Turski liječnik mora na sud zbog uspoređivanja predsjednika sa Smeagolom

Piše: Sven Mikulec

Turskom doktoru Bilginu Ciftciju prijete dvije godine zatvora zbog objave jedne, za Tursku očito kontroverzne fotografije na društvenim mrežama. Naime, Ciftcijeva fotka uspoređuje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s popularnim likom iz Gospodara prstvenova – Smeagolom. Kako je vrijeđanje javnih dužnosnika strogo zabranjeno u zemlji koju Rusija ovih dana optužuje za trgovinu naftom s Islamskom državom, liječnik će morati na sud.

BOND

Prisjetimo se, laičkim, pojednostavljenim rječnikom objašnjeno, Smeagol je hobit koji poludi i postane zao zbog predugog izlaganja opčinjavajućoj moći prstena te razvije svoju drugu ličnost – Golluma.

Turski je sud pozvao petoro stručnjaka na temu Gospodara prstenova da procijene vrijeđa li uistinu ova fotografija predsjednika Erdogana. (Što ih točno čini stručnjacima? Uspjeli su u komadu odgledati sve produžene verzije zaredom?) Međutim, kako je slučaj dobio dosta medijske pozornosti u svijetu, oglasila su se i tri legitimna stručnjaka na ovu temu: redatelj originalne trilogije Peter Jackson i njegove dvije scenaristice – Fran Walsh i Philippa Boyens. Njih troje objavili su zajedničku izjavu s ciljem objašnjavanja da se radi o jednoj velikoj zabuni.

„Ako se ova turska tužba stvarno temelji na ovoj fotografiji, možemo kategorički ustvrditi: na njoj nije lik poznat kao Gollum. Na sva tri dijela fotografije prikazuje se Smeagol.“

Jacksonova supruga Walsh dodala je:

„Smeagol je veseo, sladak lik. Smeagol ne laže, ne vara, ne pokušava manipulirati drugima. On nije zao, prepreden ili zloban – te osobine pripadaju Gollumu i nikad ga ne bismo trebali mijenjati sa Smeagolom, koji nikad ne bi ni sanjao da zlorabi moć nad slabijima od sebe. On nije nasilnik. Ustvari ga je vrlo lako voljeti, zbog čega se i dopao publici diljem svijeta“.

Ako vam se ova obrana čini apsurdnom i smatrate da bi bilo logičnije liječnika braniti na temelju slobode govora, sjetite se o kojoj zemlji pričamo i zbog čega je uopće došlo do ovog suđenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.