Osvetnici

Piše: Jelena Djurdjic

Osvetnici (Marvel’s The Avengers, 2012., 143 min.)

Redatelj: Joss Whedon

Glume: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo

Ocjena: 5/10

 

2 sata i 22 minuta čistog, nepatvorenog mučenja, s tek ponekim bljeskom humora ili uspješnom demonstracijom specijalnih efekata. Izađeš umoran, frustriran, ugnjavljen. Po izlasku iz dvorane vidiš plakat za Dark Shadows i to ti djeluje obećavajuće, eto toliko se ubedačiš. Preispituješ sebe zbog onih preko 90% na Rottenu i lijevo i desno. Razmišljaš, tražiš dobre momente, jesu li očekivanja zeznula stvar?

Sama ideja o ovoliko super heroja (Iron Man, Captain America, The Hulk, Thor, Black Widow) u jednom filmu je nategnuta. Previše likova, zapleta, moći, obožavatelja i poštovaoca… financijski raj, ali scenaristički i redateljski pakao. Trebalo je imati hrabrosti i ideju/e. To u blockbusterima rijetko biva. I tako se desi da izađemo gladni i praznih ruku iz super cool slastičarnice.

Nick Fury (Samuel L. Jackson), šef nekakve službe, S.H.I.E.L.D mislim, okuplja ovaj all-star tim heroja, jer samo oni mogu poraziti Thorovog brata Lokija (Tom Hiddleston). Loki, valjda najnestvarnije ime za negativca ikad,  ima kod sebe svjetleće-plavu stvarčicu, a to je loše, jer pomoću njenih moći može uništiti svijet. A to je super loše. Tony Stark aka Iron Man (Robert Downey Jr), Thor (Chris Hemsworth), Steve Rogers aka Captain America (Chris Evans) i Bruce Banner aka The Hulk (Mark Ruffalo) naše su uzdanice, a pomažu im Black Widow (Scarlett Johansson) i strijelac Hawkeye (Jeremy Renner).

Previše je vremena potrošeno za upoznavanje sa svakim od Marvelovih junaka (mada same te priče nisu loše, nego su u funkciji cijelog filma nepotrebne i, kako vrijeme odmiče, zamorne). Prvo, nije neophodno da svaki lik u filmu ukapira tko je tko od njih i kakve su mu moći, pustite priču i nek hvataju usput. Drugo, ako neko ne zna tko je Kapetan Amerika ili Hulk a gleda Osvetnike, pa jbg, neka potraži kući što mu nije bilo jasno. Treće, mogli su snimiti samo film o okupljanju i pripremi za obračun, pravljenju tima, građenju odnosa, itd. Čini mi se da je prošlo više od pola filma da se samo okupe i predstave – nestvarno očajna postavka, jer, nema smisla okolišati, pred nama je ostvarenje jednog  nestvarno očajnog redatelja. Whedon se za Osvetnike preporučuje (besmislicama) kao što su Buffy, ubojica vampira ili Angel, pa da su mu dali Twilight i da ga nikad i ne gledam, nego ga ubace u pravu filmsku priču, daju mu Marvelove junake, takvu ostavštinu. Jeza. Film uopšte nije vizualno lep, u smislu da oduzme dah,  nema širine, zaigranosti, nije za kino dvoranu. Da ne plačem za originalnošću, bilo bi neozbiljno. Glupo je da kažem amaterski, ali kad pomislim što bi netko drugi uradio (Matthew Vaughn, recimo, da ne potežem teškaše) zapravo i jest amaterski i štreberski snimljeno. Poseban horor je recimo kad gledate na koju foru prespoje junake, da konačno funkcioniraju zajedno. Dinastija stil. Progutaš tu naivno prodanu priču da bi ti koju sekundu kasnije Samuelov lik detaljno objasnio ono što si već vidio, što su već odglumili.

Sami super heroji, i glumci koje gledamo, standardno su tipski, kakvi su već od ranije formirani i poznati. Glumci nisu ništa uništili, ali ni donijeli. Nema razvoja. Malo sarkazma od Starka, Hulkove nespretnosti, Kapetanovog patriotizma i Thorove, hm, kose? Ipak, treba napraviti razliku i reći da Downey i Ruffalo daju živosti i smisla, tek toliko da sve ne ode dovraga. Smiješni kostimi su tu, ali oni su još i jedino na što se možemo naložiti. Sudar njihovih karaktera, u početku  na relaciji Stark-Kapetan, nije problematiziran u pravoj mjeri, kao da je nebitno što su to superheroji, koji imaju superego. Uvjerljivost dobrih momaka, kao i uvijek, dosta zavisi od onog lošeg. Loki zlikovac je taj. Prvo, Loki djeluje totalno nedoraslo zlo. Na stranu ime, jednostavno tip nije opasan. Drugo, Loki nema nikakvu ideju, bar koja ima veze s mozgom. Luta tako, pravi diverzije, ali ne fascinira i ne diže emotivni ulog. Plus djeluje usamljeno. Ako je on iz Thorove priče, zašto i ostali nisu doprinijeli svojim arhi-neprijateljima?

Ideja da se OPET ide na veliko (uništavanje svijeta), da se ne bude sofisticiraniji, opipljiviji, personaliziraniji, jači dramaturški najvjerojatnije nije ni razmatrana. Whedon nije upropastio Osvetnike, ili dramatično uništio likove, ili bilo što radikalno uradio. Naprosto ih je sve stavio u jedan film, imao je keša za efekte, ubacio poneku foru, smak svijeta i vjerojatno će zgrnuti gomilu novca. Problem je što sve ove stvarčice, čak i ovako nabacane, ostavljaju bolji utisak nego što ga imate poslije gledanja ovog filma. A to je, jebiga, bijedno.

70 komentara za “Osvetnici

 • Bruno Dodig says:

  Wow, Jelena, oprosti što ću se složiti s prijašnjim komentarom – ali recenzija ti je očaj. :/
  Što mi nije tipično za tebe. Visoka očekivanja? Umorna? Ovo stvarno ne zvuči oke ni prema filmu, a ni spisateljski. :/
  Naprosto si se istresla na njemu…

 • Vedrana Vlainić says:

  Film nisam pogledala (još), tako da ne mogu, niti želim, ovako na slijepo, procjenjivati radi li se o promašaju ili ne. Međutim, fan sam Marvela i ovog tipa filmova općenito tako da (uvijek) očekujem dosta, iako sam rijetko (posve) zadovoljna rezultatom.

  Ali, htjela bih spomenuti sitnicu vezanu uz Lokijevo ime. Naime, Thor kao strip junak baziran je, iako ne baš čvrsto, na nordijskoj mitologiji. Sa njegovom strip-pričom sam manje upoznata za razliku od nekih drugih Marvelovih, ali s mitologijom jesam. Loki, dakle, nije neko random ime, već stvarno ime nordijskog božanstva. I u mitologiji je situacija s njime malo komplicirana, ponekad je pozitivan, ponekad negativan, vrlo lukav i prema proročanstvu će njegovo oslobađanje iz okova u koje ga je Odin stavio (nakon što je uzrokovao smrt jednog od bogova) dovesti do Ragnaroka – smaka svijeta. Tako da ako ništa, njegova je bila prvotna ideja da se “ide na veliko” :)
  Loki kao super-villain, u Thoru barem, mi je bio dosta dobro okarakteriziran i odglumljen, nipošto jednodimenzionalan. Ponovo, Avengerse nisam gledala, ne znam što su napravili od njega ovdje, ali eto. Jedan od dražih mi negativaca pa imam potrebu opravdavati ga…

 • Sven Mikulec says:

  Ček, ček, ček…

  Nemam ništa protiv pljuvanja po recenzijama, dapače. Uvijek, ali baš uvijek smo za kritike, jer nam, koliko god izlizano zvučalo, pomažu da budemo bolji. Jelenino viđenje filma, slagao se s njim ili ne, po meni je sasvim fino argumentirano. Što je, naime, rekla da zamjera filmu:

  1. preveliki prostor posvećen upoznavanju svih likova, nauštrb igranja na kartu, primjerice, međusobnih trzavica, početnog nedostatka kohezije među junacima, i sl.

  2. očekivani, stoput viđeni način na koji su junaci ujedinjeni (znamo o kojem događaju pričam, da ne spoilam). Scena koja je uslijedila nakon toga, ona sa SLJ-om, ni po mom vođenju računa nije bila potrebna.

  3. Nedovoljno opasni negativac kojeg je teško shvatiti potpuno ozbiljno, kao i njegov pomalo izlizani plan.

  A ja bih dodao i nepotrebnog Hawkeyeja i miscastanog Rennera, ali that’s just me.

  Ni ja se ne slažem s dobrim dijelom teksta, film me sasvim fino zabavio, ali da je sramota da smo objavili osvrt? Nemojte pretjerivati. Argumentirano, negativno viđenje superpopularnog kino hita, s kojim se očito većina ne slaže. Zato smo tu, da prokomentiramo zajedno, šta ne?

 • Bruno Dodig says:

  @ Sven:
  1. Za film koji je baziran prema stripu, a ujedinjuje 5 različitih super-junaka, NIKAD nije moguće potrošiti previše vremena za razvoj likova. Hollywood je to skužio, pa je zato i počeo izbacivati mali milijun “Umetni ime super-junaka” filmova… Poanta je da očito ima i više nego dovoljno fanova tematike. A za sve ostale, taj razvoj likova služi da pohvataju tko je tko i kaj se zbiva.
  2. Ovo čak ne bi pripisao Hollywoodu, koliko stripovima. S druge strane, što predlažeš? Da 4 od 5 likova kažu Furyu “E, odjebi, ne da mi se spašavat svijet” i zatim film završi uništenjem svijeta i/ili herojskim spašavanjem istog od strane ovog jednog zainteresiranog heroja? Pa naravno da će se udružiti. Doh, AvengerS – a ne Avenger. :)
  Što se tiče mehanike udruženja, kažem – stripovski.
  3. Nije mu bio izlizan plan, već izfranšiziran (da zvučim grozno). Njušim nastavke. Puno njih. Box-office to potvrđuje u neku ruku. S druge strane, mrzim kad tako iscijepaju priču zbog nastavaka…
  Hawkeye mi nije ništa lošije ili bolje sjeo od Black Widow, uz iznimku da se ona zapravo pojavila na ekranu i ranije + da ju glumi S. Johannson u faking pripijenom trikou. Biased much? 😛
  Renner je boring. Potpisujem. :)

  Što se tiče recenzije, mislim da je mogla zvučati manje kao napad frustracije. Ovo s Lokijevim imenom i par sličnih rečenica mi više zvuče kao “hejt radi hejta” nego kao kritika. Što se tiče toga da je “sramota objaviti ovo” – cmon. Ne sraćkajte. Poanta recenzije jest u tome da je subjektivna i svjesni ste tog prilikom čitanja. Možda bi mogli objaviti još jednu dijametralnu recenziju istog filma, ali NIKAKO ne brisati ovu…

  TL;DR – Sven je uvijek u krivu, ali ga puno volimo. Renner sucka. Film je tipičan Hollywoodski blockbuster. Jelena se treba malo odmoriti ako vidi da tekst zapinje. :))

 • T says:

  Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje i ja ne bih dovodila u pitanje navedene argumentirane zamjerke, mene više smeta nepoznavanje tematike, ako se vec radi recenzija filma nastalog prema stripu, treba proučiti osnovne činjenice iz predloška (aludiram na opasku o Lokiju i recenicu iz zadnjeg ulomka iz koje ispada da je Joss Whedon samoinicijativno odlučio pobacati hrpu superjunaka u film). Nekako kad se u recenziji ne barata osnovnim činjenicama, već svoju interpretaciju istih koristi u službi kritiziranja, teško je shvatiti ozbiljno. Druga stvar je ako već nisi fan stripova, njihove mitologije, svemira i premisa koje postoje kao podloga za film, to je ok, ali je pomalo je nepoštovanje pisati “nekakva služba”, svijetleće plava “stvarčica” i slične izraze “s visoka”, to kao da trashas cijeli LOTR jer tamo neki prstenčić ima moć i sad se svi tamo nešto ratuju oko toga. Nekako imam dojam da je u startu zauzet negativan stav jer je film mainstream kino hit, ali daleko od toga da recenziju treba maknuti ipak je potakla je raspravu :)

  Meni je film super zabavan i mislim da je bilo dosta teško baratati s toliko likova i ne mogu reći kako bih ja to bolje, ma da se slažem s time da je previše vremena koje se moglo bolje iskoristiti otišlo na upoznavanje likova i da je to nepotrebno, ali sve u svemu nisam izasla iz kina nezadovoljna i preporučila bih film svima.

 • Jelena Djurdjic says:

  meni je ovaj film toliko sitan i nebitan da me mrzi i da sad nešto komentarišem 😀 . Nisam mu dala nulu, nego 5 od 10, dakle slažem se da je imao ponešto, kome je tako malo dovoljno za film do jaja blago njemu. Da mi je recenzija glupa i da sam ja glupa i nisam videla nešto, što vas mrzi da mi ovde objasnitee kao genijalno, uvek je moguće :D. Film mi se nije svideo, ni malo, rekla sam vam zašto i to je to. Inače sam potražila ko je ‘Loki’, i znala sam dakle da je vrlo stvaran lik iz mitologije, ne volim da nešto ne znam, a pišem, ali njegovo ime i gluma onog nesretnika su na mene imale super smešni dojam svaki put, a ne bar privid strašnog/napetog i sl i zato sam idiotski prepričala zaplet, jer mi je isti idiotski

 • Jelena Djurdjic says:

  a evo dva fina komentara u međuvremenu.

 • Jelena Djurdjic says:

  nisam debilče da msm da je Whedon sam smislio da skupi sve junake na gomilu, dosta je makar prosta logika – čovek je nebitan faktor, ali pošto nisam čitala stripove izbegla sam da se tih stvari dotičem jer nemam pojma koliko filmovi prate strip i sl. LOTR ima ozbiljnost da mi ne padne napamet da govorim o prstenčiću, ovde mi je stvarčica stvarčica, i zato nisam ja kriva, nego reditelj i ostali, ali to je već individualno. Ne znam da li je iko lud da spori kako će ovo doneti lovu itd itd ali Betmen će a njega mogu sto puta gledati. Ili X-Man, da su Osvetnici bar takvi ja bih bila prezadovoljna

 • Hrvoje Petrunić says:

  Slažem se za Batmana! :)

 • Deni Zgonjanin says:

  Čisti flop od recenzije :)

 • Luka Birin says:

  Jedna negativna rezencija od milijun pozitivnih rezencija ne može nikoga odgovoriti da pogleda film, jer da je neko pametan išao bi na IMD i vidio ocjenu filma 8.6.Onome tko je napisao ne savjetujem da se ubije ili pokopa itd…već mu govorim da pozitivnije komentira o filmu a ne da ga popljuva.Nema ništa loše u tome da se nekomu film nije dopao, već da se zbog toga smanji ocjena filma. Film treba suditi po scenariju, glumi, scenografiji i akcijskim scenama (ako je akcija poput ovog). Meni su se osobno svidjele sve rezencije što ste do sad napisali i nadao sam se da će te napisati nešto dobro o ovom filmu no ispalo je da sam bio u krivu. Ova rezencija ne zaslužuje biti objavljena na internetu već se treba izbrisati i napisati nova, pozitivnija rezencija kojoj je netko dostojan da je napiše !

 • Gjuro says:

  Luka, znam da te puca pubertet, ali nema razloga za takvo uzrujavanje. Jelena ima svoje mišljenje, ti svoje (koje nesuvislim postom baš i ne braniš najbolje).

 • Luka Birin says:

  Nosi kondom jer si glup ko kurac !

 • Luka Birin says:

  Sorry !

 • vanja says:

  Definitivno ću pogledati film (ne da provjerim je l’ se slažem s reckom jer se ne slažem unaprijed) i koliko god u njemu bude flopova ja ću ih lagano popušiti sa šlagom i višnjom na vrhu jer jednostavno se palim na action heroes, FAK jea!

  Kako god i gdje god ih nabacali, potrpali i slično. I znam da ću uživati.

  A ovi frustrirani komentari samo pokazuju da smo svi povremeno takvi (frustrirani, mislim). Ako koga smeta ovakva recka, valjda je i film toliko smetao autorici. Mislim, to mi je onako…logično.

  Mene boli ćošak, ja ću ga gledat’ i ocjeniti sa 8. 😀 ‘Ajde nek’ netko od autoriteta napiše sve kontra. I super. Otkud bi FAK sad trebao brisati recenziju i otkad je to ocjena na IMDB mjerilo? Mislim, sad treba spominjati … ma ne da mi se.

 • vanja says:

  mislim da postoje stvari za obrisat’ ovdje, luka je dobio verbalnu dijareju

 • Luka Birin says:

  Ispričavam se, neće se ponoviti :)

 • Deckard says:

  Koja je to fora s pisanjem recenzije za koju trebaš biti ”dostojan”?

 • Luka Birin says:

  Možda jesan neurotićan ali isprićavam se i neće se ponoviti :)

 • Mr.Awesome says:

  Svašta !

 • Mr.Awesome says:

  Možda Luka ima problem s upotrijebom riječi ali ima pravo u onome što je napisao.

 • Luka Birin says:

  Hvala ! Napokon netko tko me razumije.

 • Hrvoje says:

  mislim da brisanje recenzije sa portala iz razloga što je netko iznio svoje mišljenje u kojem iznosi da mu film ne odgovara iz njemu navedenih razloga FAK portal bi svrstao u većinu današnjih medija koji svojim vrlo čestim cenzurama zakidaju samu slobodu govora…

  tu ste kao svi protiv ACTE ali ovakvim stavovima provodite sličnu politiku…

  FAK se drži slobode medija i stoji iza svake recenzije kao što svaki autor stoji iza svog imena i prezimena…

  ps: gledao sam film i nisam pretjerano oduševljen i predugo mi to sve skupa traje tipična amerikanizacija….

 • Gjuro says:

  Pogledao. Sva ta silna spektakularna akcija u jednom trenutku postane naporna i mijenjao bih je za neku konkretniju priču. No s druge strane, film je vrlo zabavan. One-lineri pršte, a neki momenti su naprosto genijalni (npr. Hulkovo zlostavljanje Lokija ili usputno šutiranje Thora :D). Whedonu je uspjelo naizgled nemoguće – da svaki od brojnih likova dobije dovoljno prostora. Ne vjerujem da ću ovo gledati opet, ali za uobičajene blockbusterske standarde, čisto solidno. 7/10

 • vanja says:

  ja od toga ni ne očekujem više nego zabavu. 😀

 • Vedrana Vlainić says:

  Cvrsto podrzavam stav FAKovaca da recenzija niposto ne bi trebala biti obrisana. Svaki autor ima pravo iznjeti svoje vidjenje filma, a komentari su, onda, mjesto gdje ce citatelji izraziti svoje slaganje/neslaganje. Jelena je svoje stajaliste spram filma argumentirala
  Tuzno je, zapravo, sto bi, da se radi o nekom slabo poznatom filmu, ekipi bilo totalno svejedno je li recenzent popljuvao film ili ga pak kovao u zvijezde. Ovdje se radi o blockbusteru sto je, naravno, film koji bi automatski svi morali obozavati? Recenzija tesko da ikada moze biti posve objektivna, ja prva nisam u stanju pisati tako, i eventualno moze sluziti kao nekakva smjernica sto ocekivati. Svi mi imamo razlicite ukuse. Ja vec mogu nabrojati 5 prijatelja s kojima nikada ne bi isla gledati ovako nesto, jer bi im, kao i Jeleni, zaplet bio blesav, sjajne stvarcice bi im bile upravo to i, generalno, jedino sto bi im se valjda svidjelo je sixpack Captaina Amerike. I takva osobI to je skroz ok.

 • Vedrana Vlainić says:

  blaa, otiso mi komentar prije nego sam zavrsila. Nevermind, point made. Ja se, kao i Vanja, palim na superheroje pa nisam cjepidlaka sto se tice takvih filmova.
  A i ocjena mi opcenito puno ne znaci, ako sam namijenila gledati nesto, jer mi je za oko zapela radnja/ideja/glumci/whatever, gledat cu ga makar imao 2/10, makar da ga mogu i ja onda popljuvati kasnije.
  Mozda je u neku ruku i bolje da recenzije pisu ljudi kojima je sasvim svejedno tko koga kako i zasto u kompliciranom stripovskom svemiru. Zanimljivije u svakom slucaju. Tekstovi ispadnu konkretniji, manje zaneseni, a i uvijek treba malo varijabilnosti. :) A uostalom, da je apsolutno svima film zakon, ne bi na IMDb-u imao ocjenu 8 nego 10.

 • tom says:

  “pred nama je ostvarenje jednog nestvarno očajnog redatelja” Ovakve stvari su najveća pogreška ove recenzije. Tu negdje fali fraza “meni osobno”. FIREFLY ANYONE?!?! Pratim FAK religiozno ali ovo je definitivno najlošije napisana recenzija do sada.

 • vanja says:

  Zna li štovano čitateljstvo FAK-a uopće kolika je poteškoća pri pisanju svakog mišljenja napisati “IMHO, po meni, po mom mišljenju” – toga bi valjda trebalo biti barem tri-četiri puta u svakoj recenziji.

  Ma, zbog čega bi se autor toliko morao ograđivati, mene samo to interesira? Nisam to nigdje drugdje vidjela, pa mi je zbilja neobično. Ja opet velim, mislim da ovaj site nije mjesto za cenzuru i nadam se da će takav i ostati.

  Ljudi, c’mon … 😀

 • vanja says:

  Ups, opet mi ode pola posta u nesvijest. Ne shvaćam “najlošije napisana”. Nema pogrešaka, ima prepoznatljiv ritam i stil autora, u čemu je stvar?

  Ne može se po sadržaju, koji ne odgovara (ni meni 😀 ), recenzija okarakterizirati “loše” napisanom.

  Ili sam ja tu negje … nešto.

 • Sven Mikulec says:

  Ne možemo se sa svim osvrtima složiti, to je, naravno, jasno. Meni je, s druge strane, drago što je komunikacija čak i u trenucima neslaganja u većini slučajeva na željenoj razini. Uz ponekog padobranca poput Luke, jel’, koji se tu i tamo zaleti.

 • Mirnes Alispahić says:

  Što bi rekle kolege nam sa zapada: “we agree to disagree” :) Jelena jeste bila oštra, u očima geekova i ljubitelja, možda i previše, ali to je njeno mišljenje. Ne moramo svi imati isto, je li :) Samo opušteno, bez tenzija. Mogao bih sad raspaliti neku geekovsku priču ovdje, ali neću. Film nije sjajan, predug je, previše je pažnje posvećeno nepotrebnim likovima (Black Widow i Hawkeye), ima onog američkog patriotizma kojeg guraju u sve što stignu i nepotreban 3D. Ali na stranu sve to, film je zabavan. Prije svega zahvaljujući Iron Manu i Hulku tj. Downey Junioru i Ruffalu. Ovakvi filmovi, kao i njegovi prethodnici su za onu varijantu: kokice, sok, bala niz bradu, mozak na pašu i od njega ne treba previše očekivati. Za prosječnog gledatelja filmova film je više nego zadovoljavajući, a to što su naši prohtjevi i zahtjevi drugačiji, to je već druga priča :)

 • maxim says:

  Mirnes baš tako! Hulk je zakon kad održi lekciju Lokiju! :-)

 • vanja says:

  bez spoilera :) ja nisam gledala.

 • Vanja says:

  Konačno i pogledah!

  Moram reći, složit ću se s pojedinim stvarima iz recenzije, (jer sam se trudila odvojiti kutak svijesti za “seciračko” razmišljanje, teško, doduše, pa će ta razmišljanja ostati u meni, pametnije je), ali sam se propisno zabavila k’o malo dijete.

  Neću ga dvaput gledati, što znači da je postigao svrhu – odličnu zabavu, osobito mi se svidjelo što su ubacili onoliko onih štoseva i podvala … :)

  Ma daj, što me ovaj captcha zeza, šta nije 5 x 20= twenty five oliti 25?! Sad moram kopirati i opet …

 • Franjo Zajec says:

  Vidim puno komentara, što bi bilo i očekivati za ovakvu recenziju. Već je sve rečeno, ali ponovit ću i ja par stvari…Recenziju nikako ne brisati, svačije je pravo da svjesno i namjerno napiše o filmu što misli (pod time ne milim na čisto pljuvanje neko filma jer to je jednostavno neprihvatljivo), autorica je pogriješila jer se većini ljudi čini da previše naglašuje negativne stvari, kojih naravno ima, isto tako previše pristrano i prekratko napisano, bez uzimanja u obzir gomilu fanova koji su taj film čekali godinama, pod time ne mislim da je trebala nahvaliti ili pisati samo za ljude koji se pale na cijeli ciklus strip super heroja. Ja sam isto s nestrpljenjem čekao filmić, iako sam, kao i većina, pretpostavljao da to neće biti najbolji film koji ću ikad gledati. ljudi su išli radi zabave, akcije i da ispune dječački/djevojački san da vide sve te junake na jednom mjestu kako se bore protiv sila zla.Naglasio bih da sam se čak i par puta od srca nasmijao.
  Loki je bio odličan negativac i film je bio vizualno jako dobar, a ostale zamjerke autorice mogu prihvatiti, ali radi vlastitog gušta ću ih ignorirati, jer film namjeravam gledati više puta :)

 • vanja says:

  Loki je legenda, savršeni villain kojeg ne možeš mrziti :)

  (I won’t be bullied by a bunch of … dum, dum, dum… kako sam se ismijala u par navrata…)

 • Valentino says:

  Film sam gledao sa frendom kojem film nije ako nekaj ne eksplodira, na Zemlji, od strane “običnog” čovjeka, (dakle, takve stripovske smisalice baš ne voli, iako se loži na novog Batmana, no to je druga priča :D) i on ga je na kraju okarakterizirao kao “crtić”. Inače baš nisam fan Marvela, no Whedona branim di god treba, tako da sam i ovaj film išao gledat u njegovu obranu, i iako se večinom slažem sa Jeleninom recenzijom, makar bi ja dao filmu recimo nekih 7, ipak me dobro zabavio i nasmijao, moram se ne složiti s njom po pitanju Whedona, čovjek je svoj posao napravio i više nego dobro, najveći problem je ipak bio u scenariju.

 • Marin says:

  Iako se slažem s dosta toga što je Jelena napisala, ja sam, za razliku od nje, prilično uživao u ovom 3D iskustvu. Duhovito, opuštajuće djelce kojeg krase ekstraordinarni specijalni efekti.

 • Sven Mikulec says:

  Uživao sam i ja, iako se slažem oko dosta stvari koje je Đurđić istaknula. Samo… nakon Batmana, ovakvi mi se filmovi čine nekako praznima.

 • Deni Zgonjanin says:

  Ovo je po meni totalno drukčiji tip filma od Batmana, tako da ih ne bi uspoređivao…

 • Vanja says:

  Ovo je kad se želiš zabaviti, a “Batman” kad … ne znam, “Batman” mi je uvijek bio “za odrasle” :D, osobito Nolanovi.

 • swvi says:

  uspoređivati ovo sa batmanom nema smisla, ovo je jako zabavan superhero film, prije svega namjenjen fanovima stripova….. loša recenzija, pljuvanje bez razloga

 • goodye says:

  Pocet cemo po redu.

  Samim time sto Dark shadows prikazujes u negativnom smislu
  mi padas u ocima, iako nisam jos gledao, vrijedanje Burtona i Deepa je smrtni
  grijeh.

  Nadalje, ne volim kad netko sere po necemu s cim nije
  upoznat. Sama ideja o toliko superjunaka u jednom filmu dolazi, neces vjerovati
  (bubnjevi), iz stripa imenom Avengers.

  Nadalje, Loki, ni ovo ne mogu prijeci tako lako. Loki je bog
  iz Nordijske mitologije i on je bog spacki, zezancija itd, tako da ime Loki,
  kojeg smatras smjesnim i nedovoljnim, nije izmisljen samo za ovu priliku nego
  postoji vec duuuugo vremena.

  Imas pravo, pola filma jest upoznavanje i okupljanje i na
  kraju velika bitka. Jesi gledala ijedan film i superjunacima? Ijedan? Svaki
  prvi film govori kako su ti junaci nastali, Hulk, Iron-man, Spidermen, Thor,
  Batman, Superman… da ne nabrajam, pogledaj svaki prvi film i svaki je sniman na
  isti nacin, nastajanje pa velika bitka.

  A sto se tice poznavanja likova, nisam nikad citao stripove,
  iako imam veliko zanimanje i poznavanje vecine junaka, nisam uopce znao tko su
  Hawkeye i Black widow i dobrodoslo mi je upoznavanje, isto tako imas hrpu ljudi
  koji prvi put gledaju strip junake i ne znaju kako je sta bilo, sta bi oni
  trebali prvo pogledati sve prijasnje filmove da bi mogli gledati ovaj?

  Smjesni kostimi? S ovom izjavom sam vec previse ogorcen,
  koji ku*** imas pisati recenziju o filmu sa strip junacima ako ti se isti ne
  svidaju, dajes subjektivno misljenje o necemu sto ne volis i stvaras ljudim
  pogrsnu sliku o necemu. Drugi put na pocetku recenzije napisi „Ljudi moji, ja
  vam ne volim stripove niti strip junake, mislim da su smjesni i da je sve to
  bezveze, ali evo ipak cu napisati recenziju.“

  Sada o samom filmu…

  Sve ti je nepovezano? Ne cudi me :D.

  Meni je itekako povezano. Kao prvo ona plava tvar (ne da mi
  se sada traziti kako se zove) od koje probaju dobiti neogranicenu energiju, je
  bila i u filmu sa Capetan America, ako se sjecas, kada je on potopio i tvar i
  sebe i avion, e Ameri su izvukli i njega i tvar, tako da je povezano.

  Takoder kad se budi Capetan, S.H.E.L.D. ga uzima pod svoje i
  objasnjava mu sta se desilo.

  Hulk jest cijelo vrijeme negdje vani, krije se, Iron-man
  nastavlja svoju pricu.

  Loki je tu sam jer bi bilo nemoguce uvuci 5 zli heroja
  odjednom, nije nemoguce, ali ne nepotrebno, bit ce vremena i filmova za to.

  Sam film ko film meni je dobro sjeo, nauzivao sam se,
  nasmijao sam se. Film je na mene ostavio dobar dojam. Prica ko prica nije nesto
  posebno, gluma na nivou, sve je povezano i nema nekih prevelikih iskakanja. U
  filmu ima dosta humora sto mi se svida.

  Jedina stvar mi je malo zasmetala sto je se cijelo vrijeme
  vrti samo oko dva lika, iron-man i hulk, ostali su malo zanemareni, eto, malo
  cjepidlacenja, ali sta ces mu.

   

  Zao mi je na povecem odgovoru, ali stvarno sam morao
  odgovoriti, jer je tekst neutemeljen i previse subjektivan. Draga kolegice, ako
  se u bilo kojem smislu nades uvrijedena, zao mi je, jer nisam mislio vrijedati. 

 • FILMOMAN says:

  ocijena:8.5/10 JEDVA ČEKAM IRON MAN 3 !!!!!!!!!!!!

 • FILMOMAN says:

  u potpunosti se siažem sa 4 recenzijom.nemam sta za reci preporucujem fanovima SF-filmovima i fanovima superjunackih filmova evo ponavljam moja ocjena je 8.5/10

 • Sven Mikulec says:

  U potpunosti se slažeš s recenzijom, a?

 • Mujan says:

  joss je napravia Firefly, a neki buffy prozivaju čudom… ne bih komentirao to za buffy ,ne privlači me i nisam pogledao iako me zaintrigiralo zasto je na prvom mjestu jedne interesantne liste najboljih tv-showova svih vremena…mozda je neki jossov fanboy napravio, ili sam joss, nemam pojma, postoji i ta varijanta… ALI…Firefly mi je baš nekako drag

 • Jelena says:

  @goodye

  izvini što tek sad vidim tvoj komentar :).

  dark shadows plakat, a ne film, je spomenut. a plakat je onako, skandalozan :D. inače volim burtona, umereno, ali volim.

  pre pisanja kritike sam se informisala ko je Loki, msm čak da sam to već pomenula – brže ide komunikacija ako čitaš ono što piše. da sam znala da ima ovoliko ljudi koji će misliti da su Osvetnici pristojan film ne bih se prijavila da pišem prikaz, ili bih se bar više potrudila, iz poštovanja, možda čak i pročitala strip, i onda natenane dokazivala svoje razmišljanje. Hoću da kažem da nisam ništa popljuvala senzacije radi, nego da mi je film jednostavno bio gledljiv na nivou incidenta i zajebancije, muški twilight, eto, da se zakopam skroz :D.

  Elem, Loki, onako prikazan u filmu, nije dosegao tu ironiju koju bi zlikovac takvog imena mogao da proizvede, nego je delovao kao parodija.

  ako nisi skapirao iz recenzije da su ‘smiješni kostimi’ pomenuti kao plus, pročitaj ponovo. Na njih se rekoh čovek uvek može naložiti (?I dig them? u prevodu :D), iako su fakat kič, ali onaj dobar i potreban, tako da ti naloženi ludi čovječe spusti malo šta si već podigao.

  nema potrebe nikad nijedan komentar ka meni ili recenzijama da završavaš sa ‘ako se nađeš uvređena’, jer uvek msm da ljudi na FAKu komentarišu iz uživanja i potrebe da objasne zabludelima, ovde meni :D, a ne da vređaju, tako da te poštapalice zanemari 😉

 • Jelena says:

  pet ljudi koji su lajkovali ovo vodim na piće btw 😀

 • Sven Mikulec says:

  Hahahaha. Sad čekamo njega ŠEST MJESECI da odgovori 😀

 • Matea Rebrović says:

  Zanimljivo kako se ovo opet komentira, baš sam danas konačno pogledala film 😀
  Jelena, recenzija me baš nasmijala, više nego sam film. Potpuno si u pravu. Ovo je jednostavno film bez kojega se može 😀

 • tonymelo says:

  Mislio sam napisati konstruktivni komentar, ali sam onda shvatio da će komentar biti duži od same recenzije. Zato ću kako internet bonton nalaže, samo reći da sam dobio rak na mozgu od ove recenzije.

 • trivia says:

  film nije vizualno lijep? ahaha

  na ostatak se necu osvrtat jer cu dobit sijede

 • Valentino says:

  Nakon odgledanog cijelog opusa, i Osvetnika po drugi put, moram reć da mi je izvrstan, bolji od svih samostalnih filmova, iako je možda mogao imat boljeg negativca

 • FILMOMAN says:

  ne kužim zašto pljuvate po filmu.film je izvrstan

 • zrinkolina says:

  Dosadan film.

 • Mujan says:

  ne znam bas puno istinski zgodnih cura sto vole avengerse ili npr. watchmen… drukciji sklop u glavi, neki bi rekli zadrtost, ja to zovem “average mute”… ne voli ni prosjecni muskarac pride % prejudice… al taj prosjecni muskarac ne recenzira jane austen… avengersi su film s rupama za određenu publiku…naravno da ga svatko moze komentirati na svoj nacin…al onda mogu i ja komentirati na komentar

 • AM says:

  “Čisto mučenje”, slažem se… :)

 • G says:

  Meni se film svidio, a najviše Lokiiii
  On je faca i ja njega volim, super zlikovac!

Leave a Reply

Your email address will not be published.