Kraftidioten

Piše: Ivica Pustički

preporuka Kraftidioten

Iako nas ovih dana zalijevaju velike kiše i čini se kao da će upravo početi jesen, pred nama je zapravo jedno dugačko, toplo, sparno i vruće ljeto kad ćemo svi opet tražiti neko osvježenje i željeti da nam (ponovno) padne kiša. Neki će to osvježenje pronaći u/na moru, neki na bazenima, neki uz klimatizacijske uređaje, a neki uz hladno piće ili sladoled. A osvježenje u tim vrućim danima možete potražiti i u filmovima, točnije – u filmovima koji su radnjom smješteni u hladno zimsko/snježno okruženje. OK, možda malčice pretjerujem jer malo je vjerojatno da će vam gledanje takvih filmova ljeti otjerati znoj s čela, i zapravo će vas prije potaknuti da još više razmišljate o skijanju i sanjkanju koje je još mjesecima daleko. Pa ipak, zašto se ne bismo pripremili za dugo toplo ljeto tako što ćemo se prisjetiti nekih od tih “zimskih filmova” koji su većim dijelom ili u cijelosti smješteni u snježno i ledeno okruženje? Tim više jer naslov koji danas nudim kao preporuku za gledanje također možemo uvrstiti u tu “kategoriju”.

Ali hajdemo redom od starijega prema novijemu pa se prisjetimo kako je poludjeli Jack Nicholson naganjao svoju obitelj u snijegom okovanom hotelu u Kubrickovu kultnom filmu Isijavanje. Ili kako su se promrzli Kurt Russell i Keith David sukobili s izvanzemaljskim bićem na Antarktiku u Carpenterovu Stvoru. A tu je i nezaboravni John McClane (a.k.a. Bruce Willis) koji se na vošingtonskom aerodromu igrao miša i mačke s teroristima dok je vani bjesnjela snježna oluja u Die Hard 2Ethan Hawke i ekipa preživjelih ragbijaša pokušavali su pak preživjeti po svaku cijenu nakon što im se avion srušio u snježnim Andama u filmu Alive. A Sylvester Stallone kratkih se rukava vješao po zaleđenim planinama dok je pokušavao spasiti najbliže i spriječiti skupinu kriminalaca da se dočepaju pozamašne svote novca u filmu Cliffhanger. Svakako valja spomenuti i Frances McDormand kao trudnu policajku Marge Gunderson koja je u snježnom gradiću Fargo istraživala cijeli niz ubojstava. I na kraju krajeva, ne smijemo zaboraviti legendarnog Liama Neesona, koji se zajedno s još nekolicinom borio sa snježnim mećavama, hladnoćom i vukovima u filmu The Grey.

OK, to bi vam trebala biti dostatna količina “hladnih filmova” za ljeto. Ali s obzirom na to da je ovdje ipak riječ o filmu iz naslova, ubacit ću na tu hrpu i norvešku krimi triler komediju Kraftidioten (a.k.a. In Order of Disappearance) redatelja Hansa Pettera Molanda, u kojem Stellan Skarsgård, međunarodno poznato glumačko ime švedskoga podrijetla, traži osvetu za svojega sina ostavljajući iza sebe krvave tragove u snijegu. Da malo pobliže objasnim, Kraftidioten priča je o Nilsu, čovjeku koji vodi posve miran obiteljski život u snijegom okovanom gradiću Beitostølen gdje radi kao vozač ralice. Najveće mu je dostignuće u životu nagrada za počasnoga građanina godine koju je upravo osvojio. Ali njegov miran život iznenada će naglavačke preokrenuti vijest da mu je sin umro, točnije, da se predozirao! Ali kako njegov sin nije bio narkoman, Nils posumnja da je zapravo ubijen pa počne osobno istraživati i tražiti osobu koja bi mogla stajati iza toga. Ubrzo Nils počne redati leš za lešom te se nađe u ratu između norveške i srpske narkomafije. Nils je početnik u tome svijetu, ali naoružan je teškom mašinerijom (svojom ralicom) i početničkom srećom.

Kraftidioten nije film o kojem treba pretjerano filozofirati i dovoljno je reći da je to jedan vraški zabavan uradak. No da ne bi baš ostalo samo na tome, nadodat ću još kako u svojoj srži Kraftidioten djeluje poput filma kakav bi vrlo vjerojatno Tarantino snimio kad bi odlučio napraviti neku svoju posvetu prethodno spomenutom filmu Fargo u kombinaciji sa serijalom Death Wish. Njegov konačni proizvod bio bi zasigurno veoma blizak filmu Kraftidioten – vraški nasilan i vraški zabavan. OK, malčice nagađam jer Tarantino je ipak Tarantino (što god to značilo svakome od vas), ali Kraftidioten definitivno djeluje kao da nastao po uzoru na lik i djelo Quentina Tarantina i braće Coen. Ukratko, možete očekivati mnoštvo kriminalaca (što norveških, što srpskih), mnoštvo živopisnih i šarolikih likova, mnoštvo otkačenih situacija i zabavnih momenata, blesavog djetinjastog negativca te jako mnogo crnog humora, mrtvih tijela i, naravno, mnogo snijega.

Ako vam sve to nije dovoljna preporuka, spomenut ću još i to kako su se u ulogama srpskih mafijaša našli i neki glumci s ovih prostora, čak i jedan iz Hrvatske. Tu su tako Goran NavojecSergej TrifunovićMiodrag Krstović i Leo Ajkić. Nije na odmet spomenuti i sitnicu kako je Kraftidioten briljirao na Austin Fantastic Festu i Fantasia Film Festivalu, gdje su pale nagrade za najbolji film i najboljeg redatelja. Ako vam pak ni to ne znači ništa u životu i još uvijek vas nije privuklo da pogledate ovaj film, onda vam još samo mogu ponuditi da pogledate trejler. I to bi bilo to za ovaj put! Uživajte u filmu ako ga odlučite pogledati.

Trailer:

Fotke:

1
2
3
0

2 komentara za “Kraftidioten

  • goran says:

    Izgleda kao nešto vrijedno gledanja…nakon Žene u kavezu i Trlogije Muškarci koji
    mrze žene skandinavska kinematografija ,po meni, definitivno zaslužuje našu pažnju (kao nekada
    rumunjska koja se putem negdje zagubila) svih ljubitelja filma.

  • Dragonrage says:

    Da…isplati ga se pogledati…s tim da treba uzeti u obzir, da za razliku od Millenium trilogije, Kraftidioten je dosta komičniji, i dosta igra na kartu crnog humora. Kao što spomenuh…nešto ala Tarantino meet Coen Brothers…

Leave a Reply

Your email address will not be published.