Sleepless Night (2011.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Sleepless Night

Možda će zvučati kao da ja sad tu nešto nepotrebno filozofiram, odnosno pokušavam filozofirati, no činjenica je da nam samo jedan mali trenutak u životu, jedna jedina sekunda ponekad može preokrenuti kompletan život naglavačke. A što li se onda tek može dogoditi u jednoj noći, od sumraka do zore!? Pa ako je suditi po mnogobrojnim filmovima koji su radnjom smješteni baš u te kasne sate, može se dogoditi sve i svašta! Primjerice, možete slučajno postati svjedokom brutalnog ubojstva i naći se na meti opasnog dilera i njegove ekipe koji će vas nemilosrdno proganjati cijelu noć, kao što se to dogodi junacima filma Judgment Night. Ili još gore, za petama vam se mogu naći mnogobrojne bande koje žele vašu glavu na štapu, kao što je to bio slučaj s The Warriorsima! A može se dogoditi i to (iako je malo vjerojatno) da se nađete usred invazije izvanzemaljaca poput klinaca i britanskog SF hororca Attack the Block. Ili se pak možete jednostavno zaljubiti poput Ethana Hawkea i Julie Delpy u filmu Before Sunrise.

Ali da ne duljim više, kao što ste već zasigurno i sami zaključili iz ovog kratkog uvoda (i samog naslova filma), film koji danas nudim kao preporuku za gledanje je radnjom također smješten u jednu dugačku i besanu noć. No glavni junak se definitivno neće zaljubljivati, neće se boriti s izvanzemaljcima ili bježati pred bandama. No zato će imati posla s opasnim dilerima i korumpiranim policajcima, te će svim silama pokušati izvući živu glavu i spasiti svog sina koji će se također naći u središtu zbivanja. Film o kojem govorim je Sleepless Night (poznat još i pod naslovom Nuit blanche) u režiji Frédérica Jardina koji je također i ko-scenarist filma, te jedan od producenata. Riječ je inače o napetom i dosta hvaljenom akcijskom krimi trileru snimljenom u ko-produkciji Francuske, Belgije i Luksemburga.

Vincent je naizgled dobar i cijenjeni policajac te otac 16-godišnjeg Thomasa koji mu zamjera što rijetko ima vremena za njega. No, ispod površine naizgled običnog života Vincent krije mračnu i opasnu tajnu. On je naime “prljav”, te je upravo sa svojim kolegom opljačkao skupinu dilera koji su prenosili pozamašnu količinu kokaina za opasnog narko bossa. No, pljačka baš i nije protekla po planu, Vincent zadobije ozljedu, a još se povrh toga ispostavi da su ga prepoznali zbog čega narko boss otme njegovog sina kako bi ga zamijenio za kokain, i da mu vremenski ultimatum za razmjenu. Kada Vincentova tamna strana života zaprijeti uništenjem njegove obitelji i karijere, Vincent će se naći u opasnoj utrci s vremenom kako bi spasio život svoga sina, ali i vlastitu glavu. No pokazat će se da je to lakše reći nego učiniti jer će mu se za petama naći i korumpirani kolege koji će dodatno zakomplicirati ionako kompliciranu situaciju.

Sleepless Night je jedan od onih filmova koji ne troši previše vremena na dugačak uvod kako bi se postavili temelji za zaplet, upoznali likovi ili nepotrebno objasnili nekih očiti detalji, već to čini brzo i žestoko upoznavajući nas s likovima i njihovim motivima usputno, te od samog početka grabi gledatelja, uvlači ga u središte zapleta zajedno s glavnim junakom i ne pušta do samoga kraja. A to je rezultiralo time da je Sleepless Night u konačnici jedan žestok, napet, i nabrijan akcijski triler koji gledatelja uspijeva zadržati na rubu stolice gotovo do samog kraja svojom neizvjesnošću i nepredvidljivošću u mnogobrojnim situacijama. Kada bi ga trebalo silom prilika opisati u jednoj rečenici ili usporediti s već nekim postojećim filmom, onda bih rekao da je Sleepless Night spoj Die Harda i Takena (u čemu su se složili i neki kritičari). Ali valja upozoriti one koji očekuju non-stop akciju jer bi se isti mogli malčice razočarati. Naime adut ovoga filma nije konstantna akcija, koje doduše ne manjka ali nije neprekidna, već složenost (i naizgledna bezizlaznost) situacija u kojima se nađe očajni junak koji ponekad ima “više sreće nego pameti”.

Kao što sam već spomenuo ranije, film su popratile dosta dobre kritike te je imao poprilično uspješan festivalski život, iako je bio prikazan na svega par filmskih festivala. No kako se dobar glas daleko čuje, tako je taj dobar glas došao sve do Hollywooda, gdje su odlučili snimiti remake o čemu se već pisalo na FAK-u prije par godina. No, po svemu sudeći taj remake je zapeo u nekakvom limbu jer se još uvijek ne zna ni kada bi trebao izaći, ni tko će ga režirati, ni tko će igrati glavnu ulogu, i vrlo je vjerojatno da nikada neće ni biti snimljen. A tako je vjerojatno i najbolje. U svakom slučaju vi bacite oko na trailer, a zatim pogledajte i film. Naravno, pod uvjetom da vas je zainteresiralo sve ono što ste do sada pročitali i(li) vidjeli u tom traileru. Uživajte u filmu!

Trailer:

Fotke:

2
1
3
5

2 komentara za “Sleepless Night (2011.)

  • Han Solo says:

    Remejk je ponovno najavljen ovih dana…Jamie Foxx će da igra glavnu ulogu…

  • Dragonrage says:

    Je, vidio sam vijest neki dan. Kao da mi je netko pročitao misli hehe :)
    Ali bilo bi bolje da su taj remake ostavili na miru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.