Pogledajte odličan dokumentarac Petera Bogdanovicha o američkoj ikoni Johnu Fordu

Piše: Sven Mikulec

Chevalier 0

Peter Bogdanovich prvi je put upoznao Johna Forda 1963. godine, kad je s legendarnim filmašem obavio prvi u nizu intervjua. Četiri godine kasnije, Bogdanovich je objavio zbirku intervjua s Fordom, i iako redatelj navodno nije bio zadovoljan ni onim prvim intervjuom za Variety iz ’63., ni “karikaturom” od knjige iz ’67., dvojac je započeo prijateljstvo koje je Bogdanovicha ponukalo da počne raditi na dokumentarcu. Directed by John Ford svijetu je predstavljen 1971. godine uz pozitivne ocjene kritičara. Bogdanovich, međutim, nije bio presretan onime u što se njegov strastveni dokumentarac pretvorio. S obzirom da nije bilo dovoljno novaca da se otkupe prava na prikazivanje relevantnih inserata iz Fordovih filmova, dokumentarac je bio osuđen na prikazivanja na raznoraznim neprofitnim događajima, što znači da je rijetko viđen u godinama koje su uslijedile. Nadalje, Bogdanovich je osjećao da je propustio Fordov karakter i privatan život istražiti na osobito dubok način. Nakon kritički uspješne projekcije originalnog dokumentarca na Telluride Film Festivalu 1999. godine, Bogdanovich je odlučio napraviti novu verziju film koja je svjetlo dana ugledala 2006. godine.

Kao što je obećao producentu i prijatelju Franku Marshallu, Bogdanovich je zadržao “sve one dobre stvari” u filmu – poput briljatnog materijala s Johnom Wayneom, Jimmyjem Stewartom i Henryjem Fondom – obogativši ga dodatnim intervjuima s glumcima Clintom Eastwoodom, Maureen O’Hara i Harryjem Careyjem, Jr., kao i razgovorima s filmašima Martinom Scorsesejem, Walterom Hillom i Stevenom Spielbergom. S ovom novom verzijom, Bogdanovich je vjerovao da je zaokružio sve ono što je želio reći o filmašu kojeg mnogi smatraju jednim od najznačajnijih za američki film uopće. John Ford vjerojatno bi odbacio ovaj film, tvrdeći da je izdržao samo tri minute gledanja prije no što ga je mučnina u želucu natjerala da stane. Ali opet, na sličan je način komentirao i Bogdanovichevu knjigu iz ’67., samo da bi se kasnije saznalo da je kupio ni manje ni više nego 200 primjeraka iste. Takav je bio John Ford, kompleksan, kompliciran, kontroverzan čovjek s bespresedanskim talentom za snimanje filmova.

Prije nego što se netko sjeti skinuti ovaj dragulj s YouTubea, pogledajte cijeli Bogdanovichev film Directed by John Ford.

Sažetak vrlo poznatog Bogdanovichevog intervjua s Fordom, u kojem ovaj potonji potpuno sabotira razgovor najčešće odgovarajući s tek slogom ili dva:

Opsežniji članak s odličnim dodatnim videomaterijalima možete pronaći na Cinephiliji & Beyond.

Leave a Reply

Your email address will not be published.