The Escapist (2008.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od v

ećine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka The Escapist

Prije nego što su postali poznata i velika imena u svijetu filma i prije nego što su snimili svoje prve filmove koji su ih kasnije proslavili, Spike JonzeDavid FincherMichel GondryGore VerbinskiAlex ProyasAntoine FuquaMichael BaySimon West te mnogi drugi poznati i manje poznati filmski redatelji snimali su reklame i glazbene spotove. Hej, odnekud se mora početi! Osim toga, da nisu bili tako dobri u tome što su radili u kratkoj formi spota ili reklame, vjerojatno im producenti ne bi ni povjeravali astronomske budžete za mnogobrojne filmove koje su snimili.

Ali postoje također i redatelji koji su preskočili video spotove i reklame te odmah uskočili u filmske vode i koji su se još k tome proslavili svojim debitantskim uradcima i od prve osvojili publiku i(li) kritiku. Primjerice, Christopher Nolan svojim trilerom Following, zatim Quentin Tarantino kultnim gangsterskim trilerom Reservoir Dogs koji sam spomenuo i u prošloj preporuci, ili pak Sam Raimi, koji je debitirao s The Evil Dead. A nije na odmet spomenuti Stevena Spielberga i njegov DuelRicharda Kellyja i njegovog Donnieja Darka, odnosno Orsona Wellesa i njegovog Građanina Kanea.

A skupini redatelja debitanata koji su rasturili već svojim prvim filmom bismo svakako mogli pridružiti i britanskoga redatelja Ruperta Wyatta, koji je 2008. režirao i napisao (zajedno s Danielom Hardyjem) svoj prvi dugometražni film – zatvorsku krimi triler dramu The Escapist koju vam nudim kao današnju preporuku. Ime ovoga redatelja vam možda i ne govori mnogo samo po sebi, ali ako kažem da je dotični 2011. režirao hvaljeni i uspješni reboot Rise of the Planet of the Apes koji je ove godine dobio i nastavak Dawn of the Planet of the Apes (doduše ne u njegovoj režiji), onda to ime već dobiva na nekoj težini. No, prije nego što se uhvatio 93-milijunskog blockbustera, Wyatt se publici predstavio prethodno spomenutim filmom The Escapist koji je imao barem 20 puta manji budžet.

The Escapist je priča o ostarjelom zatvoreniku Franku Perryju koji je osuđen na doživotnu kaznu te je već 14 godina iza rešetaka. On se pomirio sa svojom sudbinom i svjestan je da nikada više neće uživati u slobodi, a s time nema baš nikakav problem. Ali kada Perry po prvi puta u 14 godina dobije pismo u kojem ga obavještavaju da je njegova voljena i jedina kćerka na smrtnoj postelji od posljedica predoziranja, Perry će donijeti opasnu odluku! On, naime, odluči isplanirati brzi bijeg iz zatvora kako bi se po posljednji puta oprostio od nje. No, Perry to nipošto ne može sam izvesti, stoga će okupiti šaroliku i disfunkcionalnu ekipu zatvorenika od kojih svaki ima jedinstveni set vještina potrebnih za bijeg i volju da pobjegne iz pakla u kojem se nalaze. Ali dok se pripremaju za bijeg u zatvor stigne novi zatvorenik, mladi Lacey, koji Perrya podsjeti na njega u mađim danima, te se on poveže s njim. Ali Lacey zapne za oko i Tonyju, bratu nemilosrdnog Rizze koji u biti vodi zatvor i nadgleda tko se čime bavi, a to dodatno zakomplicira situaciju za Perryja i njegovu ekipu.

Kao što je već očito iz samog naslova i ovog kratkog opisa radnje, The Escapist je film o bijegu iz zatvora. I to poprilično zabavan, napet, a moglo bi se bez ikakvog pretjerivanja reći i inteligentan te kompleksan. Ali The Escapist je također napeta, dinamična, intenzivna i zanimljiva karakterna studija koja se bavi slojevitom skupinom otpadnika iz društva koji možda i nisu tako loši iako su zatvorenici. Međutim, također se bavi i temama kao što su iskupljenje, odgovornost i prijateljstvo. Možda zvuči kao klišej tipičan za ovakvu vrstu filmova, ali The Escapist ima svojih aduta da razbije postavljene okvire.  Wyatt je film podijelio u dvije narativne cjeline koje se konstantno isprepliću – planiranje bijega i sam čin bijega – a na kraju sve skupa zaokružuje i jednim twistom koji stavlja točku na i. Nekima će taj twist, tj. taj kraj, biti po volji, nekima možda i neće, ovisi o pojedincu. A da bi finalni dojam bio još bolji, Wyatt je za svoj prvijenac uspio okupiti i izvrsnu glumačku ekipu koju predvodi Brian Cox za kojega je uloga Perry posebno i napisana. Društvo mu pak prave Damian LewisJoseph FiennesLiam CunninghamDominic CooperSteven MackintoshNed Dennehy te Seu Jorge.

Za kraju ću još samo spomenuti kako je Brian Cox za ulogu Perryja osvojio Škotsku BAFTA nagradu za najbolju glumačku izvedbu na filmu 2008. godine. A film je također osvojio nagradu za najbolje ostvarenje u produkciji na dodjeli British Independent Film nagrada, te je zaradio još i 5-6 dodatnih nominacija na nekim drugim događajima i festivalima. Po običaju tu je i trailer koji bi vam mogao i trebao pomoći oko finalne odluke oko (ne)gledanja ovoga filma. Ako na kraju odlučite pogledati Escapista, nadam se da ćete uživati u filmu.

Trailer:

Fotke:

4
4 - Copy
5
5 - Copy

Leave a Reply

Your email address will not be published.