Attack the Block (2011.)

Piše: Ivica Pustički

Naš kolega Ivica Pustički, iskusni bloger, poznati amaterski filmaš i prije svega veliki filmofil, svake će nedjelje pod svjetla reflektora dovući po jedan manje poznati film nepravedno zanemaren od većine publike. “Ovi filmovi sami su za sebe preporuka, a ne moje osobno mišljenje”, skromno je naglasio autor bloga Filmova s ruba. Radilo se o niskobudžetnim američkim filmovima ili možda filmovima drugih kinematografija tradicionalno zapostavljenih na ovim prostorima, Ivica će pokazati da se vrijedni filmovi mogu pronaći tisućama kilometara daleko od ograničenih hrvatskih kino dvorana.

preporuka Attack the Block (1)

Ako kojim slučajem ne živite negdje u pripizdini gdje nema interneta i(li) mobilnog signala, onda ste vrlo vjerojatno upoznati s činjenicom kako je prije nekih 10-ak dana internetom “eksplodirao” teaser za nove Star Warse! Točnije sedmi nastavak tog serijala koji nosi puni naslov Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, a koji će “mrak kino dvorana ugledati” tamo negdje krajem 2015. Teaser je izazvao manje-više pozitivne reakcije kod fanova i općenite publike, iako naravno bila je tu i nekolicina onih koji su imali nekih prigovora pa se tako na tapeti našlo i par negativnih točaka koje su izazvale burne polemike i rasprave po mnogobrojnim forumima.

Jedna od ključnih točaka rasprava je naravno bio “križni” lightsaber (iliti mač za one koji nisu možda upoznati s terminologijom Star Wars serijala) koji je svima odmah upao u oči, i to ponajprije zato jer je…pazi sad…nepraktičan za upotrebu! Da, actually postoje ljudi koji su se našli prigovarati zbog logike u jednom fantasy SF-u koji obiluje svjetlećim mačevima, plazma pištoljima, raznoraznim futurističkim (i nepostojećim) letjelicama, mnogobrojnim izvanzemaljskim rasama i planetima, te (Jedi) vitezovima koji mogu upravljati nevidljivom životnom silom. Ali dobro, neka im je.

No, spomenuti “križni” mač nije bio jedina stvar koja je uzrujala neke fanove. Naime, jedan od razloga zbog kojega su neki negodovali je bio i tamnoputi glumac John Boyega koji se prvi pojavi u teaseru, onaj što naglo iskoči u kadar okružen pijeskom. A razlog negodovanja je bio ni više ni manje nego rasističke prirode, zbog toga jer je on crnac! I to crnac koji igra stormtroopera, a to je kod pojedinaca okarakterizirano kao nešto kontroverzno i nerealno jer bi stormtrooperi trebali biti isključivo “bijeli klonovi”. I sad neka nas netko ponovno pokuša uvjeriti kako u Americi (i svijetu) više nema rasizma!

Ali dobro, na stranu rasizam, čak se ni Boyega nije previše zamarao time već je svim hejterima putem svog twittera jednostavno poručio “get used to it”, pa ću tako i ja krenuti na ono glavno, a to je današnja preporuka zbog koje sam u biti i spomenuo Boyegu. Radi se naime o britanskoj SF horor komediji Attack the Block iz 2011. u kojoj je Boyega odigrao glavnu ulogu i kojom se na neki način predstavio široj publici. Film je režirao i napisao Joe Cornish, kojemu je to bio debitantski dugometražni igrani uradak, a prethodno je režirao samo po par epizoda nekih nepoznatih TV serija i jedan kratkometražni dokumentarac.

Attack the Block zapravo i nema neku kompliciranu radnju te se ista može opisati u svega par rečenica. U filmu dakle pratimo jednu mladu ženu i skupinu klinaca/tinejdžera koji su ju pokušali opljačkati na opasnim ulicama južnog Londona. Ali silom prilika oni će morati udružiti snage kako bi zaštitili i spasili svoj kvart ali i cijeli grad/svijet od invazije krvožednih izvanzemaljaca, pretvorivši tako ionako opasne Londonske ulice u pravu malu ratnu zonu.

U samoj strukturi zapleta Attack the Block nije ništa drugačiji nego neki drugi veoma slični alien invasion naslovi kakvih smo već imali prilike vidjeti, a gdje se malena skupina izbranih likova suprotstavlja nepoznatoj izvanzemaljskoj sili. Kao primjerice u naslovima kao što su The FacultySignsPredatorThe ThingInvasion of the Body Snatchers itd. Ali redatelj Cornish je iskoristio dobro poznate stereotipe alien attack filmova i malo ih izokrenuo u svoju korist, dodao svemu mrvicu Gooniesa, britanskog štiha i svoje kreativnosti, te dobio pa čak i pomalo originalan film koji je istovremeno i uzbudljiv, i zabavan, i scary, a koji se vanjštinom razlikuje od svega što smo već imali prilike vidjeti. Pa su tako glavni junaci sve samo ne tipični good guysi. Zapravo, moglo bi se reći da glavni junaci i nisu junaci, već članovi ulične bande, bahate propalice nasilnici i siledžije koji silom prilika postaju antijunaci, zbog čega bi nekim gledateljima oni čak mogli biti i antipatični. A isto tako i izvanzemaljci su sve samo samo ne uobičajeni “mali zeleni”. Naprotiv, u ovom slučaju su oni ogromni crni “majmuni” sa ogromnim fluorescentnim zubima, i kao takvi djeluju kao krajnje  originalne i zastrašujuće kreature.

Kritičari i publika su dosta podijeljeni oko ovog filma. I dok su ovi prvi naprosto oduševljeni njime što mu je na stranici Rotten Tomatoes donijelo postotak od čak 90%, opisavši ga kao uzbudljiv film brzog ritma koji s lakoćom kombinira zabavu, strah i društveni komentar, publika je ipak bila nešto stroža u svom sudu, i to najviše zbog glavnih likova koje je teško (za)voljeti što je nekima poprilično zasmetalo. U korist filma svakako idu mnogobrojne nagrade i nominacije koje su ga popratile. Točnije, Attack the Block je osvojio 19 nagrada, što po festivalima, što od udruženja krtičara, što do strane same struke, te zaradio čak 26 nominacija! Ali kako Vama nagrade vjerojatno ne znače ništa, bacite Vi lijepo oko na trailer koji će vam možda pomoći oko odluke želite li u konačnici pogledati Attack the Block ili ne!? U svakom slučaju, nadam se da ćete uživati u filmu.

Trailer:

Fotke:

4 - Copy - Copy
2 - Copy
2
2 - Copy - Copy

Leave a Reply

Your email address will not be published.