Haute Tension (2003.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Haute Tension

S obzirom da je nedavno bio Halloween, činilo mi se nekako prigodno da ovaj puta za preporuku ponudim neki hororac. Iako moram priznati da sam prvotno imao na umu nešto žanrovski posve drugačije, ali o tome više sljedeći put. Razmišljajući tako koji hororac bi se mogao “naći na tapeti” došao sam do poraznog zaključka da većina novijih malo manje poznatih horor naslova koje sam ja imao prilike pogledati unazad nekoliko godina i nisu bili nešto posebno dobri te da ne zaslužuju da ih se preporuči nekome. Ili su bili tek neki prosjek koji spada u onu kategoriju filmova koji su generalno OK, ali koje pogledate jednom i zaboravite, ili su bili jednostavno loši. A možda sam ja samo gledao krive hororce. Uglavnom, taman kada sam već odustao od ideje da sa svojom preporukom popratim Halloween, zapelo mi je za oko kako se uskoro otvara fantasy triler hororac Horns koji je režirao Alexandre Aja.

No neću vam preporučiti film Horns (iako sam ga već imao prilike pogledati i svidio mi se), već ću se prisjetiti jednog starijeg Ajina filma, filma koji ga je proslavio i koji mu je otvorio vrta Hollywooda i zbog kojeg mu je producent (i redatelj originala) Wes Craven odlučio povjeriti redateljsku palicu remakea The Hills Have Eyes. Oni malo zagriženiji filmofili i horor fanovi već znaju da ciljam naravno na film Haute tension, koji je u nekim zemljama još poznat i pod naslovom Switchblade Romance. OK, nije ovo baš neki u potpunosti nepoznat film. Naprotiv, kao što već rekoh, oni malo zagriženiji filmofili, a posebice ljubitelji horor žanra, već odavno znaju za ovaj uradak. Na kraju krajeva nije to ništa čudno jer je Haute Tension star već 11 godina! Ali opet, možda među svima vama postoji i nekolicina koja još nije imala prilike pogledati Haute tension pa nije onda na odmet da se kaže/napiše riječ ili dvije o spomenutom filmu.

Haute tension je priča o dvije prijateljice s faksa, Marije i Alexe, koje se upute ka Alexinim roditeljima koji žive negdje u Francuskoj provansi kako bi se tamo malo odmorile i zajedno učile. Ali kada se spusti noć sama vrata pakla se otvore kada u kuću provali misteriozni ubojica koji ubije cijelu Alexinu obitelj, pa čak i njezina psa. Alexa preživi ali je ubojica sveže i odvede sa sobom. Maria, koja se nekako uspjela sakriti, krene za njima u nadi da će uspjeti spasiti svoju prijateljicu Alexu. No, je li zbilja sve onako kako se čini, i zašto je ubojica poštedio Alexu!? Odgovor na ta pitanja će vam, naravno, dati film.

Ako ste kojim slučajem već imali prilike gledati neke druge mnogo poznatije Ajine filmove kao što su MirrorsPiranha 3D te spomenuti The Hills Have Eyes, onda ste sigurno već shvatili da je Aja redatelj koji je sklon veoma grafičkom prikazu nasilja. Gotovo da mu je to zaštitni znak. Ništa drugačije nije ni u ovom slučaju te se Haute tension također može okarakterizirati kao poprilično krvav i nasilan film. Iako, Aja se u ovom filmu također povodi za onom “manje je više”, pa u pojedinim situacijama prikazuje samo no što smatra iznimno važnim, te na taj način još više podiže osjećaj straha, kako kod publike tako i kod glavne junakinje. Primjerice ne prikazuje izravna ubojstva pojedinih likova, već samo vidimo šikljanje krvi, odnosno bljesak pucnja kroz prozor itd. Jer strašnije je ono što ne vidimo, a čujemo.

A da ne bi sve ostalo samo na nasilju, što vidljivom što nevidljivom, Aja se jednako angažirao i oko psihološkog aspekta priče te uspješno kombinirao nasilje sa suspensom i napetošću, postepeno gradeći tenzije i zastrašujuću i šokantnu atmosferu pri čemu se potpomogao i s odličnim i atmosferičnim soundtrackom. A na kraju svega publici nudi i jedan šokantan preokret koji baca novo svijetlo na cijeli film. Doduše, taj preokret otvara neke nejasnoće i možebitne rupe u samoj priči, što će nekima vjerujem zasmetati, dok će neki pak nekako prijeći preko toga.

Kakvi god vaši dojmovi u konačnici bili, znajte da je Haute tension nagrađivani film te da je pohodio desetke filmskih festivala, između ostaloga i na nekoliko poznatijih kao što su Toronto International Film Festival, Sundance Film Festival, te London FrightFest Film Festival. Glavna glumica Cécile De France je osvojila nagradu za najbolju glumicu na dodjeli Fangoria Chainsaw nagrada, a filmu je između ostaloga pripala nagrada za najbolji strani film na dodjeli Scream nagrada. Briljirali su također i na Sitges International Film Festivalu, gdje je Haute tension osvojio četiri nagrade – za najbolju glumicu, najboljeg redatelja, najbolji make-up te Grand Prix nagradu.

Na kraju svega i nakon svih informacija koje sam naveo još vam preporučam da bacite oko na trailer. Ako ste još uvijek u tom Halloween ugođaju, pa čak i ako niste a gleda vam se neki (dobar) horror film, okušajte sreću s Haute tension. Uživajte u filmu.

Trailer:

Fotke:

4
2 - Copy
4 - Copy
5 - Copy

Jedan komentar za “Haute Tension (2003.)

  • Deckard says:

    A vrijedi spomenuti i da je film popriličan rip-off američke mini-serije Intensity, nastale po romanu Deana Koontza (preveden je kao Žestina i kod nas). Uvodna priča je u cijelosti ista (dvije frendice, pokolj u kući, uvlačenje u kombi i praćenje manijaka) dok se pred kraj ubacuje taj famozni preokret koji ruši cijelu logiku filma. Jedan jako precjenjen naslov, usput rečeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.