Red Hill (2010.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

Preporuka Red Hill

Prije nekih dva-tri tjedna internetom je odjeknula vijest kako će stanoviti Patrick Hughes režirati američki remake indonezijskog borilačkog hit filma The Raid: Redemption, koji je u veoma kratkom razdoblju stekao gotovo pa kultni status (barem u određenim krugovima). Proteklih dana ta je vijest i službeno potvrđena. Ako izuzmemo bolnu i nepobitnu činjenicu da je američki remake “racije” (kao u ostalom i remake skoro pa svakog filma od strane Amerikanaca) itekako glupa i nepotrebna ideja, tim više ako u obzir uzmemo reputaciju koja prati original, postavlja se još jedno pitanje – tko je, k vragu, Patrick Hughes!?

Patrick Hughes je, naime, mladi australski filmaš, i ako ste kojim slučajem čitali te vijesti o spomenutom remakeu onda ste vjerojatno primijetili kako se uz njegovo ime navodi nadolazeći akcijski retro-spektakl The Expendables 3. Hughes je redatelj dotičnog filma. To nam naravno ne govori mnogo o Patrickovom redateljskom izričaju jer EX3 dolazi u kina tek za nekih pet mjeseci i tek se trebamo uvjeriti kako se Patrick zapravo snašao s projektom takvog kalibra. Iako, s obzirom na prethodna dva naslova iz tog serijala možemo od prilike znati što očekivati od trojke, bez obzira tko potpisuje režiju.

Ali kako je Hughes uopće došao do toga da režira multi-milijunski projekt kao što je EX3 (i The Raid remake)!? E pa čovjek je prije toga režirao jedan puno, puno manji film sa znatno manjim, manjim budžetom i pri tome oduševio neke ljude, između ostaloga i Stallonea, koji mu je na temelju toga povjerio režiju EX3. Ali kako ovo nije ni vrijeme ni mjesto za tu priču, nećemo više gubiti retke na nju, već ćemo se usredotočiti na taj “manji film”, jer na kraju krajeva zbog njega smo ovdje. A taj manji zove se Red Hill, moderni australski revenge triler western koji je Patrick napisao i režirao 2010. s budžetom od nekih 3 milijuna australskih dolara (2,7 američkih). Bio je to njegov debitantski dugometražni film nakon tri kratkometražna uratka (The DirectorThe Lighter, i Signs) koja je prethodno snimio.

Red Hill priča je o Shaneu Cooperu, mladom policajcu, početniku, koji se zajedno s trudnom suprugom doseli u ruralni australski gradić Red Hill (skoro pa oveće selo), gdje će pokušati započeti novi život. Napominjem “pokušati” jer se Shaneov prvi radni dan ubrzo pretvori u totalni kaos kada stigne vijest da prema gradu hita odbjegli zatvorenik, krvožedni ubojica željan osvete. Tako će se Shane već svog prvog radnog dana naći u“nebranom grožđu” i poželjeti da nikada nije nogom stupio u tu zabit!

Kada se tamo početkom/sredinom 2010. film otvorio na nekoliko festivala (npr. Internacionalni Film Festival u Berlinu, Internacionalni Film Festival u Edinburgu, Internacionalni Film Festival u Melbourneu, Fantasy Filmfest u Hamburgu, itd.), dobio je u glavnom pozitivne kritike i komentare, kako od struke, tako i od publike. Neki su ga čak usporedili s filmom No Country for Old Men braće Coen, drugi su pak izjavili kako je Red Hill “vizualno predivan i napet triler” te “atmosferičan i nabijen film inspiriran old school westernima i filmovima Waltera Hilla. A Red Hill i dan-danas ponosno drži 78% na Rotten Tomatoesu… ako ta informacija ikome išta znači.

Ono što bih ja još mogao dodati za kraj iz neke svoje osobne perspektive, što možete uzeti u obzir a i ne morate, jest sljedeće. Red Hill nije ni najmanje savršen film, pa čak ni pretjerano originalan. Ima svojih mana i nekih WTF momenata bez kojih bi bio bolji, ali koji u konačnici ne kvare dojam. Radnja ne nudi ništa novo te je u jednu ruku i predvidljiva. Ali očito je kako je Hughes vukao inspiraciju iz starih westerna (Pale Raider, High Plains Drifter, te mnogobrojnih spaghetti westerna), B-filmova 80-ih, pa čak i hororaca. I sve te “posuđene” klišeje Hughes je uspio okrenuti u svoju korist te dokazao da zna režirati, što u konačnici čini Red Hill krvavim i atmosferičnim old school/modernim filmom upečatljive fotografije, i sa sitnim elementima nadnaravnoga i mističnog (npr. upečatljivi i karizmatični ali pomalo tajanstveni negativac). A uz sve to također i poprilično zabavnim žanrovskim uratkom.

Je li na kraju krajeva sve ovo što sam spomenuo i naveo ikoga od vas zainteresiralo da pogledate film, ne znam. Nadam se da jest. Ali kad ste već došli do samog kraja i “potratili” tih 5 minuta (manje-više) na čitanje ovog teksta, “potratite” još minutu i pol i pogledajte trailer. Možda baš to bude presudno da okušate sreću s ovim australskim triler westernom. Naravno, izbor je u potpunosti vaš!

Trailer:

Fotke:

7
8
12
15

Leave a Reply

Your email address will not be published.