Four Lions (2009.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Four Lions

Ako ste ovih dana gledali vijesti ili čitali novine, tj. novinske portale, onda ste zasigurno već čuli o stravičnom terorističkom činu koji se dogodio u Parizu prošlog tjedna, a u kojem je poginulo 12-ak ljudi. I kao da to nije bilo dovoljno, slučajno ili ne, dan-dva nakon toga u Francuskoj se dogodio se još jedan sličan napad. Napadnut je naime košer dućan prilikom čega je poginulo još četvero ljudi. Potaknuti tim uspješnim akcijama teroristi sada prijete novim napadima, i to ne samo u Francuskoj, već i u Velikoj Britaniji, SAD-u i još nekim zemljama.

Sve to je neke od nas možda natjeralo da se još jednom barem na sekundu zapitamo “pa u kakvom to jebenom svijetu živimo”!? Jer istini za za volju, unatoč činjenici da ćemo manje-više svi osuditi taj zločin, većina nas ima svojih briga; hoćemo li i kada ćemo dobiti plaću, hoćemo li podmiriti račune na vrijeme, i tome slično pa nam je terorizam posve sporedna stvar u životu na koju se većinom niti ne obaziremo. No, još od tog nesretnog 11. rujna 2001. kada su teroristi srušili WTC, terorizam je konstantno prisutan u našim životima. Što kroz raznorazne medije (vijesti, novinski portali, društvene mreže itd.), a što kroz filmove koji se na ovaj ili onaj način bave terorizmom.

A upravo je terorizam, točnije apsurd terorizma wema filma koji vam nudim kao ovotjednu preporuku. Riječ je o crnohumornoj komičnoj drami Four Lions redatelja i ko-scenarista Christophera Morrisa, koja je nastala u ko-produkciji Velike Britanije i Francuske.
Four Lions je priča o skupini muslimana iz Sheffielda koji odluče postati džihadisti i izvesti teroristički napad u Londonu. No, problem im između ostaloga predstavlja i to što se nikako ne mogu odlučiti što bi konkretno napali i kako!? Dvojica čak odluče otići u teroristički kamp u Pakistanu kako bi tamo prošli specijalnu obuku. No, to završi katastrofalno te se obojica na kraju vrate nazad u Englesku i odluče izvesti napad na svoju ruku. Ali pokazat će se da terorizam možda i nije najbolji izbor za njih te da pojedine ideologije nemaju nužno veze sa zdravim razumom.

Pa iako se film na sebi svojstven način i više nego izravno sprda sa džihadom i terorizmom, daleko od toga da je Four Lions nekakva glupava parodija koja se fura na glupe fore i kontroverzu kako bi nasmijala i(li) šokirala publiku. Naprotiv, riječ je o pametnom i promišljenom satiričnom filmu koji jednako dobro funkcionira kao zabavna komedija i kulturalni socijalni komentar koji se bavi apsurdom i idiotizmom na kojem počivaju ideali terorizma koji su bizarni i besmisleni, i koji bi bili urnebesno smiješni da nisu zapravo tragični, tj. uzrok smrti tolikih nedužnih ljudi diljem svijeta. Većina “fora” u filmu vam neće nužno sjesti od prve, i vrlo vjerojatno se nećete konstantno valjati od smijeha, ali film definitivno ima šarma i momenata koji ga čine iznimno pitkim i simpatičnim štivom. Jedan od glavnih razloga za to su između ostaloga i glavni junaci koje je teško ne voljeti unatoč činjenici da su teroristi, odnosno smušeni wannabe teroristi zbrkanih ideala koji u većini slučajeva, prema priznanju jednog od njih, nemaju pojma što točno rade i zašto.

Film je svojedobno izazvao velike kontroverze u Velikoj Britaniji te su pojedinci čak tražili njegovo zabranjivanje. No  do toga nije došlo, naprotiv, Four Lions se prometnuo u jedan od većih britanskih kino hitova 2010. godine i po zaradi se smjestio odmah iza nekih daleko većih i razvikanijih naslova kao što su Iron Man 2A Nightmare on Elm StreetHot Tub Time Machine, te još neki. Potaknut takvim uspjehom distributer je nakon toga čak i povećao broj kino dvorana koje su prikazivale film. A Four Lions je bio jednako uspješan i na mnogobrojnim filmskim festivalima na kojima je bio prikazan, počevši od Sundance Film Festivala, preko Bradford Film Festivala, pa sve do Melbourne International Film Festivala, Berlin Fantasy Filmfesta, Stockholm International Film Festivala, te još nekih. Uz sve to je osvojio i osam nagrada, između ostaloga i Baftu za najboljeg debitanta te nekoliko nagrada za najbolji film/komediju, a našlo se tu još i 20-ak nominacija.

Po običaju, trailer je tu, pogledajte ga, ali znajte da vam on neće dati odgovor na to je li Wookiee medvjed ili je Wookiee Wookiee, a medvjed medvjed. Zbunio sam vas sada!? Super! Pogledajte film i sve će vam biti jasnije. Nadam se da ćete uživati u filmu.

Trailer:

Fotke:

1
3
2
5

Jedan komentar za “Four Lions (2009.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.