Das finstere tal

Piše: Ivica Pustički

preporuka The Dark Valley

Western je jedan od zasigurno najdugovječnijih filmskih žanrova u povijesti filmskog stvaralaštva (prvi western, The Great Train Robbery, datira još iz 1903. godine), i kao takav je uvelike utjecao na razvoj američke kinematografije, uz koju se western najviše i (po)vezuje. Naime, western je američki proizvod nastao na temeljima američke povijesti i američkog društva, tematski usko vezan uz osvajanje Divljeg zapada, sukobe s Indijancima, Američki građanski rat ili pak mnogobrojne avanturiste koji su tragali za svojim grumenom bogatstva, iliti zlatom. A negdje između svega toga su se, naravno, smjestili i raznorazni legedarni odmetnici i revolveraši, salonske tučnjave, revolveraški obračuni u podne, čvrsti i hrabri ljudi od zakona te misteriozni stranci u potrazi za osvetom (inače čest motiv kaubojskih filmova, ali i današnje filmske preporuke).

Pa iako je western dugi niz godina bio vodeći žanr američke kinematografije, a oni dobri stari kultni kaubojski filmovi su i dan-danas rado gledani, zadnjih 15-ak i više godina konstantno se ponavlja kako je western kao žanr umro, odnosno na umoru. Doduše, istina je da western već odavno nije ono što je nekoć bio, te da su zlatni dani kaubojskih filmova, kada su pod redateljskim palicama Johna FordaHowarda Hawksa i Sergia Leonea prerijom (i ekranom) jahali John Wayne a kasnije i Clint Eastwood, već odavno iza nas! Ali isto tako, činjenica je da western još uvijek životari te da se definitivno još uvijek nije predao, kao i to da se gotovo svake godine snimi i po par kaubojskih naslova.

Naime, ako zanemarimo ove jeftine niskobudžetne B-westerne koji se obično plasiraju direktno na video (DTV), a kojih zadnjih godina ima poprilično, western je još uvijek prisutan i u (visokobudžetnoj) A-produkciji. U 90-ima su tako western “na životu održavali” Kevin Costner (Dances with WolvesWyatt Earp) i Eastwood (Unforgiven), kojima su spomenuti kaubojski filmovi čak priskrbili i Oscare, i to u najznačajnijim kategorijama za najbolji film (i režiju). A Costner je nastavio braniti boje westerna i u 2000-ima s jako dobrim filmom Open Range te mini-serijom Hatfields HYPERLINK “http://www.imdb.com/title/tt1985443/”&HYPERLINK “http://www.imdb.com/title/tt1985443/” McCoys.  No osim ta dva naslova 2000-e su još između ostaloga ponudile i mnoge druge kaubojce, kao primjerice remake filma 3:10 to YumaThe AlamoAmerican OutlawsAppaloosaThe Assassination of Jesse James by the Coward Robert FordBandidasDeadwoodThe MissingSeraphim FallsShanghai NoonThe Lone RangerDjango UnchainedTrue GritTexas Rangers te još mnoge druge.

U cijeloj toj hrpi našlo se i nekoliko neameričkih westerna, npr.The Proposition redatelja Johna Hillcoata, japanski Sukiyaki Western Django u režiji Takashija Miikea, zatim korejski The Good, the Bad, the Weird redatelja Jee-Woon Kima, pa španjolski 800 balas Álexa de la Iglesije, kao i francuski Blueberry Jana Kounena. A jedan od tih neameričkih westerna je i film koji vam nudim kao današnju preporuku, western triler The Dark Valley (u originalu Das finstere Tal) redatelja i ko-scenarista Andreasa Prochaska koji je snimljen u ko-produkciji Njemačke i Austrije. The Dark Valley je priča o strancu koji dolazi u maleni gradić smješten visoko u Alpama u kojem vlada lokalni moćnik zajedno s nekolicinom svojih sinova koji teroriziraju lokalne ljude. Stranac se odluči zadržati u gradiću unatoč činjenici da će tamo morati ostati sve do proljeća zbog nadolazeće oštre zime koja će zatrpati sve puteve iz gradića. Stranac se svima predstavi kao fotograf iz Amerike koji je samo došao ovjekovječiti ljepotu tamošnjeg krajolika, ali iza njegove naizgled krhke i naivne pojave krije se daleko mračnija i opasnija namjera – osveta!

Westerni su uglavnom bili poprilično jednostavni što se zapleta tiče, i kao što sam već ranije spomenuo, misteriozni stranci u potrazi za osvetom bili su čest motiv western filmova. Na kraju krajeva Eastwood je svoju karijeru izgradio igrajući upravo takve likove. The Dark Valley po tom pitanju nije ništa drugačiji i originalniji, niti to želi biti. Zapravo, što se zapleta tiče ovo je baš jedan jednostavan staromodan klasični western koji se koristi svim mogućim klišejima žanra kako bi ispričao svoju priču. Gotovo sve što se dogodi u ovom filmu dogodi se točno onako kako biste to i očekivali, bez nekih prevelikih iznenađenja. E sad, vjerujem da to nekima zvuči bez veze i možda se sada pitaju “zašto onda da uopće pogledam ovaj film kad je isti kao i svi drugi slični westerni na tu temu!?”.

I zaista, tematski je The Dark Valley veoma blizak filmovima kao što su primjerice For a Few Dollars MoreHigh Plains DrifterPale Rider ili pak Hang ‘Em HighČak bih se usudio reći da savršeno funkcionira kao homage tim naslovima. Ali s druge strane, stilski se The Dark Valley itekako razlikuje, ponajprije zbog alpskog okruženja u koje je radnja smještena, te nudi jednu određenu dozu misterije, napete i mračne atmosfere, predivne krajolike i fenomenalnu fotografiju koja savršeno dočarava ljepotu Alpi ali i osjećaj neizbježne izoliranosti. Ritam je nešto sporiji i treba malo vremena prije nego što film ubaci u veću brzinu, ali žestoko finale zato nadoknađuje sve to i oni željni brutalnih obračuna također bi trebali doći na svoje. Pojedinci su u svojim komentarima i recenzijama ovaj film usporedili s kultnim spaghetti westernom Il grande silenzio, što definitivno stoji, iako daleko od toga da The Dark Valley kopira taj uradak na bilo koji način, pa ih ne treba uspoređivati.

Za kraj ću još spomenuti kako je The Dark Valley bio austrijski predstavnik za kategoriju najboljeg stranog filma na 87. dodjeli Oscara koja se održala početkom ove godine. Na žalost nije uspio ući u top 5 izabranih naslova, ali ništa zato jer je film zato osvojio čak 25 drugih nagrada po raznoraznim festivalima i filmskim događanjima. Primjerice, jedan od glavnih glumaca, Tobias Moretti koji je igrao glavnu ulogu i popularnoj njemačkoj TV seriji “Kommissar Rex” u razdoblju od 1994. do 1998., osvojio je nagradu za svoju izvedbu u ovom filmu na Bavarian Film Awards, a nagradu je tamo osvojio i sam redatelj Andreas Prochaska. Film je također briljirao na dodjeli Austrijskih filmskih nagrada gdje je osvojio gotovo sve što se osvojiti dalo; od nagrade za najbolji film i najboljeg redatelja, pa sve do nagrada za najbolju fotografiju, kostime, šminku i produkciju. A slično je bilo i na dodjeli Njemačkih filmskih nagrada.

Ali da ne duljim sad previše, shvatili ste poantu, The Dark Valley je često nagrađivani film! A to je ujedno i film koji savršeno opravdava onu poznatu uzrečicu da je “osveta jelo koje je najbolje servirati hladno”. Stoga, ako vam se jede takvo hladno jelo, a uz to ste i ljubitelj westerna i filmova osvete, a posebice lika i dijela Clinta Eastwooda, onda je The Dark Valley pravi film za vas. Škicnite još usput i trailer koji smo vam priložili, i nadam se da ćete uživati… u filmu, ali i jelu.

Trailer:

Fotke:

1
4
2
3

Leave a Reply

Your email address will not be published.