The Thieves (2012.)

Piše: Ivica Pustički

preporuka The Thieves

Od malih nogu roditelji nas uče kako moramo biti dobri i pošteni te da ćemo uspjeti u životu samo ako se budemo obrazovali i ako budemo puno učili. Ali nakon što više od 16 godina svog života provedemo u školskom sustavu, učeći sve i svašta, i ono potrebno i važno, ali i ono nepotrebno što nikada nećemo koristiti u životu, te kada na kraju napokon dobijemo tu dugo željenu diplomu, vrlo brzo uvidimo da je sve to skupa bila jedan velika laž. Naime, čemu poštenje i čemu diploma kada živimo u svijetu u kojem po svemu sudeći uspijevaju (samo) oni koji lažu i kradu, i to vrlo često bez diplome!

OK, možda malo previše dramatiziram jer nije sve baš tako sivo, ali opet s druge strane, kada smo konstantno okruženi nepravdom teško se oteti dojmu da samo lažovi i lopovi uspijevaju u životu. A tu su i mnogobrojni filmovi koji nas “uvjeravaju” kako je biti lopov poželjno zanimanje koje nam može osigurati bezbrižan život. Ali pri tome ne mislim na ove što pljačkaju kioske ili banke, već na sofisticirane lopove koji se bave velikim prijevarama i krađama koje zahtijevaju pomno planiranje, puno spretnosti ali i ironično mnogo strukovnog i teorijskog znanja, kao i gotovo nepogrešivu izvedbu.

Većini će prvo na pamet pasti Danny Ocean i njegova pozamašna ekipa prevaranata koja je gotovo s lakoćom krala ogromne milijune i izbjegavala predstavnike zakona u filmovima Ocean’s ElevenOcean’s Twelve Ocean’s Thirteen. Ali ne smijemo zaboraviti i Marka Wahlberga, koji je zajedno sa svojom ekipom uz pomoć Mini Morrisa izveo Dobar posao u Italiji. A sjetimo se i ostarjeloga ali iskusnog Seana Conneryja, te mlađahne i gipke Catherine Zeta-Jones, koja se probijala kroz mnogobrojne isprepletene laserske zrake u filmu Entrapment kako bi se domogla 8 milijardi dolara!

Prije nekoliko mjeseci u našim kina počeo je igrati jedan tematski sličan film, Focus s Willom Smithom u ulozi iskusnog prevaranta koji uspješno obmanjuje svoje “žrtve” ali će ispasti iz štosa i “izgubiti fokus” kada u njegov život uđe misteriozna ljepotica. Ali ako ste jedan od onih koje ne interesira previše što to novo ima za ponuditi Will Smith, no htjeli bi ste pogledati neki dobar “heist” film o lopovima i multimilijunskoj pljački, onda imam za vas savršen naslov. Korejsku krimi triler dramu The Thieves redatelja i ko-scenarista Donga-Hoona Choia.

Kao što to i sam naslov sugerira, The Thieves je priča o skupini profesionalnih lopova. Točnije, priča o Popaju koji zajedno sa svojom ekipom prihvati posao u egzotičnom Macau gdje bi se trebali udružiti sa svojim starim partnerom Macau Parkom, kojega on baš i ne voli jer ga je isti prevario mnogo godina ranije zbog čega je njihova partnerica Pepsi završila u zatvoru. Njihov zadatak je ukrasti skupocjeni dijamant Suza Sunca vrijedan 20 milijuna dolara koji zloglasni kriminalac drži iza gotovo neprobojnog osiguranja. S obzirom na problematičnu prošlost, napetost između ekipe je itekako vidljiva, i svatko od njih bi najradije htio taj dijamant za sebe, ali da bi uspjeli moraju surađivati. No kada na površinu isplivaju još neke neugodnosti iz prošlosti, odnosi između ekipe još će se više zakomplicirati, a savršeni plan polako početi raspadati.

The Thieves bi se bez problema mogao opisati kao korejska inačica Ocean’s trilogije jer s tim filmovima dijeli mnogo sličnosti; šarene skupocjene egzotične lokacije, zgodne žene, spretni i markantni kradljivci, laži, prijevare i obmane te gotovo nemoguća krađa koja graniči s ludošću. Uz sve to baš poput Ocean’s trilogije The Thieves je također poprilično pitko i zabavno štivo koje se gleda s lakoćom i prvenstveno želi gledateljima pružiti zabavu i uzbuđenje, u čemu i uspijeva. No neke razlike ipak postoje. Naime, dok se u Ocean’s trilogiji sve čini tako jednostavno i bezbrižno, te gotovo da i nemamo osjećaj da su ti likovi u bilo kakvoj opasnosti te ne postoji bojazan da neće uspjeti u provedbi svoje komplicirane pljačke, kod Lopova to ipak nije slučaj. Razlog je taj što junaci filma The Thieves nisu baš složni poput Oceanove ekipe i gotovo svatko od njih ima neke skrivene namjere i neke skrivene tajne, te gotovo svatko od njih bi htio plijen samo za sebe, što će rezultirati mnogobrojnim obmanama, lažima, izdajama, twistovima te napetošću i nepovjerenjem između njih. S toga će neki na kraju slaviti, neki će ostati “kratkih rukava”, a neki čak neće ni dočekati kraj.

Nadam se da vas trajanje od čak 135 minuta neće odbiti od gledanja ovog filma, tim više jer unatoč tolikoj minutaži The Thieves nudi dovoljno uzbuđenja i atrakcije da ne bude dosadan ili naporan. A neka vam poticaj bude i 13 nagrada koje je film osvojio, kako od kritike tako i od struke. Za kraj, evo i informacije koja vjerojatno više znači producentima ovoga filma nego vama koji ga mislite pogledati, ali ipak znajte da je The Thieves četvrti financijski najuspješniji korejski film na tamošnjem box officeu, što ipak govori u prilog tome da je film očito bio popularan kod publike. A kako to već biva na kraju svake moje preporuke, tu je i trailer koji će vas dodatno informirati, pa svakako bacite oko na njega. Uživajte u filmu ako ga odlučite pogledati!

Trailer:

Fotke:

2
1
3
4

Leave a Reply

Your email address will not be published.