Point Blank (2010.)

Piše: Ivica Pustički

preporuka Point Blank

U nekim od dosadašnjih preporuka sam spominjao filmske junake i filmove osamdesetih. Referirao se na njih na ovaj ili onaj način, spomnjao ih u ovom ili onom kontekstu, ovisno o temi kojom sam se htio pozabaviti, ili filmu koji sam vam htio preporučiti. A osamdesetih ću se nakratko dotaknuti i ovoga puta, pa se nadam da mi to nećete (previše) zamjeriti. Kao što već i ptice na grani znaju, 80-e su bile iznimno specifično razdoblje, kako po pitanju mode i glazbe, tako i po pitanju filma. Filmskim platnom tada su, između ostaloga, vladali opaki mišićavi junaci, sve redom policajci, FBI agenti, vojnici, komandosi, nindže, te mnogi drugi opasni likovi sa setom posebnih vještina koje su upotrebljavali kako bi zadovoljili pravdu i(li) nalupali negativce koji su prijetili njihovoj zemlji, obitelji ili nekom trećem.

A onda su došle 90-e i stvari su se, malo po malo, počele mijenjati. Promijenili su se moda i glazba, a mišićavim junacima u ulogama prekaljenih policajaca, agenata i vojnika pridružio se jedan drugačiji tip “akcijskog” junaka, netipični junak, a to je – običan čovjek. Čovjek koji nema set posebnih vještina, nema mračnu i opasnu prošlost te uglavnom vodi običan (obiteljski) život, ali je hrabar i spreman učiniti što je u njegovoj moći kada se nekim slučajem nađe u životnoj opasnosti. Kao primjerice Dr. Richard Kimble, kojega je Harrison Ford odigrao u danas kultnom filmu The Fugitive. Ili pak mladi odvjetnik Robert Clayton Dean, kojega je u filmu Enemy of the State utjelovio Will Smith. A njima možemo pridružiti i jednog malo manje poznatog filmskog junaka koji se također našao u sličnoj situaciji, a on je Gene Watson iz filma Nick of Time u izvedbi Johnnya Deppa.

Bez pretjeranog odugovlačenja spomenuta trojka me napokon dovodi i do Samuela Pierreta, junaka današnje filmske preporuke, francuske akcijske krimi triler drame Point Blank redatelja i ko-scenarista Freda Cavayéa. Samuel Pierret (kojega igra Gilles Lellouche) bolničar je i posve običan čovjek koji uskoro očekuje svoje prvo dijete i jedva čeka da postane otac. Ali njegov život i život njegove trudne supruge preokrenut će se naglavačke kada u cijelu priču posve slučajno uleti Hugo Sartet, kriminalac čiji život Samuel spasi. Naime, Hugovi kolege otmu Samuelovu trudnu suprugu kako bi ga natjerali da silom prilika izvuče Hugoa iz bolnice jer je on pod konstantom policijskom zašitom. Samuel bez premišljanja ispuni njihov zadatak, ali cijela situacija se zakomplicira pa se Samuel uskoro i sam nađe u bijegu pred zakonom i utrci s vremenom u nadi da će nekako spasiti život svoje supruge i svog još nerođenog djeteta.

Da odmah na početku odagnam kakve možebitne sumnje; ovo nije remake istoimenoga filma Johna Boormana iz 1967. godine. Osim identičnog naslova ova dva filma nemaju nikakvih drugih poveznica. Point Blank koji vam nudim kao današnju preporuku moderni je krimi triler o običnom čovjeku u neobičnoj i opasnoj situaciji s kojim bi se mnogi od nas mogli poistovjetiti. Point Blank je također film koji ne okoliša previše te gledateljima od samog početka daje do znanja da ih u narednih sat i pol očekuje dramatična, uzbudljiva i napeta priča te neumoljivi žestoki ritam koji gotovo da i nema praznog hoda. Ne komplicira se previše s radnjom, nema tu nekih sporednih rukavaca koji bi odvlačili pažnju gledatelja s glavne priče, i sve se odmotava pred očima publike koja zajedno s glavnim junakom/junacima otkriva što se tu točno zbiva, odnosno, tko koga i zašto. A u tome djelomično i leži “draž” ovoga filma, što nudi dovoljno iznenađenja, a samim time i napetosti, da publiku zadrži uz ekran do samoga kraja. Doduše, Point Blank nije originalan film i vrlo je vjerojatno da će vas podsjetiti na neke druge stilski i(li) tematski slične naslove poput Bjegunca ili Panične potjere, ali to ne umanjuje njegovu kvalitetu. Uz sve to, film je kratak, traje svega 84 minute, što je sasvim dovoljno da zadrži vašu pozornost i da vas zabavi, a da vam u među vremenu ne dosadi.

Dakle, rekli bi neki “kratko ali slatko”. Pa ako želite svoj filmski vikend maraton sabranih dijela Ingmara Bergmana presjeći s nečim što je “kratko ali slatko”, onda je Point Blank savršen izbor za tu priliku. Kao i obično u prilogu vam nudim(o) trailer pa bacite oko i na to kako biste još malo bolje stekli dojam o filmu iz naslova. Nadam se da ćete uživati u istome ako ga odlučite pogledati.

Trailer:

Fotke:

2
4
1
3

Leave a Reply

Your email address will not be published.