Ratovi zvijezda: Sila se budi

[J. J. Abrams, Star Wars: The Force Awakens, SAD, 135 min, 2015.]

6

REŽIJA

J. J. Abrams

SCENARIJ

Lawrence Kasdan, J. J. Abrams, Michael Arndt

GLUME

Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Daisy Ridley, David Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Domnhall Gleeson, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Max von Sydow

SAŽETAK

Solidan primjer prvoklasne holivudske zabave.

6,8

PROSJEČNA
OCJENA
ČITATELJA

7,3

PROSJEČNA
OCJENA
FAK-OVACA

VAŠA OCJENA

Piše: Dragan Antulov

Jedna od najčešćih zamjerki koje je autor ovih redova primao na račun svojih prikaza filmova bio je taj da su oni “subjektivni”. Na to se vrlo jednostavno može odgovoriti da su recenzije po samoj prirodi stvari subjektivne. Postoje, doduše, neki slučajevi kada su neke recenzije iz ovih ili onih razloga subjektivnije od drugih. Kod autora ovih redova to bi mogla biti saga o Ratovima zvijezda, prema kojoj on ima odnos za koji je vrlo vjerojatno da će biti bitno drukčiji od mlađih čitatelja. Naime, svatko tko je originalnu trilogiju (a pogotovo prva dva filma, Novu nadu i Imperij uzvraća udarac) imao prilike vidjeti nedugo nakon premijere, dobio je filmsko iskustvo koje nije mogao usporediti ni sa čim drugim, odnosno na dugo vremena uspostavio parametre koji su određivali što jest, a što nije dobar film. Iz istih razloga nova je inkarnacija u obliku trilogije prednastavaka, koja tako visoka očekivanja realno nije mogla ispuniti čak ni da nije bila opterećena egom svog bahatog tvorca, predstavljala jedno od najvećih filmskih razočaranja, barem od strane dijela publike čiji sentiment najbolje ilustrira tvrdnja da im je “George Lucas silovao djetinjstvo”. Treća po redu trilogija, pak, po danas u Hollywoodu prilično popularnoj praksi, nastoji okrenuti novi list nudeći publici nastavak koji istovremeno predstavlja i svojevrsni reboot. Tome je značajno doprinijelo to da je Lucas svoje životno djelo prodao Disneyjevom studiju. Tako se za kormilom našao J. J. Abrams, filmaš koji je, zahvaljujući komercijalno uspješnom rebootu Zvjezdanih staza, stekao reputaciju majstora za oživljavanje malaksalih medijskih franšiza i filmskih serija.

2

Disney se, zapravo, baš i nije previše trebao truditi, s obzirom da je riječ o studiju koji, kao u nedavnom slučaju Johna Cartera (filma temeljenog na romanu koji je, slučajno ili ne, bio inspiracija Lucasu), sebi može dozvoliti da preko 200 milijuna dolara “proćerda” na komercijalni ćorak, a da se to gotovo i ne osjeti na završnoj financijskoj bilanci. A kada se u obzir uzme fanatična odanost desetljećima stvarane publike širom svijeta, uključujući i one kojima su i Ratovi zvijezda u obliku omraženih prednastavaka bili bolji od Ratova zvijezda kojih nema, Disney je vrlo lako na mjesto režisera mogao staviti i Uwea Bolla, i nakon toga uopće ne brinuti da će film razbiti sve rekorde gledanosti i stvoriti još jednu rijeku novca koja se slijeva u Hollywood. Dijelom zbog čovječnosti, dijelom zbog ponosa i brige za reputaciju u budućim povijesnim knjigama, a dijelom zbog zdravorazumske računice da bi predviđena trilogija tijekom sljedećih nekoliko godina mogla biti žrtvom nepredvidivih okolnosti, novi Ratovi zvijezda napravljeni su tako da se igralo “na sigurno”, odnosno tako da se uz privlačenje novih poklonika izađe u susret starima. Tu je možda najvažniji angažman Lawrencea Kasdana, autora scenarija za Imperij, film koji se smatra najboljim dijelom sage, a čiji bi doprinos i ime na špici trebao biti jamac da Abrams ipak neće previše skretati od prije više od tri desetljeća uspostavljenih parametara.

Radnja novog filma, pod naslovom Sila se budi, započinje trideset godina nakon događaja prikazanih u filmu Povratak Jedija, odnosno nakon što su pobunjenici na čelu s Lukeom Skywalkerom (Hamill) uspjeli uništiti zli Galaktički Imperij. Nakon toga je obnovljena Galaktička Republika, ali je Skywalker u međuvremenu netragom nestao nakon neuspjelih pokušaja da obnovi red vitezova Jedija. To je, pak, iskoristio Prvi red, organizacija koja nastoji obnoviti Imperij te je u tu svrhu izgradila impresivnu ratnu mašineriju, a kojoj se suprotstavlja organizacija Otpor na čelu s Leijom Organom (Fisher). Na pustinjskom planetu Jakku, Poe Cameron (Isaac), jedan od Otporovih pilota, saznaje za lokaciju gdje se Skywalker skrio, ali je tu informaciju, prije nego što ga zarobe jurišnici Prvog reda, prisiljen sakriti u droida BB8. Droida nešto kasnije pronalazi Rey (Ridley), lokalna djevojka koja za život zarađuje otkupljujući otpad. Kada je lociraju jurišnici Prvog red na čelu s Kyloom Rennom (Driver), pomoć joj pruži FN-2187 alias “Finn” (Boyega), jurišnik koji je odlučio dezertirati, te njih dvoje zajedno s droidom za bijeg koriste oronuli i napušteni svemirski brod za koji se ispostavi da je “Millennium Falcon”, legendarni brod čiji je vlasnik sada ostarjeli, ali za pustolovine još uvijek raspoloženi krijumčar Han Solo (Ford).

1

Sudeći po prvom filmu, Abramsov pristup Ratovima zvijezda bitno je različit od Lucasovog, i to je u ovom slučaju vrlo dobra stvar. Abrams, koji po vlastitom priznanju, nije bio neki naročiti fan serijala, svemu je pristupio kao profesionalni zanatlija te za razliku od svog prethodnika nije bio opterećen reputacijom novoholivudskog auteura, koji je pod stare dane komercijalni uspjeh bio protumačio kao dokaz vlastitog kreativnog genija. Umjesto toga se pažljivo uspoređivala prva s drugom trilogijom, gledalo ono što je funkcioniralo i ono što nije. Rezultat svega je film koji budi deja vu efekt, ali u onom malo pozitivnijem smislu – publici koja prva tri filma nije gledala bit će uzbudljiv i cool, dok će onoj starijoj probuditi lijepe uspomene. Abrams odbijanje da otkriva toplu vodu očituje i kroz narativnu strukturu, ali i ikonografiju koja gotovo besramno reciklira početnu trilogiju. To je pogotovo slučaj na početku, kada izgleda kao remake Nove nade. Tako ponovno imamo pustinjski planet gdje živi junak kojem će droid s važnom porukom promijeniti život i učiniti ga herojem galaktičkih pustolovina. Jedina je razlika u tome što je novi film daleko eksplicitnije podvrgnut kanonima političke korektnosti, pa je tako heroj ženskog spola, a kao njegov glavni pomoćnik služi crnoputi David Boyega. Kasnije se tijekom filma mogu pronaći reference i na druga dva filma, pa tako Imperij dobiva svoj “homage” u sceni koja daje novu varijaciju njegovog antologijskog obrata u zapletu. Maz Kanata, mudra vlasnica lokala koju glumi CGI-em potpomognuta Lupita Nyong’o, je, pak, očigledna zamjena za Yodu, a oni koji traže posvete Povratku Jedija također će ih pronaći u scenama koje se odvijaju na šumskim lokacijama.

0

Abramsu i Disneyju u svemu tome pomaže i CGI tehnologija koja je dovoljno uznapredovala, odnosno bila korištena s takvom mjerom da gledateljima pretjerano ne upada u oči, pa se tako akcija odvija furioznim tempom. I dio glumačke ekipe prilično je raspoložen, prije svega Ford, koji usprkos osmom desetljeću života očigledno uživa u ponavljanju najslavnije uloge u svojoj karijeri. Međutim, sve to ne može sakriti neke nedostatke, koji se pak tiču prvenstveno Kasdanova scenarija. Njegov ekonomični pristup spriječio je da se novi Ratovi zvijezda razvodne, ali je, s druge strane, otvorio i neke velike rupe. Prije svega se to odnosi na nedovoljno objašnjen detalj da Prvi red, dakle nešto što bi trebala biti ilegalna paravojna formacija, odjednom raspolaže vojnim i tehnološkim resursima na nekoliko razina impresivnijim od onih s kojima je raspolagao Imperij koji misle obnoviti, odnosno da je sposoban izazivati destruktivni užas čak i na spektakularniji način od legendarne Zvijezde smrti, a što se vidi u apokaliptičkoj sceni prikazanoj na sredini filma. Drugi problem predstavlja i nedovoljno definiran lik Finna, za kojeg se na početku pokazuje da ima ozbiljan problem s PTSP-om, da bi kasnije postao nešto kao komični pomagač. Nebriga o detaljima se vidi i u tome da inače vrlo dobra Daisy Ridley, usprkos tome što je odrasla na pustinjskom planetu, govori savršenim britanskim engleskim dostojnim BBC-jeve spikerice, a Boyega koristi standardni američki naglasak. No, možda najveće razočarenje predstavlja casting, odnosno odluka da glavnog negativca tumači Adam Driver, glumac široj publici poznat po ulozi tipa koji je “servisirao” Lenu Dunham kao protagonisticu TV-serije Djevojke. Najmanje bi se moglo reći da dotičnome nedostaje karizma dostojna Vaderovog nasljednika, odnosno da se Ratove zvijezda prestaje shvaćati ozbiljno čim skine masku.

3

Svi ti nedostaci, međutim, nisu imali nekog efekta na komercijalne rezultate, kao što neće bitno pokvariti opći dojam o početku nove trilogije. Sila se budi predstavlja poboljšanje u odnosu na prethodna tri filma, dok prva tri i nije pokušavala nadmašiti. Zbog tog, u ovom slučaju, blagotvornog nedostatka ambicije predstavlja ne samo solidan primjer prvoklasne holivudske zabave, nego i svojevrsnu novu nadu za franšizu prema kojoj neki dan-danas ne mogu biti objektivni onoliko koliko bi željeli biti.

9 komentara za “Ratovi zvijezda: Sila se budi

 • Gjuro says:

  Vidiš, meni je to što “besramno reciklira početnu trilogiju” mana preko koje ne bi trebalo samo tako prijeći. Čemu to ponavljanje već viđenih motiva (govorimo o glavnim stupovima fabule i odnosa među likovima, ne o suptilnom hommageu u detaljima)? Je li ovo novi nastavak ili remake prve trilogije? Šteta jer uveli su zanimljive nove likove. Trebalo se usuditi kreirati i originalniju priču.

  Inače, nedavno sam odgledao svih 6 starih filmova i doslovce svaki je imao svoju porciju gluposti i dosade. Kad se danas gleda, nije ni izvorna trilogija baš toliko dobra kako se to usidrilo u kolektivnoj svijesti. Sedmi nastavak ima puno bolji tempo, ali džabe sve kad su ključne stvari deja vu.

 • Gjuro says:

  Zaboravih reći: dobar ti je osvrt, Dragane. :)

 • Maximus says:

  Film je odličan, budi sjećanja na prva tri ali je negativac teško razočaranje. Nisu mu nikad trebali skinuti kacigu jer bez kacige izgleda komično ( jednostavno je ” prebalav” :-) )

 • Gjuro says:

  Bez kacige bar ima nekakvu osobnost. S kacigom je samo loša kopija Vadera.

 • DS says:

  Plus: kemija među likovima
  Neutral: humor, akcija, glazba
  Minus: sve ostalo, počevši od scenarija.

 • Dino says:

  Iako je osvrt u načelu korektan, također smatram da se prelako prešlo preko reciklaže iz prethodnih filmova iz sage. Također, vjerujem da je potrebno više pozornosti posvetiti točnom navođenju imena likova (nije Cameron, nego Dameron, nije Kyloo Renn, već Kylo Ren, s tim da se ime ne bi trebalo deklinirati, tj. trebalo bi pisati “s Kylo Renom”).

  Inače, pohvale.

 • thora says:

  moj doživljaj drivera tijekom filma: -s kacigom- oke. dovoljno je strašan, sviđa mi se. -trenutak kad skida kacigu- gargh noo waaat stvarno ju nije trebal skinuti, više nije nimalo strašan, zakaj su to napravili./facepalm -desetak minuta kasnije- okej. ima smisla. neodlučan mladi momak, izmučen, prestrašen, nesiguran, blentav. on nije, ali ni ne treba biti vaderova kopija.

 • Joke says:

  Pogledao ga danas i mogu reći da sam uživao. Sviđa mi se što miriše na Novu Nadu (epizoda IV), na trenutke sam se osjećao kao dijete, što sam i bio u vrijeme prikazivanja izvorne trilogije. Film nije napravljen za zabavu 12-godišnjaka kao Fantomska Prijetnja i nastavak (epizoda I-II). Najbolja strana filma su odlično realizirane akcijske scene, posebno borba u zraku iznad jezera “zelenog planeta”. Vizualno i auditivno film je impresivan. Glumci su po mom mišljenju puno bolje odabrani nego u epizodama I-III mada nedostaje zvučnijih imena. Još uvijek ne mogu probaviti McGregora i naročito iritantnog Christensena.
  Jedina zamjerka, ako je tako mogu nazvati, jest nedostatak bilo čega originalnog, ne već viđenog. To je zapravo najbolji pokazatelj koliko su izvorne epizode s kraja ’70 i početka ’80 bili “veliki filmovi”. Danas, gotovo 40 godina nakon snimanja Nove Nade filmska industrija nam ne može ponuditi ništa novoga, osim 3D, bolje digitaliziranih scena i surround zvuka. S obzirom na odmak od 4 desetljeća, premalo.

 • swvi says:

  Meni je tužno, kao SW fanu i nekome tko prezire PT, da je ovaj film pobrao toliko negativnih komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.