Četvrti čovek (2007.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Cetvrti covek (1)

S obzirom da danas nemam ni inspiracije ni vremena za neki kreativniji (i možebitno informativni) uvod koji bi prethodio današnjoj preporuci, najbolje je da ne okolišam i da krenem odmah na glavnu stvar. Amnezija i gubitak pamćenja bili su tema mnogih filmova, a filmski junaci poput Jasona Bournea (iz popularne Bourne trilogije), Leonarda (iz Mementa), Samanthe Caine (iz The Long Kiss Goodnight), Douglasa Quaida (iz Total Recalla), Johna Ballantynea (iz Spellbounda) i Dr. Martina Harrisa (iz Unknowna) svi su redom bili žrtve tog problema. Svi oni izgubili su pamćenje i svi oni su pokušavali na ovaj ili onaj način saznati tko su oni zapravo i što im se konkretno dogodilo. U veoma sličnom problemu našao se i glavni lik filma koji vam danas nudim kao preporuku za gledanje. A taj lik je takozvani Major, glavni junak srpskog misterioznog akcijskog trilera Četvrti čovek koji je režirao i napisao Dejan Zečević.

Četvrti čovek, dakle, priča je o nepoznatom čovjeku koji se probudi iz dvomjesečne kome s totalnom amnezijom i bez ikakve spoznaje o svom dosadašnjem životu. Liječnici mu kažu da je u bolnici završio nakon što mu je netko iz blizine pucao u glavu, a saznaje i to da je imao ženu i sina, ali da su oni ubijeni kada je on ranjen. U posjetu mu dođe Pukovnik, koji tvrdi da mu je najbolji prijatelj i koji mu otkriva njegov pravi identitet. Prema Pukovnikovim riječima, on je zapravo agent agencije za državnu sigurnost kojega svi njegovi kolege zovu Major. U njegov život ubrzo se upliće i inspektor koji tvrdi kako posjeduje informacije o smrti njegove obitelji. Major izlazi iz bolnice i pokušava se vratiti u normalan život, no suočava se s prazninom i beznađem. Shvati da je jedina šansa da ponovno otkrije svoj identitet i ubojicu svoje obitelji ako se upusti u igru koju mu nudi inspektor, a koja uključuju mafijaše, sumnjive poslovne ljude i političare. No ono što će otkriti još će ga više šokirati.

U slučaju Četvrtog čoveka nemoguće je izbjeći usporedbe s naslovima kao što su spomenuti Bourneov Identitet i Memento, jer ovaj film uistinu malo podsjeća na te naslove. To “furanje” na američke filmove vjerojatno će neke i zasmetati te možda i odbiti od gledanja ovog filma. No s tim i sličnim naslovima vežu ga samo dvije stavke. Prvo, glavna premisa zapleta – gubitak pamćenja kod glavnog junaka. I drugo, činjenica da je Četvrti čovek žanrovski također triler. Ali tu sve sličnosti prestaju jer sve ostalo u priči je podložno ovom podneblju i (još uvijek) ne tako dalekoj (ratnoj) povijesti Balkana koja je autorima filma poslužila kao svojevrsni pokretač radnje.

Pa iako je koštao “svega” 700 tisuća eura, što je u usporedbi s mnogim svjetskim produkcijama kikiriki, produkcijski je film na vrlo visokoj razini zbog čega ne zaostaje ni za nekim mnogo skupljim naslovima. Fotografija, atraktivne lokacije i raspoložena glumačka ekipa koju predvodi netipični Nikola Kojo, zajedno s misterioznom (noir) atmosferom i glazbom, aduti su Četvrtog čoveka. A uz sve to redatelj Zečević uspijeva režijom i montažom predočiti psihičko stanja glavnog junaka i kako amnezija utječe na njega. Film je nešto slabiji kada je akcija u pitanju, ali kako Četvrti čovek i onako ne igra toliko na akciju koliko na priču, napetost i atmosferu, to mu se možda i može oprostiti. Pojedince bi možda mogao zasmetati neujednačeni ritam filma, zbog čega mjestimice djeluje razvučen i mrvicu predugačak. Ali napominjem, to ovisi od pojedinca do pojedinca.

Sve u svemu, ako vam se gleda nešto s ovih prostora a što nije nužno ratna/socijalna drama/komedija, možda je Četvrti čovek u tom slučaju film po vašem guštu. Svakako prije odluke hoćete li gledati ovaj film ili ne bacite još oko na trailer, jer tu možda leži odgovor na vaše pitanje. Nadam se da ćete uživati u filmu… ako ne ovom, onda nekom drugom po svom izboru.

Trailer:

Fotke:

4 - Copy
5 - Copy
4
2 - Copy

Leave a Reply

Your email address will not be published.