Unit 7 (2012.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Unit 7

Neki osnovni temelji civiliziranoga društva temelje se i zasnivaju na zakonima i pravilima kojih se kao civilizirani ljudi trebamo pridržavati. U protivnom bi društvo živjelo u kaosu i bezakonju gdje bi svi mogli činiti sve što im se prohtije. No zato je tu policija, jedno od glavnih oruđa tog civiliziranoga društva. Ali kao što znamo, i policajci su samo smrtnici od krvi i mesa te nisu imuni na korupciju i kršenje zakona koji bi trebali podvoditi. O toj temi snimljeno je i podosta filmova (i ponešto serija), a korumpirani i pokvareni murjaci bili su glavni junaci daleko više puta nego što smo toga možda svjesni. Nekako ćemo se prije sjetiti Prljavog Harryja, Johna McClanea ili Martina Riggsa nego što ćemo se primjerice sjetiti Alonzoa Harrisa (Training Day), Toma Ludlowa (Street Kings), Jacka Vincennesa (L.A. Confidential), Petea Davisa (Unlawful Entry), Eldona Perryja (Dark Blue), Lieutenanta (Bad Lieutenant), Raya Donlana (Cop Land), Dennisa Pecka (Internal Affairs), ili pak Vica Mackeyja i njegovog tima iz popularne TV serije The Shield.

A upravo su Vic Mackey i spomenuta serija glavna nit vodilja za današnju preporuku iz razloga što španjolska akcijska krimi triler drama Grupo 7 (a.k.a. Unit 7) redatelja Albertoa Rodrígueza djeluje baš kao španjolska filmska inačica te popularne TV serije. Film je djelomično temeljen na istinitim događajima, a bavi se skupinom policajaca, članovima specijalnog tima koji se zovu Unit 7, a koji se bave najopakijim i najopasnijim kriminalcima na ulicama Sevilje.

Kraj je 80-ih, odnosno početak 90-ih, a u Sevilji se sve priprema za proslavu nadolazećeg Expoa. Policija stoga dobije zadatak da ulice očisti od kriminalaca, dilera, narkomana i sveg ostalog ološa. Za tu je priliku stvoren specijalni tim pod imenom Unit 7 koji predvodi nasilni i arogantni Rafael. U veoma kratkom vremenu Unit 7 pokaže se kao najučinkovitiji u tom poslu. Njihove metode nisu uvijek u skladu sa zakonom te ponekad znaju biti nasilne, ali su učinkovite. No s vremenom će se njihovi svjetonazori izmijeniti, što će u konačnici dovesti do raskola unutar tima i još gorih posljedica.

Unit 7 je zanimljiv, uzbudljiv, na momente neizvjestan i realističan policijski krimi triler koji se u svojoj suštini bavi karakternom studijom dvaju glavnih likova koji su sušta suprotnost jedan drugome. Jedan je Rafael, vođa tima, usamljenik ali iskusni i prekaljeni detektiv sklon nasilnim metodama. Drugi je Angel, ambiciozni početnik, novopečeni obiteljski čovjek koji ima predivnu ženu, novorođenče i psa koji ga čekaju kod kuće. Kako se radnja proteže kroz nekoliko godina tijekom tog razdoblja imamo priliku pratiti zašto i kako se ti likovi mijenjaju. I dok jedan postaje “premekan” te želi ostaviti nasilan život iza sebe, drugi zbog ambicija postaje okrutan i otuđen od svojih najbližih te se i sam upusti u sumnjive poslove u koje uvuče i ostatak tima.

Na dodjeli prestižnih Goya nagrada Unit 7 zaradio je sveukupno 16 nominacija od čega je dvije uspio realizirati. Joaquín Núñez  je osvojio nagradu za najboljeg novog glavnog, a Julián Villagrán  za najboljeg sporednog glumca. Film je također bio uspješan i na dodjeli Cinema Writers Circle Awards gdje je zaradio sedam nominacija i osvojio tri nagrade (najboljeg glavnog, sporednog i novog glumca). A našlo se tu još nekoliko drugih nagrada koje sada neću nabrajati.

U svakom slučaju, ako ste uživali u gore spomenutoj TV seriji The Shield, Unit 7 bi vam se možda mogao svidjeti. Ali da biste bili sigurni, kao i svaki puta do sada preporučam vam da pogledate i trailer koji se nalazi ispod. Koju god odluku donijeli nadam se da ćete uživati u filmu! Ako ne ovom, onda nekom drugom.

Trailer:

Fotke:

2
1ryan
1
2benedict

Leave a Reply

Your email address will not be published.