The Guard (2011.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka The Guard (1)

Posao policajca sam po sebi često slovi kao uzbudljiv i opasan. Barem kada je riječ o mnogobrojnim američkim filmovima koje smo imali prilike pogledati. U stvarnosti je to ipak nešto drugačije, posebice kod nas u Hrvatskoj. Kod nas se policijski posao često svodi na pisanje kazni i zapisnika, provjeravanje osobnih iskaznica kod tinejdžera i lokalnih pijanaca, te povremeno rješavanje ozbiljnijih zločina kao što su provale i pljačke. Dakle, nešto slično onome iz filma Hot Fuzz, minus ubojstva, pucnjave, eksplozije i jurnjave.

Glavni junak današnje preporuke također je policajac koji živi i radi u jednom malenom mjestu gdje ozbiljnijeg zločina gotovo da i nema, pa on vrijeme krati plivanjem i raznoraznim porocima. Radi se o Irskoj crnohumornoj triler komediji The Guard scenarista i redatelja Johna Michaela McDonagha.

Vjerujem da su mnogi već čuli za ovaj film, tj. da su ga mnogi već imali prilike i pogledati, zbog čega bi nekima današnja preporuka mogla biti “stara vijest”. Ali hej! Zašto ga ne biste pogledali još koji put!? Uostalom, znate kako se ono kaže, “ponavljanje je majka znanja”. A svi vi ostali koji iz nekog razloga odgađate gledanje ovog filma ili nekim čudom niste ni znali za postojanje istoga, možda je baš danas prava prilika da ga pogledate. Ali prije nego što donesete tu odluku, evo nekoliko riječi o tome što vas očekuje.

The Guard je priča o naredniku Gerryju Boyleu, policajcu iz malenoga irskog mjestašca u kojem se i ne zbiva baš mnogo toga zanimljivog. Gerry je poprilično nekonvencionalan policajac, čovjek neugodnog karaktera, subverzivnog smisla za humor koji mnogi ne razumiju, te sklon prostitutkama i mnogim drugim porocima kao što su alkohol i droga. Uz to je poprilično nezainteresiran za svoj posao. Pa čak i kada mu FBI agent Wendell Everett dođe s dokazima o internacionalnom krijumčarenju kokaina u njegovoj oblasti, Gerry ne pokaže previše interesa za to da mu pomogne u istrazi. Barem ne s početka…

Mnogo je segmenata u ovom filmu koje valja izdvojiti i zbog kojih se isplati pogledati The Guarda – od netipičnog “spaghetti western” soundtracka, preko otkačene priče i jednako otkačenih i zanimljivih likova, pa sve do britkog crnog humora te zabavnih i sarkastičnih dijaloga. Ali jedan se segment posebice izdvaja, segment zbog kojeg film u konačnici i funkcionira tako dobro, a to je glumačka ekipa predvođena izvrsnim Brendanom Gleesonom u ulozi netipičnog policajca u irskoj zabiti kojemu droga, kurve i (nesvjesne) rasističke izjave nisu nimalo stran pojam, baš kao ni korupcija. Iako ovako na prvu ruku njegov lik zvuči krajne antipatično, Gleeson je tu ulogu odradio s nevjerojatnom lakoćom i pretvorio taj lik u simpatičnu figuru koja do kraja filma ne gubi na šarmu.

Pa iako je Gleeson taj koji vodi show te suvereno vlada ekranom od prve do zadnje minute, Don Cheadle, Liam Cunningham i Mark Strong uspješno mu pariraju i daju dodatni touch finalnom proizvodu. Cheadle utjelovljuje uštogljenog agenta koji sve radi kako se ono kaže by the book, i kao takav je savršena suprotnost Gleesonovom liku koji pak rado krši sva pisana i nepisana pravila. A Cunningham i Strong utjelovljuju negativce, dilere koji su skloni filozofiranju i pametovanju te unatoč negativnom kontekstu svojih uloga uspijevaju biti simpatični. Posebice Strong kao diler kojem je dosadno u životu i koji bi se najradije bavio nečim zanimljivijim i izazovnijim u životu jer ga naprosto iritira nesposobnost oko njega.
The Guard je imao bogati festivalski život te bio prikazan na mnoštvu filmskih festivala diljem svijeta. Na Berlin International Film Festivalu redatelj je osvojio nagradu za najboljeg debitanta, a palo je nekoliko nagrada i na dodjeli Black Reel Awards te Dinard British Film Festivalu. Film je također pokupio četiri nagrade na dodjeli Irish Film and Television nagrada (nagradu za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolji scenarij i najbolju sporednu glumicu) te još mnoge druge. I za kraj jedna čisto trivijalna informacija. Naime redatelj i scenarist ovog filma, John, inače je brat Martina McDonagha, koji je pak režirao hvaljenu crnu komediju In Bruges u kojoj je također nastupio Gleeson. Dvojac John/Brendan je za ovu godinu spremio još jedan zajednički film, komičnu dramu Calvary koju također prati dobar glas. Ali o tom, po tom…

Ja neću više duljiti nabrajanjem nagrada, festivala i kritičarskih pohvala koje su popratile The Guard jer ovo je film koji se naprosto preporuča sam od sebe. Trailer je ispod, pogledajte ga, a onda brže-bolje nabavite film u kojem ćete, nadam se, uživati.

Trailer:

Fotke:

1
2benedict
2
3

Leave a Reply

Your email address will not be published.