Musa the Warrior (2001.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Musa the Warrior

Povijest je puna ratova. Još od pradavnih vremena iz razdoblja prije Krista, pa sve do dana-današnjega raznorazni narodi međusobno su se sukobljavali iz raznoraznih razloga – radi nasilnog osvajanja drugih zemalja i njihovih resursa, širenja svoje kulture i vjere, nametanja svoje tradicije drugim nacijama, itd., itd. No, bilo je slučajeva u povijesti kada su se ratovi i bitke vodili zbog – žene! Primjerice, Trojanski rat, vjerojatno najpoznatiji rat koji je započeo baš zbog neke žene. U ovom slučaju zbog Helene Trojanske, navodno najljepše žene na svijetu koja je bila supruga spartanskog kralja Menelaja, koji je podigao svoju vojsku na noge i napao Troju nakon što je Paris, inače sin trojanskog kralja Prijama, pobjegao s Helenom. Ali vjerujem da svi znamo kako je ta priča završila.

A bilo je tu još sličnih primjera iz povijesti. Primjerice Marko Antonije koji se suprotstavio Juliju Cezaru i cijelom Rimu zbog Kleopatre, ili pak bitka između Rame i Ravane (takozvani rat Ramayana) koja se vodila zbog Site. Ali kako ovo nije “sat povijesti” neću više nepotrebno nabrajati slične primjere, već ću se odmah usredotočiti na ono glavno – film koji vam danas nudim kao preporuku za gledanje, a u kojem mnogi vojnici također izgube živote upravo zbog jedne žene, točnije princeze! Radi se o povijesnoj ratnoj epskoj drami Musa the Warrior iz 2001. godine, koju je režirao i napisao Sung-su Kim, a koja je snimljena u ko-produkciji Južne Koreje i Kine.

Musa the Warrior radnjom je smješten u davnu 1357. godinu. U vrijeme kada je Kina bila u kaosu, podijeljena između dviju sukobljenih dinastija Yuan i Ming. Korejsko carstvo Coryo odluči poslati delegaciju diplomata praćenih vojskom kako bi osigurali mir pregovarajući s novom kineskom vladom dinastije Ming. Ali odmah po dolasku u grad Nanjing kineske vlasti korejske delegate optuže za špijunažu te ih sve protjeraju u pustinju. Nakon mukotrpnog pješačenja Korejanci uspiju pronaći oazu gdje se malo odmore i okrijepe, zajedno s Yuan ratnicima koji se isto nađu tu. Vođa korejske skupine, general Choi Jung, primijeti da Yuan ratnici sa sobom vode princezu dinastije Ming koju su oteli, a koja potajno zamoli Junga da je spasi. Nakon što dobro razmisli o tome, Jung odluči da će je spasiti i njome osigurati svoj povratak u Nanjing kako bi još jednom pokušali dogovoriti mir, jer će ih u protivnom ismijati kod kuće. Sukobe se sa Yuan ratnicima i uspiju izvojevati pobjedu i spasiti princezu, te se zatim upute natrag prema Kini. No, preživjeli general Yuan ratnika će im se ubrzo naći za petama s daleko nadmoćnijom vojskom…

Kada su se tamo početkom 2000-ih azijski filmovi polako počeli probijati na domaće kino/video tržište, među prvim naslovima bili su upravo korejski filmovi Musa the Warrior i Shiri redatelja Je-kyu Kanga. Prvi je bio grandiozni povijesni spektakl koji se bavi bavi politikom i poviješću azijskih zemalja 14. stoljeća, ali i temama kao što su hrabrost, požrtvovnost i junaštvo, dok je drugi pak moderni akcijski triler blockbuster u maniri holivudskih uradaka. A osim što su to bili prvi korejski filmovi koji su se pojavili na ovim prostorima, u godinama nakon toga sam saznao da su oba filma u to vrijeme ujedno bili i najskuplji korejski filmovi ikada snimljeni u toj zemlji. Shiri, koji je izašao 1999., tada je koštao enormnih 8,5 milijuna dolara, što je u to vrijeme bio najveći budžet nekog korejskog filma. A zatim je tri godine kasnije izašao Musa the Warrior koji se sa svojim budžetom od 8 milijuna dolara također smjestio u kategoriju jednog od najskupljih i najvećih korejskih filmova ikada snimljenih. A o kakvom grandioznom projektu je bila riječ svjedoči i činjenica da je film bio u nastajanju punih 5 godina. Razlog tome je bio što je mnogo vremena i pažnje uloženo u to da film povijesno bude što točniji i autentičniji, tj. mnogo je pažnje uloženo u kostime, rekvizite, setove te jezik, odnosno na to da svaki narod u filmu govori svojim izvornim jezikom. Sve to je naravno rezultiralo time da se Musa the Warrior te godine prometnuo u jednu od najvećih box office uspješnica, te i dan-danas kotira kao jedan od najuspješnijih korejskih filmova svih vremena.

Musa the Warrior je na momente poetičan i tradicionalan film, u maniri Kurosawinih uradaka (na pamet mi posebice padaju The Hidden Fortress Seven Samurai). Ali je također žestok i brutalan, bez imalo milosti prema glavnim akterima od kojih će tek rijetki dočekati krvavu i emocionalnu završnicu. Osim što je bio uspješan u domovini, Musa the Warrior je također bio jednako uspješan i izvan granica, što je osim dobrom zaradom rezultiralo i mnogobrojnim hvalospjevima na račun filma, te naravno nagradama. Postoji nekoliko verzija ovoga filma. Primjerice originalna korejska traje čak 158 minuta, dok je recimo film za belgijsko i kanadsko tržište skraćen na 155, odnosno 154 minute. Britanska, odnosno hongkonška verzija još je kraća, te traje 132, odnosno 129 minuta. Film je izašao i kod nas na DVD-u pod naslovom Ratnik, doduše riječ je o jednoj od tih kraćih verzija. Ako se odlučite pogledati Musu, onda bi možda bilo najbolje da pogledate onu najdužu, korejsku. Ali prije toga bacite oko na trailer koji se nalazi ispod. U svakom slučaju, nadam se da ćete uživati u filmu.

Trailer:

Fotke:

kinopoisk.ru
kinopoisk.ru
kinopoisk.ru
kinopoisk.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published.