13 automobila koje bismo rado provozali

Piše: Danijel Špelić

Svi vole dobar automobil, bez iznimke. Muškarci su svoju dominaciju za upravljačem morali prepustiti i ženama te nije nikakva novost vidjeti zgodnu djevu kako spašava princa bez konja u nečem egzotičnom ili ekstravagantnom. Ipak, muška je dominacija, ugrožena navalom novih i samosvjesnih vozačica, inspiraciju odlučila potražiti u drugom svijetu, onom filmskom, među vozilima koja imaju previše gumba da bi ih se moglo voziti samo tako, ali mana tog odabira je što veliku većinu posebno dizajniranih vozila nećete nikada voziti (barem veliku većinu) tako da maštanje o njima nećemo šovinistički prepustiti samo muškarcima već ćemo ih malo predstaviti široj populaciji, pa tko vozi neka izvoli. Ključ u bravu, gas do daske, vjetar u kosi i neka vožnja započne.

 

13. Customized “Lamborghini Tank“ (Batman Begins)Iako relativno „mlad“ u odnosu na neke svoje slavnije predstavnike, „Tumbler“ je već sad stekao kultni status i jednoglasno odobravanja muške publike. Zašto? Da vidimo. Ima previše konjskih snaga, pogodan je za off i on road vožnju (krovovi su uključeni kao dodatni bonus, u slučaju da vam zatreba i ta opcija), otporan je na sve vrste sudara, podnosi čak i udar malo jačeg projektila, a ako vam se na putu pronađe kakav zid susjedove ograde, tu je i lanser raketa tek toliko da se nađe pri ruci. Malo je nepraktičan za parkiranje (morali bi zauzeti dva mjesta), no u slučaju prometne gužve sposoban je sam sebi napraviti put. Dizajniran je za izgradnju mostova, tj. skakanje s jedne strane obale na drugu i još uvijek se čeka da to netko uistinu i napravi s njim.  Sirov oko rubova, ogroman, crn, brz… Shvaćate zašto je tako brzo postao jako popularan?

12. Chevrolet Impala 1967 (Supernatural)

Braća Sam i Dean Winchester vidjeli su sve i svašta, proživjeli jednako toliko, no jedna stvar u njihovim životima ostaje, kako se čini, vječno. Crna Impala bila je predmet nekoliko sudara, od čega su najmanje dva bila totalka (vlastoručno je popravljena od strane Deana Winchestera), bila je zaposjednuta od strane duha te je malo vozila sama od sebe, opremljena je radio stanicama koje sviraju samo pravi i žestoki rock (što može biti mana ako ste tip za narodnjake), crna je, cool i pravi mamac za komade koji preferiraju zdrave mužjake s dobrim smislom za humor. Iako i nema dodatnih atrakcija (osim što je tražena od svih policijskih agencija duž Amerike) kao neki drugi, slavniji modeli, prtljažnik je pravo malo skladište oružja. Ako naletite na vampira ili duha, sva pomoć je ondje, a ako naletite na zgodnu autostopericu (pod uvjetom da ne pripada ovom spomenutom), dobra je stvar što se sjedala spuštaju do kraja.

11. BMW 750il (Tomorrow Never Dies)

Imali ste težak dan u uredu i sve što želite jest zavaliti se na stražnje sjedalo, opustiti se i uživati u vožnji. Problem je samo što nema vlastitog vozača. BMW je (uz malu pomoć Q odjela) riješio i taj problem – vožnja i stražnje sjedalo više nisu međusobno isključivi pojmovi, a ako ste skloni multitaskingu, možete provjeriti i poruke na Facebooku već kad imate mobitel u rukama. Elegantan kako samo BMW zna biti, ovaj model dolazi s nekoliko dodataka koji nisu predstavljeni na uobičajenom tržištu. Neprobojna stakla, elektronska zaštita, otporan je na udarce, gume koje se ne mogu probušiti, rezač za žice, paket šiljaka ako se nađete u kakvoj nezgodnoj potjeri te, kao i u slučaju Tumblera, mali lanser raketa da uklonite sve neželjene prepreke. Zašto bi se samo James Bond vozio sa stilom.

10. Customized Pontiac Trans Am (Knight Rider)

Kada dobijete novi identitet i krenete u borbu protiv zločina onda morate imati i dobro vozilo, kako bi vas inače kriminalci ozbiljno shvatili. KITT je svojevrsna verzija Batmobila prilagođena za vožnju po dnevnim uvjetima (barem vas ljudi ne gledaju čudno) i predstavlja(o) je posljednji krik tehnologije u svoje vrijeme. Nastao u doba kad je kompjuterski svijet doživljavao svjetski boom prva stvar koja je ugrađena u dobri stari Pontiac jest Umjetna Inteligencija, koja je od običnog auta napravila samosvjesno vozilo s kojim si možete i popričati ako vam je dosadno. Osim jakog kompjutera na kojem možete spržiti i koji MP3, dolazi u paketu s oklopom, bacačem plamena, suzavcem, može ometati sve frekvencije (dobro dođe ako stalkate bivšu koja čeka poziv od novog tipa), imao je telefonsku liniju (u osamdesetima je to bio hit izum) medicinski skener (dobro dođe ako popijete batina od novog tipa svoje bivše) i pun kufer ostalih dodataka. Bio je i ostao jedini auto kojeg je pokretao vraški jak kompjuter prije nego su kompjuteri postali svakodnevni hit.

9. 1957 Plymouth Belvedere (Christine)

Niste skloni mišićavim vozilima ili onima opremljenima  high tech stvarima? Volite klasiku i fino krstarenje po cestama umjesto jurnjave? Imamo i za vas nešto u ponudi. Ona je model koji plijeni svojim izgledom, vatreno crvenom bojom i stanicama koje sviraju samo stari rock’n’roll. Prije nego odbijete ponudu zato što mislite da ju je teško održavati, odmah vam govorim kako to nije nikakav problem, Christina je sklona samopopravcima (ako se pokažete kao čovjek njezina života), što predstavlja veliku uštedu. Također, sve osobe koje vam se zamjere u životu mogle bi dobiti njezinu posjetu (samostalnu) te će ih nježnim govorom svoje mašine nagovoriti da promjene mišljenje. Eksplozije i vatra ne mogu joj ništa, kao ni totalno demoliranje maljevima. Pitate za mane? Ponekad zna biti malo ljubomorna, ali oprostit ćemo joj to jer je tako zgodna i jedinstvena.

8. Lotus Esprit S1 (The Spy Who Loved Me)

Svaki je James Bond dobio svoj auto, pa je bilo za očekivati da će i Roger Moore dobiti jedan. Doduše, nije se baš nešto proslavio s njim, ali je auto ispao zanimljiv, jedan od onih koje bi se isplatilo odvesti na test vožnju. Doduše, mogao bih preživjeti bez one bijele boje, ali što je tu je. Prednost je zato u tome da, ako ikad sletite u more, možete prebaciti mod rada na ronjenje, što ga pretvara u mini-podmornicu. Uz sav dodatni arsenal koji obično nose takvi auti (iako je Lotus bio malo siromašniji po tom pitanju), imao je i dodatak koji mu je donio pokoji bod. U vrijeme kad svi vole krasti dobre aute, ovaj je imao obranu protiv toga – doslovce raznese kradljivca, a pokriveno je osiguranjem. Pogodniji za vožnju pod morem nego nad morem, Lotus je ostao zapamćen kao komični produžetak glavnog lika, kojeg jednako tako nije bilo lagano za prihvatiti kao ozbiljnog tajnog agenta.

7. Ford Shelby GT500KR (Knight Rider)

Stare stvari teško umiru – one budu redizajnirane za novije korisnike. I dok je originalni Michael Knight vozio Pontiac, njegov nasljednik dobio je Forda. Nijedan nije loše prošao, dapače, oba su dobila vožnju za pamćenje. Valjda. Atrakcije u test vožnji u ovom modelu čine neki dodaci koje stari model nije imao. Osim A.I. osobnosti (glas Vala Kilmera), tu je i popularna nanotehnologija koja može promijeniti boju svaki put kad vam se prohtije, pa čak model auta, klasične skenere od zdravlja, okoline, radara i čega sve ne, do malo kompaktnijih stvari kao što su lanseri raketa i dvije gatling strojnice. Pojačana šasija i amortizeri dozvoljavaju i iskakanje iz aviona (zlu ne trebalo), a pogodan je i za potjere, čak i izbacivanje protivnika s ceste. Kriminal je porastao od osamdesetih godina prošloga stoljeća, treba vam poboljšani alat da uzvratite udarac. Vjerujem da bi dobio još koju nadogradnju da je serija poživjela, ali i ovako je sasvim dovoljno zanimljiv za jednu test vožnju.

6. 1959 Cadillac Miller-Meteor Hearse (Ghostbusters)

Nakon što smo isprobali nekoliko modela za borbu protiv zločina i sličnog, vrijeme je da predstavimo i nešto potpuno drugačije. „Ectomobil“ ustvari služi za transport ekipe koja lovi duhove, te skladištenja onoga što uhvate, ali ako postanemo kreativni možemo ga pretvoriti u pravi „Partymobil“ jer ima sve pogodnosti za to. Vintage godište garantira da će biti zapažen, dužina je slična brodu za krstarenje, ima puno mjesta, vanjski izgled je malo prenatrpan, ali u spremnike za duhove možete postaviti nekoliko različitih vrsta cuge za ekipu i garantirano ćete privući pažnju ako ga provezete gradskim ulicama. Ako to ne upali, uvijek imate onu jako glasnu iritantnu sirenu koja probija bubnjiće i niz rotirajućih svjetala (ipak je originalno bio ambulantno vozilo), tako da nema straha da ćete proći nezapaženo. U slučaju da vam ponestane love za održavanje, uvijek ga možete iznajmiti za stranačko oglašavanje, učinak će biti isti kao i kod partyja, samo što biste mogli i nešto zaraditi.

5. Ferrari 308 GTS (Magnum P.I.)

Kada ste siromašni privatni detektiv koji živi mukte na tuđi račun, kako ćete privući pažnju i ostaviti bolji dojam? Jednostavno. Uzmete Ferrari. Teško da će ijedna druga serija napraviti ono što je napravio Magnum za prodaju Ferrarija (eventualna konkurencija je serija Miami Vice, gdje je upotrijebljen model Testarossa iz 1986.), ali ne treba ni podcjenjivati moć klasike (jer danas taj auto to jest), s obzirom na to ona i danas još uvijek dobro izgleda. Ovo je jedino vozilo na ovoj listi koje je postalo slavno, poznato, obožavano i poželjno za vožnju bez da ima ijedan posebno dodatak koji bi ga izvukao iz gomile. Ovo je jednostavan, običan automobil koji je poznat samo zato što je bio u TV seriji. No, otkako sam gledao seriju kao klinac oduvijek mi je bilo na to do listi sjesti u njega i napraviti jednu običnu joyride vožnju bez opterećivanja, laganini, po nekakvoj obali, sa spuštenim krovom. Taj zadatak još uvijek čeka da bude napravljen.

4. Aston Martin V8 (The Living Daylights)

Povratak na klasiku. Nakon što su neki Bond fanovi izrazili zabrinutost zbog automobila koje je javni tajni agent počeo voziti u filmovima, ekipa iza kamere odlučila je dati im ono što žele. Novi Bond, novi auto, ali ustvari nova klasika. Povratak Martina na velike ekrane nije mogao proći bez određene pomoći Q odjela te je tako (opet) u bonus paketu nekoliko zanimljivih stvari. Laseri koji prerežu drugi auto bez veće muke, rakete koje uklone prepreku s ceste bez veće muke, turbo ubrzanje zbog kojeg poletite bez veće muke, a kako su sad zimski uvjeti (bez pravih zimskih uvjeta), čak ni gubitak jedne gume ne predstavlja problem jer imate paket skija na kojima možete voziti dalje. Razmišljam da pošaljem dopis Q odjelu zbog one opcije za samouništavanje, jer većina tih vozila na kraju balade bude raznesena uokolo.

3. Customized Chevy Impala (Batman)

Kada je netko krajem osamdesetih došao na ideju da napokon snime film o Batmanu koji neće nalikovati seriji iz šezdesetih, netko drugi došao je na ideju da čovjeku naprave i drugačije vozilo. Opako vozilo, da budemo precizni, nešto što će izgledati cool na ekranu i ne izazivati podsmjeh. I tako bi, samo što je „prvi“ Batmobil bio tako popularan da je u roku odmah postao tražena roba (Michael Keaton ga je htio kupiti, ali su ga odbili zbog nastavaka), jer je – uistinu vozio. Napravljen je na šasiji od Impale (iste onakve kakvu vozi Dean Winchester), a za film mu je dodano par sitnica. Kao što je oklop (u nastavku), kablovi za naglo skretanje, turbo i jedna poveća, okrugla taktička nuklearka. Plus izgled dizajna, naravno. Bilo da se radilo o djetetu ili odraslom čovjeku – svatko je dobio želju provozati ga. Novi Batman može voziti tenk, no stari Batman ipak dobiva bodove jer je elegantniji.

2. DeLorean DMC-12 (Back to the Future)

Samo filmska industrija od propalog auta može napraviti proizvod koji bi svi željeli kupiti. Doduše, nije da se to i dogodilo (ipak nije dolazio s dodatnom opremom u obliku vremenskog stroja), ali svejedno. DeLorean je zahvaljujući Docu i Martyju postao sinonim za putovanje kroz vrijeme, dobre komedije i općenito dobar film, no da postoji u stvarnosti i da ga možete testirati, imali bi izbor između dva modela. Onog malo skupljeg i jeftinijeg. Originalni ide na plutonij, pa si vi sad mislite kako bi ga napunili. Trebali bi vam dva punjenja, naravno. Druga opcija bila bi ekonomičnija jer ide na smeće. Reciklaža, čist zrak i sve to. I leti, što je najbolje. Doduše, nema najbolje uzemljenje te ga munje mogu izbaciti iz upotrebe (tj. šišnuti vas u vrag zna koju godinu), ali sve to ide u rizik vožnje. U stvarnosti se baš i nije proslavio, ali ga je filmski svijet pretvorio u klasiku. Dosta da dođe na listu kao jedan od najprepoznatljivijih automobila.

1. 1964 Aston Martin DB5 (Goldfinger)

Svaki glumac koji je glumio Bonda dobio svoj auto, ali netko mora biti prvi. Ashton Martin svojim je prvim pojavljivanjem automatski postao klasika bilo na velikom ekranu, bilo izvan njega, te reći ime James Bond i ne pomisliti na njega znači ne poznavati serijal. To je kao votka-martini, dio opće kulture. No, sam auto bio je tek mali geg koji je trebao trajati jedan film, s obzirom na to da filmski mudraci nisu bili previše uvjereni da će ga publika dobro prihvatiti. Također, u onim starim danima korišten je pravi auto da bi se napravile preinake (i to novi model, koji još nije bio na tržištu), no konačni rezultat je bio – fascinantan. Dolazio je u dodatnoj opremi s izbacivajućim sjedalom, spremnicima za ulje kojima ometate progonitelje, strojnicama i rotirajućim tablicama. Ono što niste vidjeli, a bilo je ugrađeno, jest bacač plamena, telefon i još par sitnica za koje nije bilo minutaže na filmu. Broj jedan među modelima Ashton Martina (film je pripomogao) i dan-danas najpoznatiji Bond automobil. Provozati ga bilo bi jako zanimljivo iskustvo.

8 komentara za “13 automobila koje bismo rado provozali

 • Boris prole says:

  You have been misinformed… Batmobile is the greatest car ever… Ne tamo neki jadni Aston Martin DB5 nešto LOL :p :)

 • Gjuro says:

  Ja bih iz fore i u trokolicu braće Trotter. :) Dobra lista.

 • vanja says:

  @gjuro, u pravu si, zbilja 😉

  ja sebi rezerviram trojku. po mom ukusu, skroz. ovo ostalo možete i bez mog blagoslova prodati u bescjenje.

 • Jelena Djurdjic says:

  provozala bih sve, a posedovala 1, 4 ali zapravo 12

  lično kad pomislim na automobile u blockbasterima uvek se setim JUGA u Die Hard. nadrealni momenat

  odlična ideja za listu moram reći

 • Sven Mikulec says:

  Zanimljiva lista, iako je cijenim isključivo iz filmofilske perspektive. Auti sami po sebi nikad mi nisu predstavljali nešto posebno. Uvijek sam govorio, da kojim slučajem dobijem na nekoj nagradnoj igri auto, prodao bih ga odmah i s tim parama čuda radio. :)

  Kad bih morao birati samo jedan… Delorean. No doubt about it.

 • Marin Mihalj says:

  Ja ionako nemam položen vozački ispit. Niti vozim.

  Ali…

  Slab sam na ove američke muscle automobile poput br. 12. <3

 • Gjuro says:

  Ja bih si uzeo 11. Taj daljinski bi bio jako praktična stvar. A i sam auto fino izgleda.

 • Adnan says:

  Ne bih da kritikujem,a li ovdje se mora naci Mustang Gt iz Bullita i Pink Cadillac :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.