Brodovi (Boats)

[J. Dec, SAD, 7 min, 2013.]

9

REŽIJA

Justin Dec

SCENARIJ

Justin Dec

GLUME

Clancy McLain, Taylor Anthony Miller, Denver Milord, Jim O'Heir

SAŽETAK

Pametan i urnebesan film o temi koja nam ne daje puno razloga za smijeh.

8,6

PROSJEČNA
OCJENA
ČITATELJA

---

PROSJEČNA
OCJENA
FAK-OVACA

VAŠA OCJENA

Piše: Sven Mikulec

Ispod holivudskog znaka stoji nemilosrdni stroj za štancanje love, ponosan i uspravan, simbol cvatuće filmske industrije. Iako je šoubiznis u svojoj srži oduvijek bio baš to – biznis, čini se da je naša generacija filmofila blagoslovljena prilikom da svjedoči novoj eri filmske produkcije. Svaki drugi dan naši newsfeedovi zatrpani su novim informacijama o nadolazećim nastavcima, remakeovima i rebootovima. Zovite ih kako hoćete, to su samo riječi koje skrivaju čak ni ne pretjerano sakrivenu žeđ za zaradom. „Nemamo film“, kaže veliki producent u kratkom filmu Boats Justina Deca, divno odigran od strane uvijek šarmantnog Jima O’Heira, heroja Parks & Reca. „Mi imamo jebenu franšizu.“ To je njegov komentar na blentavi, pohlepni prijedlog snimanja blockbustera o brodovima koji pričaju i utrkuju se, a možda će se morati i boriti s morskim travama. Ok, imate poster, imate lijepo dizajniran naslov filma, imate planove o zaradi od sto milijuna dolara već prvog vikenda, imate namjeru projekt završiti do Božića, kaže jedan naivni pomoćnik. Ali koja je priča tog filma?

Nije teško zamisliti da se ovakvi razgovori vode iza zatvorenih vrata studija. Boats je oštra satira onoga što je holivudski sustav postao. Pametno napisan, pun zabavnih i dobrodošlih referenci na druge filmove, lijepo odglumljen i, mišljenja sam, snimljen s plemenitim, iskrenim namjerama, ovo je jako dobar film koji ima hrabrosti postaviti prava pitanja. U svijetu gdje se svake godine snima nebrojeno mnogo intelektualno uvredljivih isprika za filmove i trpa ih se u usta bezumnom potrošačkom društvu, priča je postala najmanje važan dio procesa stvaranja filmova. Nasreću, nije uvijek tako, kao što ovaj mali film (i mnogi drugi!) pokazuju, ali koliko smo puta gledali filmove bez supstance, lijepo zapakirane i strastveno reklamirane, ali plitke i jednostavno glupave? Na terenu kojim dominiraju nesentimentalna pravila ponude i potražnje, originalni, iskreni i značajni projekti često ostaju zakopani u prašini, iz razloga pogrešnih i štetnih za budućnost filma kao umjetnosti. Ne možeš ubaciti suptilnu kritiku konzumerizma u ovaj film, Mike, ljudi se ne žele zamarati tim stvarima dok uživaju u prizoru Bentleyja koji leti kroz stakleni toranj u Dubaiju. Tvoj glavni zlikovac ne može izgledati ovako, Bob, kako ćemo dovraga proizvesti igračke takvoga oblika?

Baš kao što film Justina Deca pretjeruje da bi naglasio poantu, pretjerujemo i mi. Ali poanta je i dalje legitimna. Zahvaljujem, dakle, gospodinu Decu što je snimio pametan i urnebesan film o temi koja nam ne daje puno razloga za smijeh.

Slike:

Film:

Leave a Reply

Your email address will not be published.