Nemoguća misija: Odmetnuti

[C. McQuarrie, 131 min, 2015.]

3

REŽIJA

Christopher McQuarrie

SCENARIJ

Christopher McQuarrie

GLUME

Tom Cruise, Jeremy Renner, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Simon Pegg, Ving Rhames, Alec Baldwin

SAŽETAK

Što je dobro u najnovijem nastavku akcijskog serijala Nemoguća misija s Tomom Cruisom, najpoznatijim svjetskim scijentologom? Trejler. A i on je li-la.

8,1

PROSJEČNA
OCJENA
ČITATELJA

5,0

PROSJEČNA
OCJENA
FAK-OVACA

VAŠA OCJENA

Piše: Goran Vugrinec Goc

Goran Vugrinec jedan je od predvodnika domaće stand-up scene i vjerni suradnik našeg portala u organizaciji Velikog filmskog kviza. Nakon dugo vremena, prijatelji su ga uspjeli odvući u kino, a ovo što slijedi njegovi su dojmovi nakon što je istrpio novu Nemoguću misiju.

Što je dobro u najnovijem nastavku akcijskog serijala Nemoguća misija s Tomom Cruisom, najpoznatijim svjetskim scijentologom? Trejler. A i on je li-la. Vidio sam bolje trejlere za Hepi fit i emisije Veljka Barbierija.

Neki dan sam s prijateljima završio u kino gledati Nemoguću misiju 5: Odmetnuti i iako nisam ništa očekivao, film me uspio razočarati. Naravno da nisam očekivao Interstellar ili Memento radnju, ali opet, u filmu ništa nije prepušteno mašti, već je sve do detalja objašnjeno i, gledajući ga, mozak vam samoinicijativno ode na pašu. Kao u naših političara za vrijeme saborskih sjednica.

CM14

Već na samom početku filma u prvoj sceni, jasno je bilo da ćemo gledati američku verziju James Bonda, prenaglašenu i plitku. Ethan Hunt apsolutno sve radi u odijelu i nema situacije iz koje on ne može izaći, bilo da je riječ o otmici, prometnim nesrećama ili utapanju. Ekipa je podijeljena na stereotipne karaktere – smiješni i nespretni Benji Dunn (Simon Pegg), uvijek ozbiljni William Brandt (Jeremy Renner), ‘crnac’ Luther Stickell (Ving Rhames), fatalna, ali ne opet toliko zgodna Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), britanski zlikovac s neobičnim glasom i naočalama Solomon Lane (Sean Harris) te naravno zgodni action-man Ethan Hunt (Tom Cruise). U ovom se nastavku pojavljuje i Alec Baldwin kao šef CIA-e Allan Hunley, koji je iz nekog razloga okarakteriziran kao činovnik koji sve radi po PS-u, opijen moći i ponekad lakovjeran. Šteta, uz takav kalibar glumca mogli su ga bolje iskoristiti.

Nemojte me krivo shvatiti, svjestan sam ciljne skupine filmova u ovom serijalu, no ne mogu se oteti dojmu da, ili se ovaj puta stvarno nisu ni malo potrudili, ili je američka publika željna akcije toliko poglupjela u posljednjih nekoliko godina da im možeš zaista sve prodati. I onda neka me još netko pita zašto više ne idem u kino.

CM12

Razina radnje u rangu je bolivudskih akcijskih filmova poput Singhama. Huntovi ‘potrošni protivnici’, iako fizički nabrijani i s lijepim CV-ima, glupi su i naivni. Tako, na primjer, svi će prilikom potjere izvisiti zbog jednostavnih razloga ili nitko u zatvorskoj ćeliji gdje drže glavnu zvijezdu neće izvaditi pištolj ‘za svaki slučaj’. Nisam imao ništa protiv toga dok sam gledao Singhama jer je a) bilo smiješno, b) it’s Bollywood i c) Singhamova prebijanja protivnika uličnim lampama i udaranja toliko jako da se odbijaju od oblaka zapravo izgledaju awesome. Nemoguća misija trebala bi imati mnogo više kriterije o ovog. Iako rijetko koji serijal nadmaši prvu epizodu, ekipa Nemoguće misije svejedno je imala neku tradiciju za održati, a to ovim filmom ne postižu.

Ono što me najviše zasmetalo nemoguća je količina scena i kadrova koji neprestano objašnjavaju radnju filma i nema baš nikakve drame. Odu toliko daleko da bez problema možete pogoditi koja je sljedeća scena, kako će ići razgovor ili ‘u kojem grmu leži zec’. Supernabrijane scene akcije na koje smo navikli ovdje su prenabrijane. Za razliku od, recimo, Jamesa Bonda, gdje si donekle uvjeren ‘da bi se to moglo napraviti u toj situaciji’, ovdje ostaneš zatečen koliko se od tebe očekuje da ostaneš impresioniran. To iscrpljuje jer film, nažalost, ne nudi ništa dublje od toga.

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION

Kako ne bih bio potpuni hejter spomenut ću da je twist na kraju filma lijepo osvježenje, no opet samo produbljuje tugu spoznajom da su mogli, a nisu. Također, i ne vjerujem da ću ovo reći, ali Tom Cruise me zaista oduševio kadrovima u kojima nije koristio kaskadere. Mogu ja reći protiv njega što god hoću, no za te stvari mu skidam kapu.

Sve u svemu, Nemoguća misija 5: Odmetnuti ne vrijedi 7,9 koliko su mu dali na IMDb-u, a još manje kinoulaznice ili skidanja s interneta. Pričekajte da dođe na Novu TV kao blockbuster i ako baš ništa pametnije nemate za raditi, a društveni život vam je odumro kao onaj bonsai koji ste imali, bacite oko.

3 komentara za “Nemoguća misija: Odmetnuti

  • Carlito says:

    jel si ti svjestan po kojem je predlošku iznikao ovaj serijal? jel si svjestan toga da slijedom tog predloška ima i nekakve svoje zadane gabarite, stil kao i koncept? kakav bi to bio remake kada se ne bi držao svog predloška?

  • Macko says:

    Kakav bi bio? Moooožda- bolji? Ne daj vraže- dobar? 😀

  • Anonymous says:

    koliko sam ja upucen, vise nije u vodama scijentologije..

Leave a Reply

Your email address will not be published.