Prognostičar

[M. Vetter/K. Steinberger, 100 min, 2014.]

7

REŽIJA

Marcus Vetter, Karin Steinberger

SCENARIJ

Marcus Vetter, Karin Steinberger

GLUME

Martin Armstrong, Vicky Armstrong, Oliver Brown

SAŽETAK

Iako umješniji kao prikaz života kontroverzne osobe nego filmsko iskustvo, 'Prognostičar' je svakako intrigantna priča.

---

PROSJEČNA
OCJENA
ČITATELJA

---

PROSJEČNA
OCJENA
FAK-OVACA

VAŠA OCJENA

Piše: igdi

Martin Armstrong 2011. izlazi iz zatvora nakon što je odležao 11 godina zbog Ponzijeve sheme teške tri milijarde dolara. No njegova majka tvrdi da nije ukrao ni centa, dok zagovornici vjeruju da se radi o neoprostivom političkom zatočeništvu zbog njegova razotkrivanja upravo „globalne Ponzijeve sheme“, u koju su uključene brojne vlade svijeta, koje se neprestano zadužuju bez ikakve namjere da posuđeni novac vrate. Sustav koji se održava i generira profit isključivo novim zaduživanjima u jednoj se točki neminovno urušava, i tada nastaje ekonomska kriza. A Martinova je životna strast prognozirati kada će točno, i to točno u dan, kriza nastupiti. Najnoviju predviđa za 1. listopada 2015., dakle kroz koji dan.

f4

Dokumentarac Prognostičar redatelja Marcusa Vettera i koredateljice Karin Steinberger snimljen je u njemačkoj produkciji 2014. i donosi životnu priču financijskog analitičara (i vrlo popularnog blogera) Martina Armstronga, ispresijecanu snimkama njegovih predavanja koje je održao diljem svijeta prije i nakon izlaska iz zatvora. Još kao dijete opsjednut kovanicama i njihovom poviješću, upoznavši se s funkcioniranjem prvih računala i pomno prativši njihov razvoj, kao i fluktuacije svjetskih valuta, Armstrong je osmislio kôd koji predviđa burzovne ekstreme i prevrate, a time i svjetske sukobe – ratove. Suprotno uvriježenim ekonomskim načelima, Armstrongova je temeljna filozofija da ekonomski razvoj nije linearan, već cikličan; štoviše, temelji se na „mističnom“ broju π. Time i film balansira između znanosti i ezoterije: prva scena prezentira nam tarot, njegove su ekonomske prognoze zazorne, a politička pozadina graniči s teorijama zavjere.

No Armstrongova su se predviđanja ispostavila točnima u slučajevima pada američke burze 1987., ali i vrhunca japanske 1989., ruske financijske krize 1998., Prvog zaljevskog rata te pucanja balona tržišta nekretnina 2007. u SAD-u – zato model koji može „predvidjeti uspon i pad nacija“ jasno da je vrlo profitabilan, ali i opasan: kad Armstrong odbije sudjelovati u jednoj njegovoj „kapitalizaciji“ u financijskom kolapsu Rusije krajem 90-ih i predati kôd američkoj vladi, FBI mu zakuca na vrata s optužnicom. Ipak, iako prikazan kao žrtva demonske alijanse vodeće politike i bankarskog sektora, Armstrong je i dalje pobožni pobornik slobodnog tržišta, koji vjeruje da je uzrok svjetskih kriza u javnome dugu država, a ne privatnome zaduživanju, suprotno tvrdnjama i prognozama nekih drugih alternativnih ekonomista.

f6

Iako umješniji kao prikaz života kontroverzne osobe nego filmsko iskustvo, Prognostičar je svakako intrigantna priča. Radi li se o „modernom ekonomskom vraču“ ili tek uspješnom poduzetniku opsjenaru osobno prosuditi možete danas, 29.9. u Dokukinu KIC u Zagrebu, a nakon toga i sami postaviti koje pitanje Armstrongu i Vetteru jer nakon simultane projekcije u nekoliko svjetskih gradova slijedi prijenos razgovora iz Atene.  Preostaje i pričekati taj 1.10. i vidjeti je li prognostičar i ovaj put bio u pravu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.