John Carpenter: Putokaz prošlim, sadašnjim i budućim generacijama

Piše: Sven Mikulec

Ovaj sam tjedan iz prašine poželio izvući pomalo zaboravljenog majstora koji u današnje vrijeme, u današnjem biznisu, i nema neku šansu u filmaškom svijetu. Horor majstor koji nam se predstavio nezaboravnim klasicima poput Noći vješticaStvora, ali i svestrani autor kojem u životopisu stoje i uspješni naslovi sasvim drugih žanrova (prvo što mi pada na pamet Bijegovi su iz New YorkaLos Angelesa te Napad na policijsku postaju 13, a tu su i meni dragi Memoari nevidljivog čovjeka), rođen je 16. siječnja 1948. godine u malenom gradu Kartagi (Carthage) u američkoj državi New York. Uspjeh koji je ostvario Noći vještica nije mu samo pomogao utabati stazu u kronike filmske povijesti, već je i milijunima filmskih entuzijasta diljem svijeta odaslao poruku koja i dan-danas odjekuje – bez obzira na produkcijske ograničenosti (Halloween je koštao 325.000 dolara), kvalitetan film moguće je snimiti uz dovoljno volje, inspiracije i odricanja.

Meni osobno Carpenter je još draži jer je prva osoba koju sam ikad intervjuirao i, uz zasluženu počast svim ostalim velikim imenima u Kavi i pljugama, do današnjeg dana najveći je ulov našega portala. Uz svu susretljivost, strpljenje i dobru volju koju od čovjeka njegove slave ne bih očekivao, Carpenter nam je rado izašao u susret i nekoliko mjeseci kasnije, kad smo snimali mali video posvećen jednome prijatelju.

Ovom prilikom donosim vam (u edukacijskom smislu) vrlo vrijedan primjerak scenarija Noći vještica 2, koji je majstor napisao u suradnji s Debrom Hill, zaslužnu za većinu dijaloga ženskih likova. (Kliknite na fotku.)

2

Kad smo već na ovoj temi, svakako preporučamo da škicnete i TV dokumentarac Halloween: A Cut Above the Rest Stevena Smitha.

Za kraj, pogledajte ove rijetke fotografije sa setova Carpenterovih filmova. Kao i uvijek, veliko hvala Cinephiliji & Beyond  for sharing the love.

1
0
2
00

2 komentara za “John Carpenter: Putokaz prošlim, sadašnjim i budućim generacijama

  • Marko says:

    John Carpenter je stvarno broj 1 u žanru horora

  • Srdan says:

    Još kad na listu filmova dodamo njegove neprevaziđene filmove:
    Starman, They Live, Big Trouble in Little China

    …shvatimo veličinu Johna Carpentera!

Leave a Reply

Your email address will not be published.