Slither (2006.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Slither

Prije nego što su postali poznata i zvučna imena u svijetu filma, i prije nego što su počeli raspolagati s enormnim budžetima, mnogi filmski redatelji snimali su niskobudžetne, nezavisne, pa čak i ultrajeftine filmove koji su bili namijenjeni tek određenom dijelu publike. Primjerice, prije nego što se raspištoljio u 18 milijuna teškom SF spektaklu Aliens i još skupljem Terminatoru 2 (u to vrijeme najskupljem filmu ikada snimljenom), James Cameron  snimio je trashy hororac Piranha 2. I to na jedvite jade jer je čak morao provaljivati u montažu kako bi izmontirao svoju verziju filma nakon što su ga producenti izbacili sa snimanja nezadovoljni njegovim radom! Spielberg je pak prije tri Indiane Jonesa, E.T.-ja, dinosaura u Jurassic Parku te mnogih drugih hit naslova iz svoje karijere snimio (između ostaloga) tri TV filma, među kojima se naravno našao i danas kultni Duel, ali i gotovo nepoznati naslovi kao što su Something Evil i Savage. A valja svakako spomenuti i Petera Jacksona, koji je prije multimilijunske The Lord of the Rings trilogije, Hobbit trilogije te King Konga, snimio niskobudžetne uratke kao što su Bad TasteMeet the Feebles i Braindead koji su svi skupa koštali jedva 3-4 milijuna dolara.

Ova lista bi sada mogla ići u nedogled jer redatelja koji su imali sličan put u karijeri ima na pretek. Ali da ne duljim, nas u ovom slučaju zanima još samo jedan redatelj, a on je James Gunn! On je, naime, zaslužan za jedan od najvećih, (financijski) najuspješnijih, te najhvaljenijih ovogodišnjih blockbustera, zabavni SF spektakl Guardians of the Galaxy, koji je nastao prema istoimenom Marvelovom stripu. Ali prije nego što mu je Marvel dao čak 170 milijuna dolara da snimi film o skupini otpadnika koje čine brbljavi i do zuba naoružani rakun, hodajuće drvo koje zna reći samo jednu rečenicu (“ja sam Groot”), nabildani razbijač slabe inteligencije, smrtonosna ratnica zelene puti i simpatični brbljavi svemirski lopov, Gunn je snimao daleko jeftinije ali jednako zabavne i zanimljive filmove. Jedan od tih bio je i otkačena crnohumorna SF horor komedija Slither iz 2006. godine snimljena u ko-produkciji SAD-a i Kanade, a koja je usporedbe radi koštala čak 11 puta manje nego Guardiansi. Bio je to ujedno njegov debitantski dugometražni redateljski uradak kojim se Gunn odmah predstavio kao autor kojeg treba držati na oku.

Radnja filma smještena je u maleni gradić Wheelsy, gdje je trenutačno najzanimljiviji događaj sezona lova na jelene koja upravo treba početi. Ali situacija će uskoro postati još zanimljivija kada u blizini gradića padne meteor iz kojega izađe ljigavo malo stvorenje koje izgleda poput nekakvog crva. Jedan od stanovnika, stanoviti Grant, igrom slučajnosti dođe u doticaj s tim stvorenjem te bude zaražen. Ubrzo se u njemu počne buditi neutaživa glad i potreba za mesom, a nakon nekog vremena on počne prolaziti i kroz fizičku transformaciju te postane nekakvo gnjusno stvorenje s krakovima i pipcima. Nakon što prestravi i umalo ubije svoju suprugu Starlu, dade se u bijeg, a za petama mu se nađu šerif Pardy, njegovi zamjenici te gradonačelnik Wheelsyja, vječno nadrkani i sarkastični MacReady. Ali ono što će oni pronaći tek je početak nečeg mnogo većeg, početak najezde svemirskih crva parazita koji preuzmu mozak domaćina i pretvore ih u svojevrsne zombije. Na šerifu i ekipi je sada da spase cijelo čovječanstvo!

Ako je za vjerovati pojedinim izvorima, Slither je nastao kao svojevrsni Gunnov homage B-filmovima koje je on obožavao gledati. I zbilja, pronaći ćete tu dosta sitnih, što očitih, što sakrivenih posveta filmovima kao što su The ThingThe StandShiversThe BlobNight of the CreepsRomerovi zombie filmovi te još neki drugi naslovi. Ali bez obzira na to što možda i nije najoriginalniji film na svijetu, Slither je u konačnici vraški zabavan old school B-uradak, napravljen na starinski način uz pomoć maski i animatronike i minimalnu upotrebu CGI-a, nepretenciozan u svojoj namjeri da zabavi gledatelja, te u potpunosti samosvjestan, campy film prepun crnog humora i zabavnih likova. Ali i gnjusnih over the top scena koje bi pojedincima na momente mogle zgaditi život. Ukratko, Slither je zombie film, alien invasion i monster film u jednom. U korist mu svakako ide i to što je Gunn uspio okupiti dobru glumačku ekipu koju predvodi raspoloženi i simpatični Nathan Fillion, koji će svojom izvedbom mnoge vjerujem podsjetiti na Kapetana Malcolma Reynoldsa iz filma Serenity (i TV serije “Firefly”) koji je snimio baš godinu dana ranije. A valja svakako spomenuti i Gregga Henryja, koji je na neki način ukrao film svojom izvedbom bezobraznog gradonačelnika.

Vjerovali ili ne, film je čak osvojio i par nagrada, između ostaloga i onu za najbolju masku od strane Akademije za SF, fantasy i horror filmove, a našlo se tu i još par nominacija. Ali u ovom slučaju nagrade su ionako manje važne jer Slither nije film napravljen s namjerom da osvaja nagrade, već s namjerom da nasmije i zabavi publiku. Stoga, ako ste ljubitelj B-filmova, između ostaloga i onih koje sam spomenuo u tekstu, ako su vam se svidjeli Guardiansi (iako je to drugi tip filma), te ako ste voljeli gledati Nathana Filliona u Fireflyu i Serenityju, onda bi Slither trebao biti film po vašem guštu. Ali to svakako još provjerite tako što ćete baciti oko na trailer. Pa ako ste odlučite pogledati “ljigavce” (to je naime hrvatski naslov filma), nadam se da ćete uživati u njemu i da ćete se zabaviti.

Trailer:

Fotke:

5 - Copy
4
2 - Copy
4 - Copy

Leave a Reply

Your email address will not be published.