Svartur á Leik (Black’s Game, 2012.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka1

Tamo krajem 90-ih, na prijelazu iz starog u novo tisućljeće, ili kako je to tada bilo popularno reći “na prijelazu u novi milenijum”, jedna od učestalih i “vrućih” tema bila je takozvana “milenijska buba” (iliti računalni bug zvan još i Y2K), odnosno predviđanja i bojazan kako će ta “buba” s 01.01. 2000. izblesirati sva računala, pa čak i izazvati nuklearne ili energetske katastrofe, te nas vratiti u svojevrsno “kameno doba”. Ali to se, naravno, nije dogodilo, baš kao što ni svijet nije došao svom kraju 21. prosinca 2012. Godine.

A milenijske su se bube u par navrata dotaknuli i junaci islandske krimi triler drame Black’s Game a.k.a. Svartur á Leik redatelja i scenarista Óskara Thóra Axelssona, ali ispostavit će se da je ta buba njihov najmanji problem! Svartur á Leik ekranizacija je kontroverznog istoimenog romana Stefána Mánia  baziranom na istinitim događajima iz druge polovice 90-ih godina, odnosno kako to slikovito piše na samom početku filma, “Based on some shit that actually happened”, a bavi se mračnim i surovim islandskim kriminalnim podzemljem.

Točnije, u filmu pratimo mladog studenta Stebbija, koji biva uhićen nakon tučnjave u pijanom stanju. Po izlasku iz pritvora sretne svog starog prijatelja iz školskih dana, Totija. Kroz razgovor mu se požali kako nema odvjetnika koji bi ga zastupao na sudu, pa mu Toti ponudi pomoć svog odvjetnika. Ali naravno, uz protuuslugu. U kratkom roku Stebbi biva uvučen u svijet islandske trgovine drogom i postaje Totijeva desna ruka. Valjanje u parama i drogi, kao i raskalašene zabave sa zgodnim djevojkama, postanu Stebbieva svakodnevnica. Ali kako kaže stara poslovica, sve što je lijepo kratko traje, pa se nakon nekog vremena Stebbiev svijet počinje postepeno urušavati.

Svartur á Leik bio je prikazan na nekoliko filmskih festivala, kao što su Internacionalni Film Festival u Rotterdamu, Internacionalni Film Festival u Edinburghu, Film Festival u Varšavi te Internacionalni Film Festival u Stockholmu. Na 15. dodjeli islandskih filmskih nagrada EDDA (nešto kao islandski Oscar), gdje je film bio nominiran u 15 kategorija, osvojio je nagrade u njih tri – najbolji sporedni glumac (Damon Younger), najbolja sporedna glumica (María Birta Bjarnadóttir) i najbolji scenarij (Óskar Thór Axelsson).

Spomenut ću još i to kako je jedan od izvršnih producenata filma poznati redatelj Drivea i Only God Frogives Nicolas Winding Refn. Kao što to ponekad Tarantino i Scorsese znaju učiniti, on je, u biti, „posudio“ svoje ime za promociju filma, koji je opisao riječima „a very gritty crime thriller“, što je posve točan opis. Svartur á Leik je mračan, na moment bizaran i surov, ali pomalo i zabavan film u maniri Refnove Pusher trilogije, a mogle bi se povući i neke paralele s naslovima kao što su Trainspotting ili pak Goodfellas. Dakle, nije baš film za opušteno nedjeljno poslijepodne…ili pak je!?

U svakom slučaju, sada kada znate neke (osnovne) informacije o ovom naslovu, bacite još usput oko i na trailer. Pa ako ste nakon svega (još uvijek) zainteresirani za jedan malo mračniji i nasilniji nordijski gangsterski krimi triler… go for it! Izbor je u potpunosti vaš.

Trailer:

Fotke:

aaa
aa
a

Leave a Reply

Your email address will not be published.