Sherlock Holmes

Piše: Kinky

Sherlock Holmes (2009.)

Režiser: Guy Ritchie

Glumci: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong

Ocjena: 6/10

Sherlock Holmes je ime na čiji nam se spomen u glavi pojavi slika profinjenog viktorijanskog gospodina uglađenih manira, stabilnog duhovnog stanja i izvrsnih logičko-deduktivnih sposobnosti. Ricthiejev Holmes (Downey Jr.) podrazumijeva samo zadnje. Njegov je Holmes pun tikova, ekscentričan i, što je najbitnije, zna kung – fu. Isto tako, na spomen Watsonova imena prva nam je asocijacija priglupi čovječuljak koji je beskorisniji od Batmanovog Robina, dok je Ritchiejev Watson (Law) bivši vojnik, kirurg, šarmer i kockar. Neki će takva izvrtanja nazvati travestijom, ja to nazivam zanimljivim idejama.

Guy Ritchie, osim što je poznat po tome što je bio totalni papučar u braku s Madonnom, poznat je po tome što je režirao cijeli niz zanimljivih filmova, a većina nas će se sjetiti njegovog filma Zdrpi i briši s velikim osmijehom. Njegove filmove odlikuje izrazito crn smisao za humor, napete, relativno kompleksne narativne linije i sumorna, skoro pa noir atmosfera, i sve to je prilično uspješno ukorporirao u Holmesa.

Priča počinje in medias res, usred mističnog rituala kulta kojeg vodi Lord Blackwood (Strong), Holmes i Watson uletavaju i potaracaju zlu gamad u maniri Buda Spencera i Terrencea Hilla, Blackwood je uhapšen i taj je slučaj riješen. Yeah, right… Naravno, priča tek počinje, i u cijelu priču uletava Irene Adler (McAdams), femme fatale, Holmesova tiha patnja i lopov svjetske klase, ali naravno, to nije dovoljno da bi priču učinilo zanimljivom, stoga se u priču ubacuje i mistično-ritualni čušpajz i konspiracija svjetskih razmjera. Zbog toga sam na momente imao osjećaj da gledam nekakvu mješavinu Dana Browna i From Hell à la Ritchie. Ako ništa, priča je pitka (iako na momente nategnuta), a cijeli film vrvi Ritchiejevim standardnim humorom i pamtljivim scenama.

Ono što podiže ocjenu filma je Downey Jr. koji je svoju ulogu odradio iznenađujuće dobro. Uspješno je srušio stereotip Holmesa kao pribranog, racionalnog detektiva, i unio je sasvim novu diminziju u lik. Također, scenografija i efekti su za svaku pohvalu, odlično je dočarana atmosfera viktorijanskog Londona, raskošnih palača, krcatih ulica, prljavih dokova, uključena su sva lica rastućeg britanskog carstva.

Film je odličan način za ubijanje vremena, napet je i dobro su izbalansirani elementi akcije, misterija, humora i romanse. Nije ni po čemu upečatljiv, niti će te ga vjerojatno htjeti pogledati drugi put, no u svakom slučaju nije bačen novac ili izgubljeno vrijeme, i nadam se da će nastavak  biti jednako uzbudljiv. Elementary, my dear Watson…

8 komentara za “Sherlock Holmes

 • Gretchen says:

  Joj, ajde, drago mi je da ti se svidio. Meni je, iskreno, bio totalni gubitak vremena i strašno me razočarao ( s obzirom na relativno visoka očekivanja ). Sama priča mi je bila očajna, a čim mi scenarij ne štima, đabe mi super redatelj, odlična glumačka postava i pohvalna scenografija.

 • head12 says:

  covjek je od intelektualca napravio programiranog ulicnog fightera a od detektivskog romana akciju. dobro da ga nisu pustili da holmesa i watsona proglasi homoseksualcima jer je i to bilo u planu ili je jos uvijek za nastavak.
  ja sam bio velik fan holmesa i samim time sam razocaran ali recimo ovo je bolje od transportera:) u svakom slucaju rock & rolla je dosta bolji Ritchie-ev film

 • Kocka says:

  jedan od najboljih filmova 09. ne znam što me toliko oduševilo, glumci ili ta modernizacija sa zastarjelim štihom. ali genijalan mi je! najbolji dijelovi filma su mi Sherlockova “objašnjenja” udaraca i posljedica. ostala sam otvorenih usta. predobro smisleno.

 • charlie says:

  osobno mi se svidio novi pristup.. film je uzbudljiv, zabavan i duhovit, baš kako sam i očekivao. čuo sam i za ovo o ‘posebnom odnosu’ Holmesa i Watsona, i to bi možda ipak bilo malo previše. :)

 • Bruno Dodig says:

  2 head12: Btw, film je vičan originalnom Sherlocku Holmesu, Arthura Conana Doylea, pošto je i u romanima Holmes bio odličan boksač i borac, te imao upitno blisku vezu sa Watsonom. Zapravo, tvoje primjedbe na original idu u korist samog originala… 😉 :)

 • head12 says:

  2 Bruno Dodig :holmes je bio vican boksac ali je to bila sporedna stvar iliti nije bio boksac koji rijesava kriminalne slucajeve nego detektiv koji je znao da boksa. Bliski odnos sa Watsonom se zove prijateljstvo no naravno u danasnje vrijeme su sva bliska muska prijateljstva upitna jer….

 • Bruno Dodig says:

  2 head12: Slažem se sa tvojim opisom “detektiva koji zna boksati” umjesto obratno, ali mislim da su ga takvime i prikazali u filmu. Što se muških prijateljstava tiče – a jbga, 21. stoljeće… Ne možeš protiv toga. 😉

 • maxima says:

  Često mi je nejasno zbog čega ljudima nije sjeo “ovakav” Sherlock Holmes. Ako itko poznaje lika iz romana, zna i da je pio, pušio, eksperimentirao sa svim i svačim te iznalazio rješenja tamo gdje nitko drugi nije. Watson, s druge strane, je uvijek predstavljao nekakvu, gotovu jedinu, poveznicu s “normalnim” svijetom, budući da moj dojam originalnog lika iz Doyleovih romana, ne govori baš u prilog Holmesovoj “normalnosti” već uvijek nekom izlasku iz okvira.

  Začudo, jedino što me zasmetalo je Downyjev odličan, no svejedno prepoznatljiv “naučen” britanski akcent, no to je sad stvar pretjerane osjetljivosti, recimo.

  Jude kao Watson mi je bio više nego izvrstan, no više od svega mi je drago što je i Ritchie malo odstupio od svojeg klasičnog (i meni mnogo dražeg) “slaži, ukradi, ubij vratima od auta, pojedi, izreži, psuj…” stila koji me uvijek i iznova očarava, od “Lock Stocka” pa do “RocknRolle”. Objektivno govoreći, veselija sam bila očekujući “Real RockRollu”, no svejedno sam bila iznimno zadovoljna :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.