Kratka šetnja do Twin Peaksa

Piše: Sven Mikulec

ulaz u grad

Dvadeset dvije godine i šest mjeseci prošlo je otkad je emitirana posljednja epizoda od starta drugačije serije Twin Peaks. Nakon kritički i komercijalno vrlo uspješne prve sezone, autorski raznolika druga, vidljivo obilježena djelomičnim izostankom Davida Lyncha i osjetno dotučena otkrićem ubojice nesretne Laure Palmer, zbog niske je gledanosti uzela pauzu. Pauzu s koje se, dvadeset dvije godine i šest mjeseci kasnije, Lynch i dalje odbija vratiti. Twin Peaks ušao je u ono neprežaljeno društvo serija koje su prerano ‘preminule’, ali je stvorio cijelu vojsku fanova koji se tom magičnom sjevernom gradiću i dalje s vremena na vrijeme vole vratiti.

Teško je točno reći što je Twin Peaks učinilo toliko neodoljivim. Jesu li možda nezaboravni likovi poput atipičnog FBI agenta sklonog budizmu i meditaciji? Radi li se o vrhunski stvorenoj atmosferi površinski idealnog gradića s trulom jezgrom, slici koju je Lynch razvio par godina ranije u Plavom baršunu? Dio zasluga morao bi ići starom majstoru Angelu Badalamentiju, skladatelju koji je s redateljem surađivao i na Baršunu i na jednom od neprijeporno najboljih filmova nultih, Mulholland Driveu. Koji god razlog bio, Twin Peaks odavno je prestao biti samo TV serija s tužnom sudbinom i postao kulturna točka o kojoj će se još dugo vremena moći kvalitetno razglabati.

U ovoj kratkoj šetnji do početka devedesetih, podsjetit ću vas, nadam se, na neke stvari zbog kojih je mnogima koji ciljano ili slučajno uđu u Twin Peaks toliko teško išetati iz njega.

…….

Za početak, nekoliko rijetkih fotografija sa seta, na kojima zahvaljujemo bolesnom filmskom tumbleru Cinephiliji & Beyond.

Twin Peaks 9
Twin Peaks 8
Twin Peaks 7
Twin Peaks 6
Twin Peaks 5
Twin Peaks 4
Twin Peaks 3
Twin Peaks 2
Twin Peaks 1

 

—– 10 Twin Peaks zanimljivosti za koje možda niste znali —–

broj 1Prva sezona serije osvojila je čak 14 nominacija na 42. godišnjoj dodjeli nagrada Emmy, od čega je nagrađena u kategorijama najboljeg dizajna kostima (Costume Design) i najbolje montaže (Editing for a Series – Single Camera Production).


broj 2Paralelno uz emitiranje serije, Lyncheva kći Jennifer napisala je Tajni dnevnik Laure Palmer, a brat ko-autora serije Marka Frosta, Scott, napisao je Autobiografiju specijalnog agenta FBI-a Dalea Coopera: Moj život, moje vrpce.


broj 3Serija je snimana jednim dijelom istočno od Seattlea u državi Washington, na mjestu samo sat vremena udaljenom od gradića gdje je sniman Život na sjeveru. Mnogo scena na otvorenom snimljeno je u šumskim predjelima Malibua u Kaliforniji.


broj 4Prema riječima autora Marka Frosta, likovi agenta Coopera i Laurine kolegice Audrey nikad nisu završili zajedno jer se tome oštro suprotstavila Lara Flynn Boyle, glumica koja je odigrala lik Donne. Ona je, naime, za vrijeme snimanja ušla u vezu s Kyleom MacLachlanom, koji je glumio Coopera.


broj 5Jezivi lik čupavog Indijanca Boba ubačen je u seriju nakon što je Lynch na snimanju uočio dekoratera seta Franka Silvu, čiji je odraz sasvim slučajno jednom ušao u kadar.


Fiery number 6U početku je zamišljeno da gradić ima svega pet tisuća stanovnika. Međutim, kako se mreža ABC bojala da će publika osjetiti odbojnost prema TP-u jer joj je pun kufer serija seoske tematike, natjerala je Frosta i Lyncha da na znak dobrodošlice u mjesto navedu brojku od 51,201 stanovnika.


Fiery number 7Lik Laurine rođakinja Maddy uveden je jer je Lynch bio oduševljen glumicom Sheryl Lee i želio je povećati njenu prisutnost u seriji.


Fire Letters A-ZMaddy je ime navodno dobila zbog ljubavi autora prema Hitchcockovoj Vrtoglavici. Naime, Kim Novak tamo glumi lika koji se zove Madeleine, a James Stewart, pak, Johna Fergusona. Lynch i Frost samo su spojili imena i dobili Madeleine ‘Maddy’ Ferguson.


Fire number 9U Njemačkoj je emitiranje serije prekinuto zbog loše gledanosti nakon samo 20 epizoda. RTL je ukinuo seriju jer je konkurentska mreža SAT1 publici otkrila identitet Laurinog ubojice prije emitiranja prve epizode.


broj 10Kyle MacLachlan u filmu Fire Walk with Me imao je puno manju ulogu od planirane jer se nevoljko vratio Twin Peaksu, ne želeći da mu uloga agenta Coopera obilježi karijeru. Ups.

 

Twin Peaks 02

Danas 77-godišnji američki skladatelj Angelo Badalamenti u nedavno objavljenom videu otkrio je kako je nastala glavna pjesma Twin Peaksa.

Za one među vama koji biste voljeli naučiti kako se pišu scenariji, ili ste samo znatiželjni, ovdje možete naći poveći broj dostupnih scenarija epizoda serije. Napomena: materijal je ovdje isključivo u edukativne svrhe.

Twin Peaks: Sezona prva

Twin Peaks: Sezona druga

Twin Peaks 01

Twin Peaks is about entering a world, falling in love with it, working within it, and letting it talk to you.
David Lynch


Lajkate Kutije?

10 komentara za “Kratka šetnja do Twin Peaksa

 • Ewka says:

  i tako jedna ljubomorna Lara Flynn Boyle pokvari seriju milijunima gledatelja…

 • Log Lady says:

  Meni je drago što je serija završila tada kada jest, trebala je i ranije. Rekla bih da je druga sezona po kvaliteti miljama daleko od prve. Zašto je imala 22 epizode? Zašto su napravili glupu, nezanimljivu trakavicu od priče koja je u startu bila savršena? A da ne pričamo kako su se likovi naglo pokvarili. Audrey se srozala preko noći,Harry S. (hairy-ass) Truman je zaboravio da je šerif i postao zaljubljeni tinejdžer, James je totalno podjetinjio, Andy je postao iritantna maskota, Josie kao da je u krivoj priči, Donna koja nakon one epizode s Haroldom i ekstra malim grabljama uopće nema ulogu u radnji? Također, najsmiješnija scena svih vremena: Harold si grebe lice najmanjim grabljicama na svijetu dok Donna i Maddy izbezumljene vrište i tresu se. Zašto? Što bi bilo da je imao grablje srednje veličine ili možda turpiju za nokte?

 • Log Lady says:

  NEMREM EDITIRAT TIPFELERI OSTAJU VJEČNO. VIJEĆNO.

 • Vedrana Vlainić says:

  @Log Lady, potpisujem! Izuzev Jamesa i Donne, koji su mi i u prvoj sezoni bili ubibože naporni (pogotovo James), slažem se sa svime rečenim vezano za likove.

  Druga sezona je daleko slabija od prve. Trebali su završiti čim se otkrilo tko je ubio Lauru Palmer, ali već su od prve epizode druge sezone jasno dali do znanja da su krenuli u neke nepotrebne sapunica vode.

  U biti, druga sezona je mogla biti skroz dobra, jer ona cijela priča s Windomom Earleom i Cooperovom prošlošću je bila ok. I neki novo-uvedeni likovi su bili dobri. Ali oni neki špijunski side-storyji su bili totalno nepotrebni. A tek Ben Horne i američki građanski rat (seriously… toliko random, čak i za nešto što je Lynch radio -.-). A da ne spominjem isforsirane ljubavne zavrzlame i totalno degradiranje ženskih likova koji su imali tako odličnu podlogu za charcter development u prvoj sezoni (prvenstveno Audrey, ali i Shelly, Catherine, Josie,…)

  Zato mi je, na jedan onako mazohistički način, drago da je serija završila s takvim bezobraznim cliffhangerom. Još uvijek sam mišljenja da je Lynch tu namjerno ispucao sve frustracije i osvetio se Marku Frostu i producentima što mu nisu dali da radi po svom. Neću mu nikad oprostiti Petea, doduše, ali zadnja epizoda, iako i dalje ne u rangu prve sezone, mi je bila odlična.

 • Log Lady says:

  @Vedrana Da! I slažem se da su James i Donna otpočetka naporni, ali su u prvoj sezoni barem donekle istraživali Laurinu smrt pa je to recimo imalo smisla. Recimo.

  I stvarno, kao da su sve žene totalno poblesavile. Shelly, Norma, Audrey, a da ne spominjem Nadine (ona mi je na kraju jedina bila simpatična, unatoč svemu). Annie recimo po meni uopće nije bila potrebna.

  Catherine mi je bila jako zanimljiva i imala je potencijala. Žena-zmaj u prvoj sezoni, ali u drugoj samo… pohlepna baba?
  A Josie u početku glumi nevinašce, pa skužiš da je zapravo proračunata, pa onda da ipak nije, nego samo blesava? Ona mi je uvjerljivo najgori lik, kao da nisu znali što bi s njom pa ju izvuku tu i tamo kad zatreba.

  Baš bih i mogla povjerovati da je to na kraju bila osveta producentima.

 • 9 - 7 says:

  Isto potpisujem log lady, samo bih dodala da je i prva sezona bila ciljano sapuničarska, tj. poigravala se i s tim žantrom (zato usporedni kadrovi sapunice unutar serije, a pogotovo Donna i James, pa muzikica, kamera, itd.), ali u drugoj sezoni totalno je izgubljen taj odmak i pretvorila se u pravu sapunicu. Dosta nepotrebno, da.

 • Meat says:

  Ja sam valjda jedini kojem je druga sezona odlična? Prva je bolja i tu se slažem s vama, ali sam uživao u drugoj sezoni i finale druge sezone mi je najbolja epizoda cijele serije. Usrao sam se ka grlica, haha. I preokret odličan.

 • Vanja says:

  Slažem se sa svima kojima je prva sezona bolja od prve, ali s druge strane, to je ipak Lynch. On nikada nije ništa … dovršio u pravom smislu riječi i u tome je njegova čar 😀 (moje neskromno mišljenje).

  Sjajan članak, Sven.

 • Vanja says:

  “… od druge,” Vo iz mi.

 • swvi says:

  Najbolja serija svih vremena. Točka. Sjajan članak usput

Leave a Reply

Your email address will not be published.