The Man from Nowhere (2010.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka The Man form Nowhere

Mi ljudi volimo reći kako su “djeca naše najveće blago” te kako “svijet ostaje na mladima”. Ali kada upalimo TV i pogledamo vijesti možemo vidjeti kako svakoga dana umre ili pogine na desetke djece, što od gladi, što od oružja, što od bolesti, ili nekih posve drugih razloga, te kako svijet koji ostavljamo mladima baš i nije neka ostavština. Ali kad već ne živimo u savršenom svijetu gdje možemo zaštiti svu djecu svijeta od svih mogućih zala, imamo filmove i mnogobrojne filmske junake koji su spremni riskirati pa čak i dati svoj život kako bi zaštitili ili spasili naše najveće blago. Tako je primjerice Denzel Washington razorio i preokrenuo pola Meksika kako bi pronašao i spasio (tada) 10-godišnju Dakotu Fanning u filmu Man on Fire. A po svemu sudeći slično će učiniti i u nadolazećem filmu The Equalizer gdje će spašavati nešto stariju Chloë Grace MoretzBruce Willis se pak zakačio sa Alecom Baldwinom u filmu Mercury Rising kako bi ga spriječio da ubije autističnog dječaka koji je očito znao previše. A Jean Reno je pak dao sve za Matildu i pomrsio račune opičenom Garyju Oldmanu koji je po svaku cijenu htio srediti mlađahnu Natalie Portman u kultnom Léonu. Po mnogima nesuđeni James Bond, Clive Owen, je pak u filmu Shoot ‘Em Up pobio na desetke i desetke negativaca kako bi spasio tek rođenu bebu. A spašavao je također i još nerođenu bebu u izvrsnom SF trileru Children of Men.

Ovih par naslova koje sam spomenuo tek je mali dio filmova u kojima hrabri junaci spašavaju djecu i potrošio bih još mnogo odlomaka kada bi išao nabrajati još sličnih naslova. U mjesto toga spomenut ću još samo jedan koji možemo svrstati u istu kategoriju, a to je upravo film koji vam nudim kao današnju preporuku. Riječ je o korejskoj akcijskoj krimi triler drami The Man from Nowhere redatelja i scenarista Jeong-beom Leeja.

U filmu pratimo Chaa Tae-sika, usamljenog i povučenog vlasnika zalagaonice u čijem susjedstvu živi Somee Jung, djevojčica s kojom Cha povremeno razgovara i podijeli ručak. Jung živi sa svojom majkom Hyo-Jeong, neodgovornom ovisnicom i plesačicom u striptiz klubu koja ne voli da joj se kći druži s tim povučenim čudakom. Ali kada njezina majka ukrade pozamašnu količinu droge od svog šefa Oha i sakrije ju u Chaovu zalagaonicu, ona i njezina kćerka ubrzo će se naći u opasnosti. Naime njezin šef otkrije što je učinila te otme Jung kako bi prisilio Hyo da otkrije gdje je sakrila drogu, što ona na kraju krajeva i učini. U cijelu priču se umiješa i Cha, kojem Oh naredi da mu donese drogu iz svoje zalagaonice. Ali kada se pojavi policija  i primopredaja propadne a Hyo pogine, Cha sazna da se Oh i ekipa također bavi prodajom ljudskih organa te da je Jung u velikoj opasnosti. Ali ono što Oh i njegova ekipa ne znaju je da Cha krije opasnu prošlost zbog koje će krimosi požaliti što su mu se zamjerili, te da će on učiniti sve kako bi pronašao i spasio Jung

Neću okolišati pa ću odmah na početku reći kako The Man from Nowhere zapravo i ne nudi ništa novo i originalno u pogledu priče, i u svojoj osnovi film bih mogao opisati kao spoj Léona, Takena i Man on Fire, uz žličicu A Bittersweet Life. Ali neka vas to ne obeshrabri i ne odbije jer unatoč tome što podsjeća na neke već viđene filmove, The Man from Nowhere ima sebi svojstvenih aduta da zainteresira publiku već na samom početku i zadrži taj interes do samog kraja, te usput publici pruži žestoku akciju, nasilje, tenzije i emocije. Film počinje kao drama koja se vrti oko “emo” mladića sumnjive i tajanstvene prošlosti i njegovog odnosa s djevojčicom iz susjedstva. I taman kad bi mogli pomisliti da će to biti film o emo mladiću koji krije neke pedofilske sklonosti, te film o njegovoj seksualnoj opsesiji/odnosu s tom djevojčicom, The Man from Nowhere ubacuje u drugu brzinu i postaje napeti triler koji uključuje otmicu te iste djevojčice, švercere drogom, švercere ljudskih organa, izrabljivanje djece i tog istog emo mladića čija prošlost polako izlazi na površinu, a koji se postepeno iz povučenog mladića “sumnjivih seksualnih sklonosti” pretvara u anti-junaka ubojitih vještina s kojim se ne valja zajebavati. Sve one željne nasilja i akcije će pak oduševiti zadnja trećina filma koja postaje napeta i krvava potjera/potraga koja kulminira jednim od najboljih fajtova noževima! Zvuči kao zanimljiv miks, zar ne? Ili možda i ne…ovisno o vašim osobnim filmskim afinitetima.

Baš kao što ova moja preporuka nije nikakav “dokaz” da je The Man from Nowhere zbilja izvrstan film i ne daje vam nužno nikakve korisne informacije zbog kojih biste trebali pogledati ovaj film, tako ni pozitivne kritike pojedincima ne moraju nužno ništa značiti. No, činjenica je da film prate izvrsne kritike, te da publika i kritika uglavnom imaju samo riječi hvale, čemu svakako svjedoče i visoke ocjene na IMDb-u i Rotten Tomatoesu. To možete i ne morate uzeti u obzir. Kao i to da je The Man from Nowhere bio prikazan na mnogobrojnim međunarodnim festivalima (npr. Fantastic Fest, Vancouver International Film Festival, Hong Kong International Film Festival itd.), te da je osvojio i nekoliko nagrada (između ostaloga i one za najbolji film i najboljeg glumca). Kao i uvijek na dnu teksta vam nudimo trailer koji će vam možda “reći” više nego ova preporuka, pa ga svakako pogledajte. Nadam se da ćete uživati u filmu ako ga odlučite pogledati.

Trailer:

Fotke:

4
6
2
5

Jedan komentar za “The Man from Nowhere (2010.)

  • zvonimst says:

    U filmu se ne ističe samo glavni lik već cijela paleta vrhunskih glumaca koja samo potvrđuje korejsku kinematografiju kao vodeću na orijentalnom tržištu sedme umjetnosti.Taj narod je fascinantan i koliko i likovi njihovih filmova te je prava šteta što je komunistička diktatura podijelila taj narod i uništila tko zna koliko nesuđenih genijalaca te branše.Inače potpisujem sve gore navedeno od Ivice te toplo preporučujem pogledati taj korejski biser!

Leave a Reply

Your email address will not be published.