No Rest for the Wicked (2011.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka No Rest for the Wicked

Osoba koja u ruci ima oružje a na pameti samo loše namjere i nalazi se s one strane zakona posve se očekivano može okarakterizirati opasnom za okolinu. Ali osoba koja u ruci ima oružje i značku koja mu služi kao opravdanje da se služi tim oružjem bez obzira na svoje namjere, ali se također našla s one strane zakona, još je opasnija za ljude oko sebe, tim više jer od takve osobe ne očekujemo da uopće bude s one strane zakona. Policajci van kontrole, tj. policajci koji su prekoračili granicu zakona te su i sami postali kriminalci, već su jednom bili tema ove rubrike. Točnije, bilo je to prije nekih 10-ak tjedana, kad sam vam za preporuku ponudio španjolsku krimi-triler dramu Unit 7 na tragu Training Daya i TV serije The Shield.

Tom prilikom naveo sam i nekoliko drugih sličnih naslova koji se na ovaj ili onaj način bave tom tematikom loših policajaca. Ali kako ovaj puta želim biti nešto kraći i ne želim se ponavljati, idemo odmah “u glavu”. A današnja preporuka nam (opet) dolazi iz Španjolske i kao što ste već mogli zaključiti do sada, bavi se temom policajaca (ili u ovom slučaju jednoga od njih) s krive strane zakona. Film je krimi-triler drama No habrá paz para los malvados a.k.a. No Rest for the Wicked redatelja i ko-scenarista Enriquea Urbizua.

No Rest for the Wicked priča je o iskusnom policijskom inspektoru Santosu Trinidadu, policajcu problematične prošlosti sklonom porocima kao što su alkohol i cigare. Jedne noći u kasnim satima dok polupijan luta barovima Santos u trenutku bijesa ubije troje ljudi! Shvativši što je učinio brže-bolje pokuša očistiti mjesto zločina i prikriti tragove, no jedan svjedok tog trostrukog hladnokrvnog ubojstva ipak mu pobjegne, što naravno predstavlja veliku prijetnju za Santosa. Od toga trenutka on će krenuti u potragu za dotičnim svjedokom i učinit će sve kako bi ga pronašao. Istovremeno  sutkinja Chacón i inspektor Leiva počnu istraživati trostruko ubojstvo u noćnom klubu, misleći s početka da je riječ o gangsterskom obračunu s obzirom da gotovo sve žrtve imaju kriminalnu prošlost. I dok su oni na Santosovu tragu, on se pak sve više približava svom svjedoku i razotkriva šokantnu istinu – da je dotični član terorističke skupine koja planira izvesti bombaški napad u Madridu!

Suprotno možebitnim takvim očekivanjima, No Rest for the Wicked ipak nije neki nabrijani i žestoki akcijski triler o liku s velikom pljucom koji harači naokolo u nadi da spasi svoju guzicu. Ovo je ipak prije svega sporogoreća ali ipak neizvjesna i sirova krimi triler drama s elementima neo-noir filma o hladnokrvnom liku kratkog fitilja koji je u životu donio mnogo krivih odluka i jednostavno želi svim silama održati glavu iznad površine dok u stvarnosti postepeno gubi tlo pod nogama. Neke bi možda mogao odbiti taj spori ritam filma, kao i činjenica da No Rest for the Wicked u konačnici ostavlja mnogo neodgovorenih pitanja, što će pojedince zasigurno zbuniti ili ostaviti u nekakvoj nedoumici.

Kompletan film na leđima nosi glavni glumac José Coronado, koji je, kao što su se mnogi već složili, odradio izvrstan posao, što mu je priskrbilo i nekoliko nagrada za tu izvedbu. A kad već spominjem nagrade valja napomenuti kako su kritika i struka generalno bolje prihvatili i nagradili No Rest for the Wicked nego publika, što mu je donijelo dvadesetak različitih nagrada. Film je tako trijumfirao na dodjeli španjolskog Oscara, tj. nagrade Goya, gdje je od ukupno 14 nominacija osvojio 6 kipića, između ostaloga one za najbolji film, najbolji scenarij, najboljeg glumca, najbolju režiju, te najbolju montažu i zvuk. A izuzev Goya, film je također osvojio pet nagrada Udruženja španjolskih scenarista (također za najbolji film, najbolji scenarij, glumca i režiju), te još nekoliko drugih nagrada s raznoraznih filmskih događanja i festivala.

Za kraj valja spomenuti još i to kako je jedno vrijeme Sylvester Stallone žestoko zagrizao da producira američki remake ovoga filma u kojemu bi, naravno, on odigrao i glavnu ulogu. Taj remake navodno je još uvijek u planu za realizaciju ali je u međuvremenu Stallone, čini se, ispao iz igre. Ali bez obzira na remake, pred vama je “original”, a uz njega dolazi i trailer. Pogledajte ga i vidite sami je li No Rest for the Wicked film po vašem guštu. Odluka je vaša, a ja vam još samo mogu poželjeti da uživate u filmu.

Trailer:

Fotke:

4
5 - Copy
5
6

Leave a Reply

Your email address will not be published.