David Lynch na FAK-ovom tavanu

Piše: Sven Mikulec

2

Život je vrlo, vrlo kompliciran, pa bismo i filmovima trebali dopustiti da to budu. Riječi su to jednog od najvećih živućih američkih redatelja Davida Lyncha, koji je filmofilski svijet zadužio klasicima poput Elephant Mana, Plavog baršuna, Mulholland Drivea i Eraserheada. Po ne samo mome mišljenju jedan od najintrigantnijih umjetnika koje je ovaj biznis ikad vidio, Lynch nas desetljećima šokira, zbunjuje, tjera na razmišljanje i u pravilu obilato nagrađuje, a njegova serija Twin Peaks s početka devedesetih stekla je kultni status i hordu odanih fanova. Shvativši da sam ga u prva četiri izdanja Kutija pomalo nepravedno zakinuo, ovaj sam vam tjedan, uz neizostavnu pomoć Cinephilije & Beyond, poželio malo približiti Lynchev rad.

Početi bismo mogli od vrlo vrijedne prve verzije scenarija prve epizode Twin Peaksa (Episode 1: Traces to Nowhere), nastale 1989. godine iz zajedničkog pera Lyncha i scenarista Marka Frosta (Fantastična četvorka) s kojim je osmislio svijet detektiva Coopera i fatalne Laure Palmer.

2

Fanovi serije upoznati su i s njenim scoreom, za koji je zaslužan američki skladatelj talijanskih korijena i Lynchev dugogodišnji suradnik Angelo Badalamenti (Plavi baršun, Mulholland Drive). Pogledajte što majstor kaže o stvaranju prepoznatljive Twin Peaks melodije:

Ako se pitate otkud Lynchu ideje i odakle crpi inspiraciju, neke odgovore mogao bi vam ponuditi njegov kratki ali vrlo zanimljivi razgovor s Mikeom Figgisom, u kojem mu ovaj priča o svom pristupu stvaranju filmova.

Svatko tko šmeka Lyncha, vjerujem, u sebi ima barem malo ljubavi prema hororima. A ako ste, pak, skloni hororu, morali ste čuti za Vincenta Pricea, glumca koji je serijom hororaca između ’40. i ’80. obilježio žanr. Za kraj, fotka koju imamo pokazuje Davida Lyncha kao klinca koji je van sebe što ima priliku upoznati svoga idola.

0

Lajkate Kutije? Budite uz nas i sljedeći utorak, a puno bi nam značilo i da nas podržite na Facebooku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.