Sve što trebate znati o natječaju, a prelijeni ste pitati

Piše: Sven Mikulec

a2

Kako bi svi zainteresirani za Natječaj za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’ bili što manje zbunjeni, na jednom smo mjestu skupili i objavili najčešća pitanja s kojima smo se susretali. Ako u tekstu koji slijedi nekim slučajem ne pronađete informaciju koja vam treba, slobodno nam se javite ili u komentarima ispod teksta ili direktno na mail adresu ml.natjecaj@gmail.com.

1. Podsjetite me, što je uopće ovo?
FAK-ov Natječaj za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’ je natječaj za najbolju amatersku filmsku kritiku pokrenut u sjećanje na našeg prijatelja, kolegu i suosnivača FAK-a koji je preminuo u siječnju 2011. godine. Svake godine čitateljima nudimo priliku da se malo potrude, raspišu i pokušaju osvojiti vrijedne nagrade koje smo pripremili uz pomoć naših sponzora.

2. Mogu li sudjelovati iako prvi put čujem za vas i živim u predgrađu Belišća?
U natječaju mogu sudjelovati svi pojedinci na području Hrvatske koji se filmskom kritikom ne bave profesionalno, tj. koji ne pišu za novine, časopise, internetske portale i slično, i koji za svoje pisanje ne bivaju nagrađeni novcem.

3. Komšije, mogu li i ja da učestvujem?
S obzirom da nam je jedna od glavnih nagrada godišnja kinoulaznica za Cineplexx kina u Hrvatskoj, poželjno je da natjecatelji žive negdje u blizini gradova u kojima tu pobjedničku kinoulaznicu mogu redovito koristiti. Ako ste iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, a želite sudjelovati, naravno da ste dobrodošli, ali u slučaju vaše pobjede, godišnju kinoulaznicu dobit će netko od drugih natjecatelja tko je može i koristiti. Naravno, ulazite u konkurenciju za sve ostale nagrade.

4. Mogu li vam poslati dva teksta, ne mogu se odlučiti koji je genijalniji?
Svatko može sudjelovati samo s jednom recenzijom. Ako ste baš inspirirani pa ih napišete nekoliko, odaberite tekst s kojim vjerujete da imate najviše šanse. Nemojte nam pokušavati podvaljivati više recenzija na način da na njih potpišete članove vaše obitelji. Ako nam iz Kaštel Lukšića stignu recenzije koje potpisuju Ivanka Butorac, Matija Butorac, Miljenko Butorac i Snježana Butorac-Vargić, osobno ću otputovati u Kaštel Lukšić da testiram ovu kritičarski talentiranu obitelj. Nagrade su vrijedne, istina, ali nisu vrijedne prljave igre.

5. Profesorica mi je rekla da mi je referat o Spielbergu baš dobar bio. Mogu li vam ga poslati na natječaj?
Ideja ‘Matej Lovrić’ natječaja je da ljude motiviramo na gledanje filmova, pisanje, kreativni rad. Voljeli bismo da nam šaljete originalne, svježe napisane tekstove, ne stare referate, dijelove diplomskih radova ili članke s Lidrana iz 2006. godine.

6. Jel’ ok da vam pošaljem tekst kad mi sestra završi s referatom iz biologije, treba joj komp?
U konkurenciju ulaze svi tekstovi koji na naš mail stignu zaključno s ponoći 30. lipnja.

7. Kamo vam uopće šaljem recenziju, niste naglasili nigdje na toj vašoj „stranici“?
Recenzije se šalju na e-mail adresu ml.natjecaj@gmail.com.

8. Jel’ Larin izbor pravi izbor?
Recenzirati se može bilo koji domaći ili strani film, bilo kojeg žanra (da, dokumentarni i animirani također), a ove godine prihvaćamo i osvrte na serije. Recenzent koji odabere Građanina Kanea nije ni u kakvoj prednosti pred onim koji uzme Sharknado. Važno je kako je tekst napisan, a ne o čemu je.

Osim ako je o Povratku u budućnost. Volimo Povratak u budućnost.

9. Napisao sam pola stranice teksta i sad me Krešo zove na bilijar.
Svaki tekst mora biti dužine 600-1200 riječi. Nagrade su solidne, neka bude i trud.

10. Mogu li se na kraju teksta potpisati s “BellaSwan_94″?
Svaki natjecatelj, uz recenziju, mora nam poslati i svoje ime, prezime i otkud nam se javlja. (Prebivalište/boravište, molimo, ne „kuhinja“.)

11. Kako ćete odabrati pobjednike – kao na državnim natječajima ili pošteno?
FAK-ov žiri, sastavljen od naših recenzenata i novinara, odabrat će pet najboljih recenzija, koje će zatim proslijediti u ruke Glavnog žirija. Ove godine pobjednike će odabrati žiri sastavljen od Marka Njegića, kritičara Slobodne Dalmacije, Franje Janeša, književnika, profesora, glazbenika i filmskog entuzijasta, Lane Pukanić, urednice portala Muf, te Borisa Fraimana, osnivača i glavnog urednika web-stranice Cinephilia & Beyond.

12. Hoće li vam opet trebati četrnaest godina da objavite pobjednike?
Rezultati natječaja bit će objavljeni sredinom srpnja. (Disclaimer: Nismo rekli koje godine.)

13. Ja bih sudjelovao, ali me strah da će mi se svi rugati zbog „čovijeka“ ili „sumljam“ nakon što mi objavite tekst.
Na FAK-u ćemo objaviti tri nagrađene recenzije. Za sve ostale koje pristignu, a koje također poželimo objaviti, zatražit ćemo dopuštenje autora. Ako se izblamirate u recenziji, nema straha. Rugat će vam se maksimalno dvadesetak članova žirija.

14. Jel’ uredu posrati se pred vrata FAK-ova ureda i fekalijama namazati sve kvake u slučaju da ne nagradite moj tekst?
Ako vaš tekst ne bude izabran, ne ljutite se na naš žiri, ne predbacujte sebi, ne odbacujte pisanje. Gledajte filmove, pišite o njima, a kad vam bude toga dosta, gledajte i pišite još malo. Bit će natječaja i sljedeće godine, vjerujemo s još bogatijim nagradama. A FAK nema svoj ured, tako da… The joke’s on you.

5 komentara za “Sve što trebate znati o natječaju, a prelijeni ste pitati

 • Faba says:

  Lijepi pozdrav… :) Naveli ste u tekstu kako recenzija mora sadržavati 600-1200 riječi. Predstavlja li problem ako recenzija sadržava oko cca 1500 riječi ili se moramo striktno držati zadanih gabarita!? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. :) 😉

 • Sven Mikulec says:

  Pozdrav!

  Ako vaša recenzija ima 1.500 riječi, molimo vas da je malo skratite. Ocijenite koji su dijelovi teksta najmanje važni. Maksimalan broj riječi je 1.200.

  Hvala i pozdrav.

 • Faba says:

  Zahvaljujem na odgovoru… :)

 • Filmofil says:

  Bok. :) Nadam se da nije glupo pitanje.. zanima me da li je ok poslati recenziju u word formatu ili možda u pdf-u, ili nije važno?

 • sven says:

  Bok! Preferiramo word format. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.