The Bullet Vanishes (2012.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka The Bullet Vanishes

Kada prosječni gledatelj u današnje vrijeme dođe kući nakon dugog i napornog radnog dana i želi se opustiti uz neki film ili TV seriju, nude mu se manje-više tri mogućnosti. Prva – da pogleda neki film (ili seriju) po svom izboru na DVD-u/Blu Rayu ili, što je najvjerojatnije, s torrenta. Druga – da pogleda neku od humorističnih Tv serija koje se repriziraju iznova i iznova na domaćim TV kanalima i samim time više nisu ni smiješne. I treća – da pogleda neku od mnogobrojnih kriminalističkih serija koje se također prikazuju na domaćim TV kanalima. A ono što se danas nudi u udarnom terminu domaćih televizija uglavnom su sofisticirane moderne serije o istražiteljima koji se u većini slučajeva oslanjaju na najsuvremeniju tehnologiju i računala kako bi riješili neke od najkompliciranijih zločina. I nema tog dokaza koji će promaknuti njihovom oštrom oku ili koji nizom laboratorijskih analiza neće “rastaviti” na najosnovnije kemijske elemente. Baš kao što nema te fotografije ili snimke koju oni uz pomoć svog super-računala neće povećati i izoštriti do najsitnijeg detalja. Ali gledajući sve te silne high-tech krimi serije koje su zadnjih par godina stekle nevjerojatnu popularnost i nagomilale cijeli niz sezona, kao npr. CSI i svi spin offovi, Navy CIS-evi ili pak Kosti, gledatelj lako stekne dojam da istražitelji u tim serijama nikada ne bi riješili ni jedan slučaj bez sve te silne tehnologije i svih tih računala!

S druge strane, tu su klasični old school detektivi poput Poirota, Columba, Jessice Fletcher ili pak Sherlocka Holmesa (uključujući i ovu modernu inačicu) – sve redom likovi koji su zamršene i često komplicirane slučajeve rješavali uglavnom slijedeći tragove, intuiciju, ispitujući svjedoke, zapažajući detalje koje drugi nisu zapažali, pa čak i tražeći otiske uz pomoć povećala ako je to bilo potrebno jer drugačiju tehnologiju nisu imali na raspolaganju. Naravno, zanemarit ćemo sad činjenicu da ovaj moderni TV Sherlock tu i tamo voli posegnuti za mobitelom ili internetom u rješavanju svojih slučajeva. A baš ti old school istražitelji (posebice ovaj potonji) dovode nas do današnjeg filma – kineske misteriozne krimi triler drame The Bullet Vanishes redatelja i ko-scenarista Chi-Leunga Lawa.

The Bullet Vanishes  radnjom je smješten u 30-e godine prošlog stoljeća, u Kinu. Točnije Šangaj, gdje pratimo dva pomalo ekscentrična detektiva koji istražuju niz misterioznih i čudnih ubojstava za koje mještani krive kletvu jer su meci kojima su žrtve ubijene jednostavno nestali (kao što se to može zaključiti iz samog naslova). Slučaj će se pokazati kao vraški složen, težak i kompliciran, ali dvojac će svojim različitim metodama pokušati riješiti ovaj niz naoko savršenih zločina.

Odmah na početku ću ukazati na ono očito i u čemu se se gotovo svi kritičari složili, a to je da The Bullet Vanishes djeluje kao kineski odgovor na Ritchiejeva Sherlocka Holmesa iz 2009., te da s tim filmom dijeli mnogo sličnosti. Pa čak i besramno kopira jednu prepoznatljivu scenu iz njega (znat ćete koju kada je vidite). Zapravo, bit ću toliko izravan i reći da ovo i jest kineska inačica Sherlocka Holmesa! Ponajprije zbog glavnih likova, dvojice zabavnih i zanimljivih detektiva koji “pomalo” podsjećaju na slavni dvojac Holmes-Watson. Jedan je mozak te pomalo ekscentričan u svojim metodama istraživanja, često sklon eksperimentiranju kako bi se uvukao u um zločinca, a drugi je “mišić”, odnosno u ovom slučaju (najbrži) revolveraš (u regiji). I baš poput slavnog dvojca Holmes-Watson i ovaj se dvojac savršeno nadopunjuje.
Ali nemojte to shvatiti kao nešto loše i odmah pomisliti da je ovdje riječ o nekakvom remakeu ili bezidejnom kopiranju, jer to definitivno nije slučaj. Sličnostima unatoč, The Bullet Vanishes u konačnici ima dovoljno svoje vlastite osobnosti da ga vidimo kao dosta zanimljiv egzotični paket koji nudi intrigantnu priču, pokoji twist (možda i koji previše), suspens, misteriju, jako dobru (stiliziranu) akciju i vrhunsku produkciju koja stapa atraktivnu scenografiju i kostimografiju, što sve zajedno The Bullet Vanishes čini pravom poslasticom. A sve to bi svakako trebalo zadovoljiti barem jedan dio publike.

Ako ste još uvijek neodlučni i niste sigurni jeste li i vi dio te publike, te ako sumnjate da sve ovo zvuči i previše dobro samo na “papiru”… kao i svaki puta dosad u prilogu vam nudimo i trailer. Pa bacite usput oko na njega i bez ikakve prisile odlučite želite li ove nedjelje izdvojiti 100-injak minuta “tražeći nestali metak”. I opet izbor je u potpunosti vaš!

Trailer:

Fotke:

aa
aaaa
a
aaa

Leave a Reply

Your email address will not be published.