Rurôni Kenshin (2012.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka SamuraiX

Obično kada se u istoj rečenici spominju japanski film i samuraji vrlo je vjerojatno da se vodi razgovor o Akiri Kurosawi i Sedam samuraja, ili nekom drugom samurajskom naslovu koji je on snimio. Što zapravo i nije iznenađenje s obzirom da Kurosawa slovi za jednog od najpoznatijih i svakako najutjecajnijih (a reći će neki i najboljih) japanskih redatelja koji je ujedno i najzaslužniji za upoznavanje zapadne publike s japanskim filmom ali i samurajima. Za one koji možda ne znaju kada i kako se to dogodilo, bilo je to 1950. godine, kad je bez Kurosawina znanja njegov film Rashômon upao u program prestižnog Filmskog festivala u Veneciji. Bio je to prvi japanski film ikada prikazan zapadnoj publici, a zbog svoje estetske i strukturalne inovativnosti osvojio je i glavnu nagradu festivala, Zlatnog lava. Samim time Kurosawa i japanski film završili su na mapi svjetski važnih i zanimljivih autora/kinematografija što se u narednim godinama pokazalo od velikog povijesnog značaja.

Pa iako je u razdoblju od Rashômona pa sve do kraja karijere Kurosawa snimio 20-ak filmova, najviše su se nekako izdvojili upravo naslovi samurajske tematike. Samo četiri godine nakon Rashômona Kurosawa snima svoj najpoznatiji a vjerojatno i najuspješniji film u karijeri, prethodno spomenuti Sedam samuraja, koji i dan-danas slovi kao jedan od najboljih i najutjecajnijih (samurajskih) klasika ikada snimljenih. Kao što znamo, snimljeno je nekoliko rimejkova tog filma od kojih je svakako najpoznatiji The Magnificent Seven, western Johna Sturgesa koji i sam uživa status klasika. A kad smo već kod westerna i klasika, poznato je da Sedam samuraja nije jedini Kurosawin (samurajski) film koji je dobio zapadnjačku western obradu. Naime, 1964. Sergio Leone snima kultni spaghetti western A Fistful of Dollars koji je bazirao na Kurosawinom filmu Yôjinbô. Iako ga je doslovno snimio “za šaku dolara”, upravo je taj naslov i proslavio Leona koji je kasnije ustoličio karijeru s The Good, the Bad and the Ugly i Once Upon a Time in the West. A osim Leonea još se jedan poznati redatelj sa zapada poslužio Kurosawinim samurajskim filmovima u stvaranju svog dijela. Bio je to George Lucas, koji je inspiraciju za Star Warse između ostaloga pronašao upravo u njegovom filmu The Hidden Fortress.

Ali dosta o Kurosawi i filmašima koje je inspirirao jer on naravno nije jedini japanski redatelj koji se bavio samurajima. O tim časnim ratnicima snimljeno je još mnoštvo naslova, posebice u razdoblju između 50-ih i 70-ih. Među najvažnijima svakako još treba izdvojiti Harakiri (1962.) Masakija Kobayashia, The Sword of Doom (1966.) Kihachija Okamotoa, Sword of the Beast (1965.) Hideoa Gosha, Shogun’s Samurai (1978.) Kinjija Fukasakua, ili pak serijal filmova Lone Wolf and Cub. A da ne spominjem čak 26 filmova o slijepom samuraju Zatôichiu, od kojih najstariji (The Tale of Zatoichi) datira iz 1962. Jedan od tih 26 filmova je i Zatôichi poznatog redatelja Takeshia Kitanoa snimljen prije nekih 11 godina.

Iako u manjoj mjeri nego prije 30-ak i više godina, samurajski filmovi snimaju se još i dan-danas. Najveći obol modernom samurajskom filmu svakako je dao japanski redatelj Yôji Yamada koji je od 2002. pa sve do 2006. snimio čak tri filma na tu temu – The Twilight Samurai (2002.), The Hidden Blade (2004.), te Love and Honor (2006.). Tu su još Yôjirô Takita sa filmom When the Last Sword is Drawn (2003), zatim Hideyuki Hirayama sa filmom Sword of Desperation (2010), te Takashi Miike sa dva naslova, 13 Assassins (2010) i Hara-Kiri: Death of a Samurai (2011.)

Čak su se i Amerikanci u par navrata uhvatili samuraja i njihove tradicije, primjerice u povijesnom spektaklu The Last Samurai iz 2003. godine s Tom Cruiseom u glavnoj ulozi. A prošle godine se pak samurajskog mača latio Keanu Reeves u fantasyju 47 Ronin. Na svoju žalost, baš se i nije proslavio jer je spomenuti film uglavnom o(t)pisan kao loš uradak.

Ali dosta sam okolišao i nabrajao naslove i redatelje, vrijeme je da vam napokon predstavim današnju preporuku. Kao što možete zaključiti iz ovog uvoda, radi se o samurajskom filmu. Točnije, radi se o japanskom povijesnom samurajskom akcijskom filmu Rurôni Kenshin redatelja Keishija Otomoa.

Radnjom je smješten u 1868. godinu, gdje pratimo bivšeg legendarnog ubojicu Kenshina Himura koji je sada tek lutajući samuraj-ronin koji nudi svoju pomoć i zaštitu svima kojima je to potrebno kako bi se iskupio za zlodjela koja je počinio tijekom rata. Na svom putu Kenshin nailazi na mladu djevojku Kaoru Kamiya koju spasi od pljačkaša. U razgovoru s njom sazna da je vlasnica borilačke škole koju je naslijedila od oca, a koju moćni lokalni gangster i švercer opijumom Kanryuu Takeda želi iskoristi kao krinku za svoj ilegalni posao. Kenshin joj odluči pomoći, ali pokazat će se da je Takeda veoma opasan protivnik s mnogobrojnim vezama i poznanstvima, te da posjeduje cijelu vojsku ubojica!

Ovo je inače adaptacija istoimenoga manga serijala autora i ilustratora Nobuhiroa Watsukija, koji je do dana današnjega prodan u 57 milijuna primjeraka, a izlazio je u razdoblju od 1994. pa sve do 1999. Manga je svojedobno zaživjela i kao animirana anime serija, i to u dva navrata. Prvo je 1996. izašla “Rurôni Kenshin: Meiji kenkaku roman tan”, a zatim 2000. “Rurouni Kenshin”, a između toga je 1999. snimljen i dugometražni anime film Rurôni Kenshin: Meiji kenkaku roman tan: Tsuioku hen. Ovo je dakle prva igrana verzija spomenute mange s kojom ja, nažalost moram priznati, nisam upoznat, tj. nisam je imao prilike pročitati pa iskreno i ne znam mnogo o izvornom materijalu i tome slijedi li film vjerno taj predložak. Ono što mogu reći jest da je Rurôni Kenshin brz, energetičan i produkcijski bogat film, prepun vrhunski uglađenih i spektakularnih sword fight sekvenci koje po pitanju režije i montaže mogu posramiti i neke holivudske blockbustere. U svojoj osnovnoj strukturi film miješa elemente klasičnoga samurajskog filma i animea, što svemu skupa u konačnici daje stripovski ton. To je u ovom slučaju veliki plus s obzirom da izvorni masterijal i jest strip. Stoga oni koji očekuju i priželjkuju nešto u stilu Kurosawe možda bolje da se i dalje drže njegovih klasika. U filmu također ima nekih sitnih elemenata “nadnaravnoga“, ali daleko od toga da je riječ o nekakvom fantasy uratku u stilu gore spomenutog 47 Ronina. Ovdje ipak nećete pronaći zmajeve ni čudovišta. Kao minus bih možda mogao navesti to da je priču na momente malo teže pratiti iako na kraju sve sjedne na svoje mjesto, iako vjerujem da oni upoznati s mangom vjerojatno neće imati tih problema.

Rurôni Kenshin u domovini je bio veliki hit zaradivši oko 3,6 bilijuna yena (oko 36 milijuna dolara), bio je prikazan u 64 zemlje (nažalost ne i kod nas) i na 31. internacionalnom filmskom festivalu, a popratile su ga i izvrsne kritike, što je u konačnici rezultiralo time da su snimljena i dva nastavka koja trebaju izaći ove godine. Nastavci Rurôni Kenshin: The Great Kyôto Fire Arc i Rurôni Kenshin: The End of a Legend Arc također se zasnivaju na originalnim istoimenim mangama te su snimljeni istovremeno, “leđa uz leđa”. Ovog izazovnog posla režije obaju nastavaka ponovno se prihvatio redatelj Keishi Otomo.

Ali malo sam se sad zaletio s nastavcima, pa dok oni napokon ne izađu i postanu dostupni za gledanje, bacite oko na trailer za Rurôni Kenshin. Ako vam se isti i ne svidi, uvijek su tu Kurosawa, Yamada ili pak Miike s nekim od svojih već provjerenih samurajskih naslova. Vi ćete u konačnici najbolje znati koji je izbor najbolji za vas. Koji god on da bude, uživajte u filmu.

Trailer:

Fotke:

2
1
1ryan
2benedict

Leave a Reply

Your email address will not be published.