Red (2008.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Red

Kroz nekih dva tjedna, točnije početkom veljače, na DVD-u i Blu Ray-u (a samim time i na torrentima) pojavit će se jedan od najhvaljenijih prošlogodišnjih akcijskih filmova. Kao što su neki od vas može već pretpostavili, radi se o filmu John Wick koji se baš poput Takena iz 2008. unatoč veoma jednostavnom a reći će neki i glupavom zapletu prometnuo u poprilično iznenađenje godine. Plus što je revitalizirao karijeru glavne zvijezde Keanu Reevesa, baš kao što je to Taken učinio za Neesona. Gledatelji diljem svijeta su Wicka uglavnom dočekali s iznimnim odobravanjem, a neki su čak otišli toliko daleko i proglasili ga najboljim prošlogodišnjim akcićem što se u istoj godini kada je izašao i The Raid 2: Berandal čini kao vraški dobar kompliment. A skoro ništa suzdržaniji nisu bili ni kritičari koji su film uglavnom obasipali hvalospjevima (što je Wicku priskrbilo zavidnih 83% na stranici Rotten Tomatoes i certifikat fresh) i opisali ga kao stiliziranu, uzbudljivu i dinamičnu vožnju kojom se Keanu Reeves uspješno vratio akcijskom žanru.

Po svemu sudeći svidio se i kolegi Vičiću koji je u svojoj recenziji izdvojio kako je riječ “o simplističnom filmu osvete čija ljepota leži u stripovskom šarenilu koje ga ispunjava, kao i pedantno pogođenom castingu”, i sve to je zaokružio jednom debelom desetkom. OK, desetka je možda mrvicu pretjerana i neobjektivna, to će vam čak i Vičić osobno priznati, no čovjek stoji iza onoga što je napisao. Ali da ne bi ispalo da je ovo članak o John Wicku ili ocjeni koju mu je kolega dao, razlog zašto sam ovaj tekst uopće i počeo sa Wickom je taj što me podsjetio na jedan drugi veoma sličan film koji nije dobio toliku medijsku pozornost kao Wick iako je to itekako zaslužio. Naime Wick nije prvi a ni jedini filmski junak koji je tražio pravdu zbog smrti svog psa kojega je dobio na poklon od pokojne supruge. Slična sudbina je zadesila i stanovitog Averya Ludlowa (u izvedbi jako dobrog Briana Coxa), glavnog junaka nezavisne niskobudžetne triler drame Red koju su 2008. zajednički režirali Trygve Allister Diesen i Lucky McKee. A upravo je Red film koji vam ovaj puta nudim kao preporuku za gledanje.

Nastao prema romanu Jacka KetchumaRed je priča o povučenom ostarjelom udovcu Averyju Ludlowu koji dane provodi u društvu svog dugogodišnjeg kompanjona Reda, psa kojega je dobio na poklon od pokojne žene za svoj 50. rođendan. Kao i mnogo puta do tada, njih dvoje odu u ribolov, ali njihov miran dan prekine troje klinaca koji odluče opljačkati Averyja. Unatoč tome što je Avery ostao pribran u toj situaciji i odlučio klincima dati sve što su od njega tražili, jedan od njih, Danny, ipak ustrijeli Averyjevog psa bez ikakvog posebnog razloga. Nakon što pokopa Reda Avery uspije saznati da su Danny i njegov brat sinovi lokalnog moćnika sumnjive prošlosti, ali ih odluči posjetiti kako bi dobio barem ispriku za to Dannyjevo nedjelo i objašnjenje zašto su to učinili. Kada otac stane u obranu svojih sinova Avery odluči potražiti pravdu pravnim putem, no i to se pokaže bezuspješnim te još više pogorša situaciju. Očajan ali ustrajan u svojoj namjeri da ispravi nepravdu, Avery nevoljko odluči uzeti pravdu u svoje ruke.

Ako je suditi po samoj srži zapleta obaju filmova, John Wick i Red su naizgled veoma slični jer se bave gotovo identičnom temom. U oba slučaja imamo likove koji traže pravdu (i osvetu) zato jer je netko ubio njihove pse koje su dobili na dar od pokojnih supruga, zbog čega su te životinje od velike sentimentalne vrijednosti za njih i samim time okidači za ono što se dogodi dalje. I oba filma su također poprilično hvaljena, kako kod kritike tako i kod publike. No, tu gotovo svaka sličnost prestaje jer su John Wick i Red zapravo dvije krajne suprotnosti, dvije strane iste medalje. S jedne strane imamo “razvikani” nabrijani i stilizirani akcić u kojem je smrt psa tek površni motiv koji (po)služi kako bi glavni junak pobio na desetke i desetke negativaca zbog nepravde koja mu je nanesena bez ikakvog razloga. A s druge strane imamo sporogoreći mali osobni film o posve običnom čovjeku tragične prošlosti koji nikako ne može shvatiti i prihvatiti besmislen čin zbog kojeg mu je nasilno oduzeto jedino biće koje je još volio, i koji ne može tek tako pustiti da nepravda pobijedi.

Ali ovo nije film o osveti, barem ne onoj kakvu Wick sprovede u djelo. Ovo je prije svega slojevita, realistična i dirljiva moralna priča o nepotrebnoj okrutnosti nad životinjom i potrebi da se zadovolji pravda ali po mogućnosti na civiliziran i pravni način. Jer unatoč ratnoj prošlosti, nasilje je Averyjev posljednji i neželjeni izbor koji nikome ne donosi ništa dobro. Neke bi možda moglo zasmetati to što film na momente djeluje poput nekog TV filma. A siguran sam da će se naći i onih koji će prigovoriti kako je motiv glavnog  junaka neuvjerljiv, kao što su to mnogi prigovorili i Wicku. No valja uzeti u obzir činjenicu da je za razliku od Wicka Avery sa svojim psom proveo 14 godina, te da mu je taj pas doslovno jedina obitelj koju je još imao i volio više i od vlastitog života. Jer na kraju krajeva, nekome je pas samo životinja, a nekome najbolji prijatelj.

Red je premijeru imao na Sundance Film Festivalu, a nakon toga je bio prikazan na još nekoliko drugih festivala, između ostaloga i na Sitges International Fantastic Film Festivalu gdje je Brian Cox osvojio nagradu za najboljeg glumca. A sada kada znate i taj sitni detalj, bacite još oko na trailer koji se po običaju nalazi odmah iza ovih redaka. Nadam se da ćete uživati u filmu ako ga odlučite pogledati.

Trailer:

Fotke:

1
2
3
5

Leave a Reply

Your email address will not be published.