Flammen & Citronen (2011.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Flame & Citron

Davne 1992. Sir Anthony Hopkins osvojio je Oscara u kategoriji najbolje glavne muške uloge za svoju izvrsnu izvedbu Doktora Hannibala Lectera, inače vrsnog psihijatra i profinjenog serijskog ubojice kanibalističkih sklonosti u filmu The Silence of the Lambs. Bio je to njegov prvi i zadnji Oscar, iako je poslije toga bio nominiran još tri puta za uloge u filmovima The Remains of the DayNixonAmistad. Vjerovali ili ne, Hopkinsu je trebalo svega 16-ak minuta da osvoji taj zlatni kipić, jer toliko se naime minuta Dr. Lecter pojavio u filmu. A da stvar bude još bolja, zahvaljujući toj minutaži Hopkins (navodno) još i dan-danas drži rekord za glumca koji se najmanje pojavio u nekom filmu i osvojio Oscara za glavnu ulogu.

Kao što znate Hopkins se vratio ulozi koja ga je obilježila (i na neki način proslavila) još dva puta. Prvo 2001. u filmu Hannibal, a zatim godinu dana kasnije u filmu Red Dragon. Ovaj potonji naslov prošao je nešto boljekod kritike i publike nego ovaj prije njega iako je Hopkins u oba bio jako, jako dobar (što se od njega naravno i očekivalo), no tu je bio kraj za Dr. Hannibala Lectera. Barem se tada tako činilo. Preskočit ću sada onu besmislicu iz 2007. zvanu Hannibal Rising i jednostavno prijeći odmah na TV seriju Hannibal koju je 2013. pokrenuo njezin autor/kreator Bryan Fuller, a u kojoj je naslovnog junaka odigrao, tj. igra ga još uvijek već treću sezonu za redom, Mads Mikkelsen! A s njim smo i korak bliže ovotjednoj preporuci. Izdržite još malo.

Mikkelsen je danas relativno veliko i svakako prepoznatljivo (europsko) glumačko ime! Mnogi ga znaju upravo zahvaljujući Hannibalu, neki ga pak pamte kao negativca Le Chiffrea iz prvog Craigovog Bonda Casino Royale (koji ga je i vinuo u nebesa i predstavio široj internacionalnoj publici), dok ga treći pak cijene i znaju zahvaljujući ovim europskim naslovima kao što su Pusher IIThe HuntThe Door ili pak Valhalla Rising. A upravo u ovu zadnju kategoriju (europskih filmova) smjestio se i naslov o kojem ću sada napisati nekoliko redaka. Naime, taman dvije godine nakon spomenutog Casina Royale koji je snimljen 2006., a prije nego što mu je karijera krenula ubrzano prema gore, Mikkelsen je odigrao jednu od dvije glavne uloge u biografskoj ratnoj triler drami Flammen & Citronen redatelja i ko-scenarista Olea Christiana Madsena koju je zajednički ko-produciralo čak sedam zemalja (Danska, Njemačka, Norveška, Francuska, Švedska, Finska i Češka)!

Bio je to relativno dobro prihvaćen i nagrađivan biografski film djelomično temeljen na povijesnim događajima, radnjom smješten u okupiranu Dansku 1943., odnosno 1944. godine, u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su dva najaktivnija borca iz redova danskog pokreta otpora nanosili veliku štetu nacističkim redovima. Jedan se zvao Bent Faurschou-Hviid a drugi Jørgen Haagen Schmith, te su zajednički “operirali” pod kodnim imenima Flame i Citron, tj. Plamen i Limun. Sve do 1944. su ubijali isključivo danske naciste, ali kada je stigla naredba iz Londona da ubiju i nekoliko istaknutih njemačkih nazi dužnosnika, Nijemci su pojačali potragu za njima. Uz sve to pojavila se i sumnja na izdajnika u vlastitim redovima što je potvrđeno kada su nacisti uhvatili i ubili nekolicinu članova otpora. I povrh svega toga Bent je upoznao ženu u koju se zaljubio, a koja bi lako mogla biti dvostruki, pa čak i trostruki agent.

Pa iako film ne obiluje nekim velikim i raskošnim akcijskim/ratnim scenama i više je usredotočen na same likove iz naslova i njihove probleme i dvojbe, Flammen & Citronen do dana današnjega slovi kao najskuplji danski film ikada snimljen. Ako se pitate koliki je bio budžet filma zbog čega mu je i dodijeljena ta titula, možda će vas iznenaditi podatak da je budžet iznosio svega 6.16 milijuna eura, tj. 46 milijuna danskih kruna. Kao što rekoh, unatoč laskavoj tituli najskupljeg danskog filma, redatelj Madsen ipak nije svoje najbolje adute položio na skupu i raskošnu pirotehniku (iako je ima u filmu), već na suspens i tmurnu priču obavijenu paranojom, sumnjama, lažima, dvostrukim agentima, gestapovcima i generalnom opasnošću koja vreba na svakom koraku zbog čega se glavni junaci nađu pred nekim teškim moralnim odlukama, ali i vlastitim životnim problemima koje im je nametnuo rat, što će ih čak natjerati da posumnjaju u opravdanost svega onoga što čine.

Kao eventualan minus mogao bih navesti trajanje od 130 minuta koje bi pojedincima moglo biti „preveliki zalogaj“. Mislim, u konačnici je film možda mogao biti i kraći za kakvih 20-ak minuta, ne bi se tu mnogo toga izgubilo time, ali šta je tu je. Također u pojedinim trenucima se sve skupa čini pomalo konfuzno, zbog čega je u nekim momentima malo teže pratiti film. Ali mislim da to prije svega ovisi o raspoloženju i koncentraciji gledatelja u trenutku gledanja filma pa možda i nećete imati problema s praćenjem same radnje.

Bilo kako bilo, Flammen & Citronen osvojio je 9 nagrada, iako su one uglavnom bile tehničke prirode (za najbolju fotografiju, kameru, kostimografiju, scenografiju, make-up, zvuk, specijalne efekte, itd.). No zato je film briljirao na dodjeli Zulu nagrada gdje je Thure Lindhardt osvojio nagradu za najboljeg glavnog glumca, Peter Mygind za najboljeg sporednog glumca, a redatelju Madsenu pripala je nagrada za najbolji film. A uz sve to nakupilo se još i 15-ak nominacija. Kao i uvijek na kraju bacite još oko na trailer, a ja se nadam da ćete uživati u filmu ako ga budete pogledali.

Trailer:

Fotke:

5
2
1
3

Leave a Reply

Your email address will not be published.