Exiled (2006.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Exiled

Hongkonški akcijski gangsterski krimi triler A Better Tomorrow koji je davne 1986. godine John Woo snimio s poprilično ograničenim budžetom bio je velika prekretnica, kako za Wooa osobno, tako i za samu hongkonšku kinematografiju. Kao prvo, Woo je postao veliko redateljsko ime nakon tog filma, svojevrsni “majstor akcije” kako ga mnogi i dan-danas rado zovu, a koji je tu titulu potvrdio u godinama nakon “boljeg sutra”. Drugo, glavna zvijezda filma Chow Yun-Fat  također je postao prepoznatljivo i zvučno ime u regiji, a tinejdžeri diljem Hong Konga, po uzoru na junaka kojega je odigrao, počeli su masovno nositi duge kapute i tamne Alain Delon naočale, te furati neizbježnu čačkalicu/šibicu u ustima. I treće te ujedno i najvažnije za današnju preporuku, Woo je spomenutim filmom gotovo preko noći popularizirao takozvani “heroic bloodshed” žanr. Točnije, u maniri A Better Tommorow, koji je bio veliki box office hit u domovini, narednih je godina snimljen cijeli niz filmova koji su kombinirali krvave i stilizirane akcijske sekvence s mnogo ispucanih metaka te mnogo mrtvih i emocionalne melodramatične teme kako što su prijateljstvo, bratska ljubav, iskupljenje i čast.

Junaci tih filmova često su bili kriminalci, ubojice i mafijaši “dobrog srca” koji su se držali svojih strogih etičkih pravila i kodeksa zbog čega su često u konačnici postajali antiheroji spremni okrenuti leđa svojim poslodavcima i žrtvovati se kako bi spasili neku njima dragu osobu. Ili su pak bili prekaljeni policajci i detektivi koji nisu prezali ni pred čime kako bi sredili zločeste dečke, pa makar i po cijenu vlastitoga života. Kao što znamo, Woo ne samo da je popularizirao spomenuti žanr, već je i uvelike utjecao na njegov daljnji razvoj i popularnost svojim filmovima A Better Tomorrow IIThe KillerBullet in the Head i naravno Hard Boiled. A svoj obol žanru dali su i mnogi drugi poznati i manje poznati filmaši, npr. Ringo Lam (City on FireFull Contact), Ronny Yu (Legacy of RageChina White), Corey Yuen (Above the LawEastern CondorsIn the Blood), Taylor Wong (Rich and FamousRich and Famous 2), Yuen Woo Ping (Tiger Cage), te još mnogi, mnogi drugi.

Kad su tamo sredinom 90-ih neki od gore navedenih kupili kartu za Hollywood dok su se ostali bacili na neke druge žanrove, pojavila su se neka nova imena na sceni koja su preuzela “štafetu”. Jedno od tih imena je bilo i ono Johnnieja Toa, hongkonškog redatelja, scenarista i producenta kojega neki rado zovu nasljednikom Johna Wooa. Pa iako čovjek sjedi u redateljskoj stolici još od početka 80-ih, te je za karijere snimio oko 50-ak filmova raznoraznih žanrova, a prve značajnije naslove snimio tamo 1999. (Running Out of TimeThe Mission) i 2001. (Fulltime Killer), svjetsku pozornost i priznanja je stekao tek 2005. gangsterskim filmom Election, te nastavkom Triad Election iz 2006. Od tada naovamo, To je snimio nekoliko naslova vrijednih spomena, o nekima će vjerojatno i biti riječi ubuduće, ali za današnju preporuku sam izabrao jedan koji osobno smatram možda i njegovim najboljim – Exiled.

Radnja filma smještena je u 1998. godinu, u Macau. Tu pronalazimo bivšeg mafijaša Woa, koji pokušava okrenuti novi list u svom životu i sada živi miran i normalan život sa svojom suprugom Jin i novorođenim djetetom. No u njihove živote uđe osvetoljubivi mafijaški šef Fay, kojega je Wo jednom davno pokušao ubiti, te zajedno s nekolicinom ubojica pokuša ubiti Woa i njegovu obitelj. Ali Fay i njegova ekipa će se neugodno iznenaditi kada ih u činu osvete spriječi drugi tim ubojica Tai i Cat koji odluče zaštiti Woa. Nakon kratkog vatrenog obračuna iznenađujuće obje strane sjednu za stol i dogovore primirje, te odluče zajedno izvesti jedan opasan i unosan posao.

Exiled je izvrstan moderni primjer heroic bloodshed filma koji sadrži sve one klasične elemente tog žanra. Počevši od tema kao što su prijateljstvo i čast, preko junaka koji su sve samo ne crno-bijeli, pa sve do mnogobrojnih stiliziranih obračuna i bezbroj ispucanih metaka. Ali daleko od toga da je Exiled samo “još jedan akcić u nizu”. Razliku u ovom slučaju čini upravo To, veliki majstor od zanata koji je film prožeo svojim osebujnim vizualnim stilom i učinio ga pravom poslasticom prepunom predivnih i cool kadrova koji stapaju stil, eleganciju, napetost i poetično nasilje. Baš kao što je to nekoć i Woo činio. Cijeli je film postavljen kao svojevrsni moderni (spaghetti) western, te Exiled posebice vuče paralele s jednim poznatim western naslovom s kraja 60-ih. Nažalost, ako vam kažem o kojem je filmu riječ, pa čak ako spomenem i ime redatelja, mogao bih vam razotkriti važan spoiler, što, naravno, nipošto ne želim učiniti. Umjesto toga vas “izazivam” da pogledate Exiled i sami otkrijete koji bi to film mogao biti.

Za one koji drže do nagrada i festivala, znajte i to kako je Exiled bio prikazan na mnogobrojnim filmskim festivalima diljem svijeta, osvojio nekoliko nagrada (između ostaloga i one za najbolji film i najboljeg redatelja), te je bio službeni hongkonški predstavnik za Oscara 2008. u kategoriji najboljeg stranog filma. A tu je naravno i neizbježni trailer koji bi vam trebao dati još bolji uvod u to što Exiled nudi. Na vama je samo da odlučite želite li prihvatiti moj izazov. U svakom slučaju, uživajte u filmu!

Trailer:

Fotke:

1ryan
2benedict
2
3

Jedan komentar za “Exiled (2006.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.