Koliko znate o filmskim devedesetima

Piše: Sven Mikulec

8

Dobro došli na prvu provjeru znanja naše nove rubrike 'Znalac ili blefer?'. Molimo vas da odgovore upisujete malim slovima, nikako koristeći CAPS LOCK. Pripazite kako pišete imena stranih glumaca i redatelja. Naš savjet je da ne pazite na veliko ili malo slovo, već sve pišete malim slovom. Uživajte u kvizu i ostavite nam komentar ako vam se (nije) svidjelo rješavati.

1) Koji od navedenih cijenjenih filmova ne možemo naći među kandidatima za Oscara za najbolji film 1994. godine?

2) Kako se zove triler iz sredine desetljeća u kojem je Gwyneth Paltrow doslovno izgubila glavu?

3) Koja od ovih zvijezda nije stradala na platnu u pokušaju da spasi Matta Damona u Spielbergovu ratnom filmu iz 1998.?

4) Koliko je puta tijekom devedesetih Michael Keaton na sebe navlačio Batmanovo odijelo?

5) Čija je bivša žena i hvaljena redateljica 1995. godine snimila odličan film 'Strange Days' ('Čudni dani')?

6) Italija je sa Sorrentinom i 'La grande bellezzom' 2013. dobila osvajača Oscara u kategoriji stranog filma, što je prvi put da je slavila još od... kojeg filma iz 1997.?

7) Dvije osobe tijekom devedesetih su godina snimile svoje redateljske debije koje je Akademija nagradila priznanjem za najbolje filmove godine. O kojim redateljima pričamo? [Imena redatelja odvojite zarezom.]

8) Koji je poznati japanski redatelj šokirao svijet 1999. godine brutalnim hororcem pod naslovom 'Audicija'?

9) Koliko je nastavaka kultnog serijala filmova s Ellen Ripley u centru pozornosti svjetlo dana ugledalo tijekom devedesetih?

10) Koji je afroamerički glumac odbio glavnu ulogu u 'Matrixu' brata i sestre Wachowski, ali zbog toga nimalo ne žali jer smatra da bi svojom tada nedoraslom glumom upropastio film?

11) Kako bi njihov 'Veliki Lebowski' izgledao što bolje, braća Coen ponovno su angažirala svog vjernog suradnika, direktora fotografije ___________.

12) Koji je pajtonovac 1995. godine snimio hvaljeni SF film koji je inspiraciju povukao iz kratkog filma Chrisa Markera pod imenom 'La Jetee'?

13) Navedite ime hvaljenog filma s Kevinom Spaceyjem u jednoj od glavnih uloga koji se temelji na istoimenom romanu američkog pisca Jamesa Ellroya.

14) Koji se veliki redatelj snimanju filmova vratio 1998., nakon 20-godišnje pauze, i to antiratnim filmom s Jimom Caviezelom u glavnoj ulozi?

15) Od kojeg smo se velikana klasičnog Hollywooda i višestruko odlikovanog časnika američkog zrakoplovstva oprostili 1997. godine, u njegovoj 90. godini života?

16) U koliko smo različitih filmova tijekom ovog perioda mogli gledati Juliju Roberts i Richarda Gerea kako ljubuju na ekranu?

17) 'Bourneov identitet' imao je Jasona Bournea, 'Casino Royale' imao je, dakako, Jamesa Bonda, a kako se zove protagonist 'Nemoguće misije', čiji je prvi nastavak izašao 1996. godine?

18) U kojoj je kategoriji Ben Affleck na dodjeli Oscara 1998. godine dobio svoje prvo priznanje?

19) Australac Mel Gibson 1995. godine režirao je i glumio u povijesnom spektaklu koji je tematizirao borbu za nezavisnost... kojeg točno naroda?

20) Kako se zove jedina epizoda serijala 'Ratova zvijezda' koja je izašla tijekom devedesetih?

21) Tijekom devedesetih godina filmašima je ponovno zanimljiv postao Shakespeare. Tako smo 1996. mogli gledati Leonarda DiCapria kako se zaljubljuje u Claire Danes, a dvije godine kasnije vidjeli smo i Josepha Fiennesa kao Shakespearea koji pada na šarm... koje glumice?

22) Na kojem je otoku smještena radnja filma Vinka Brešana u kojem dalmatinsko mjestašce pokušava zaraditi prodavajući priču o ponovnom pojavljivanju maršala Tita?

23) Koji je danas poznati hrvatski redatelj debitirao krajem devedesetih filmom 'Da mi je biti morski pas'?

24) Koji je američki, danas 53-godišnji glumac posudio glas Simbi, glavnom junaku velikog Disneyjeva hita 'Kralj lavova'?

25) Poznatom američkom piscu ___________ dugujemo nastanak dva velika hita posljednjeg desetljeća 20. stoljeća - to su filmovi 'Iskupljenje u Shawshanku' i 'Zelena milja'.


Vaše ime

Email

3 komentara za “Koliko znate o filmskim devedesetima

Leave a Reply

Your email address will not be published.