Majstori iluzije (Now You See Me, 2013.)

Piše: Jelena Djurdjic

Majstori iluzije (Now You See Me, 2013., 115 min.)

Režija: Louis Leterrier

Scenarij:  Ed Solomon, Boaz Yakin, Edvards Ricourt

Glume:  Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Isla Fisher, Melanie Laurent,  Morgan Freeman, Michael Caine, Dave Franco

Ocjena: 5.5/10

 

Volim filmove o pljačkašima. O lopovima i prevarantima svih zanata. Iako ne vjerujem da su imali lobiste u Hollywoodu, uspjeli su da se izbore za to da uvijek budu predstavljeni kao oni kriminalci koji ne prelaze granice i koji imaju kodeks časti. Kao moderni Robin Hood. Volim kad pljačkaju banke. Volim gledati kako se okupljaju, predstavljaju, planiraju. Volim gledati kako improviziraju. Volim tehničke inovacije, volim old school. Volim magiju. Volim ritual koji počinje s ‘come closer’. Volim da me prevare. Volim što su šarmantni i blentavi. I volim kad su iskreni u svojoj šarmantnosti i blentavosti.

Ne znam jesam li dosad baš otvoreno i opušteno za neki film napisala da je glup i nije ni bitno.

Now You See Me je nepatvoreno glup film.

Netko okupi četiri mađioničara (Eisenberg – Društvena mreža), Harrelson – Sedam psihopata), Isla – Veliki Gatsby, Franco – Topla tijela). Za što točno ne znamo, no godinu dana nakon što su se odazvali misterioznom pozivu pratimo ih u akciji. Njih četvoro su sada ‘Četiri jahača’, mađioničari za čiji se program traži karta više. Na prvom nastupu u Vegasu publici najavljuju da će upravo uživo prisustvovati pljački banke, i to po njihovom izboru. Slučaj je htio da se pljačka dešava u Francuskoj, no mađioničarima to nije problem, kao ni da lovu podijele publici…  Suprostavljeni jahačima su policajci Ruffalo i Melanie (Nemilosrdni gadovi), on malko namćorast, ona šaramantna Francuskinja. Koliko je bilo teško ne iskoristiti ovu pristojnu postavku? Koliko je bilo teško od Eisenberga, Harrelsona, Freemana, Ruffala napraviti budale? Oni zaduženi za montažu se posljednji smiju, a mi se lagano možemo osjećati prevareno, zapravo zajebano pardona bez.

Leterrier se proslavio Transporterima, pa zapalio u Ameriku. Tamo se nakon Hulka i Sudara titana vraća žanru u kojem može biti ima štovatelje – rob a bank movie. Bez filozofiranja i udubljivanja, brze i površne kategorizacije likova, na granici podnošljivosti razuman, kao direktan prijenos nekog šou programa koji se daje u Vegasu svake subote, začinjen misterijom, akcijom i solidnim replikama? Blago zabavan, brz? Magičan? Ne, ne, ne, ne i koliko već puta ne. Osim što je možda rad kamerom na nivou televizijskih bravura tipa Idol i Tko želi biti milijunaš, uz koji panoramski kadar iz policijskog helikoptera. Louis je ovde jedan lijeni frajer, koji ne bi prepoznao dobru scenu ni da ga za dupe ujede.

Ni scenaristi, jasno, nisu zapinjali pa je npr. lik policajca/detektiva najprizemnija majka svih detektivskih klišeja. Svaka njegova replika predvidljiva je do u riječ i Mark (Zodiac, The Avengers) visi nad filmskom liticom od početka do kraja. Kako se priča razvija, ona sve manje ima smisla (bolno neugodna scena u avionu) i sve postaje nebitno i naivno.

Ne znam jesam li dosad baš otvoreno i opušteno za neki scenarij napisala da je patetičan i nije ni bitno.

Scenarij za Now You See Me je nepatvoreno patetičan.

Ono o čemu se nerijetko u novije vrijeme piše i mozga je da film ne može ugledati svetlost dana dok se propisno ne skrati i ako bi moglo traje 100 minuta, ali bolje 95. Osim superherojskih, jer tu dolazi druga vrsta publike. Now You See Me može se komotno kvalificirati za kakav udžbenik školskog primjera iskasapljenog filma. Navest ću samo dva primjera. U početku upoznajemo likove. I to zna trajati. E nećeš ga majci, misli se prvi montažer, recimo Robert Leighton, dok čačka i cropa. Šta likovi, šta celina, šta promišljeno klizanje? Cut, cut, cut. Vincent Tabaillon, montažer broj dva, svjestan je da film mora biti dinamičan. Gleda on ispitivanje iz policije.  Gleda Jesseja, gleda Woodyja, sjeća se Zombielanda. Cool. Dave i Isla? Cut, cut. Uzgred, ovo dvoje jesu očajni, ali je jasno da njihovih scena nema ne jer nisu snimljene. Michael Caine i Morgan Freeman svoju lovu za burek odrađuju, no u navedenoj konstalaciji kao takvi neopisivo živciraju, umanjuju sve one sjajne momente u filmskoj povijesti gdje su epizodama dizali film, repriziraju se i postaju sinonim razmjera pogrešnosti i promašenosti koju gledamo.

Tako da – priđite bliže. Gledajte ovdje, gledajte tamo, gledajte svuda. Vidjet ćete ništa, upamtit ćete ništa i na kraju vam neće toliko ni smetati, pogotovo ako ste prije ovoga gledali Supermana ili Gatsbyja – sad slijedi nešto dobro.

17 komentara za “Majstori iluzije (Now You See Me, 2013.)

 • Matea Rebrović says:

  Film sam pogledala još prije 2 tjedna na skrivenoj i izašla baš sretna. Zapravo, mislim da je u vrhu filmova u ovoj polovici godine. Sve što kažeš zapravo ima smisla, ali mi na kraju ne smeta. Cijela priča s francuskinjoj je bljuv. Mislim da sam na 2 scene okrenula očima (a ne volim to radit na dobre filmove), Ruffalo je isti ko i uvijek, ali kog briga, likovi neiskorišteni(na veliku žalost njihovih priča. Ali sama filmska priča – jebena. Kadrovi, obrati – jebeni. Uvijek može bolje, ali jbg. Priđite bliže, definitivno vrijedi pogledati.

 • Matea Rebrović says:

  I da spomenem još jednu stvar koja mi je zapravo ful zasmetala, a da ne spojlam – završna iluzija/whatever!?

 • Organic_Shadow says:

  Jedan od najgorih filmova ove godine, 5,5/10 je za mene čak i previše.
  Priča je toliko nebulozna i posložena da ne postoji niti jedna druga mogućnost da se nešto dogodi jer im to cijeli plan remeti. To ju čini jednom od najlošijih recentnih godina, jer toliko rupa i namjernih rješenja koja postoje samo da poguraju radnju naprijed ne mogu tolerirati.
  Jednostavno sramota za filmsku umjetnost je da se ovako nešto snimilo. Ne mogu vjerovati da su Ruffalo i Eisenberg pristali glumiti u ovako čemu…

 • Cristiano Penaldo says:

  Jelena Đurđić, imam feeling da si više fan old school filmova, samim time svaki novi film koji bi trebao biti originalan po bilo čemu – ne valja.

  Uspoređivati Supermena i gatsbyja s ovim filmom je isto kao uspoređivati Sammira i Bobana ili u tvom svijetu Dolce Gabbanu i H&M.
  Ulaganje u Supermena je bilo straštno veliko, snimao se dugo, priča se smišljala barem 3 godine i za kraj dovedeni su Nolan i ekipa koja ipak mnogo iznad ove. Također, glumci u Supermenu su kvalitetniji.
  Gatsby drži Leo Di Caprio iznad vode, bez njega i specijalnih efekata taj je film slabiji 40 %, a to je ispod razine ovog i mnogo lošijih ove godine.

  Volio bih vidjeti tvojih TOP 10 filmova, imam osjećaj da bi se na njemu našla 2 oko kojih se slažemo.

  Mene je ovaj film sinoć oduševio. Da se razumijemo, neće postići status Kuma, Iskupljenja u Shawshanku ili Sedam, ali neće ni taj tvoj Supermen ili Gatsby.

 • Sven Mikulec says:

  Cristiano, netko od nas dvojice krivo je shvatio Đurđićkinu usporedbu filma s Gatsbyjem i Supermanom.

 • Gjuro says:

  Nemam zamjerki na Jeleninu argumentaciju, ali film mi je svejedno bio ugodna zabava za jednokratnu upotrebu.

 • Jelena says:

  u mom svetu to bi bili mekvin i desigual 😀

  elem, poenta je bila da kad zbrojiš supermena, getsbija i ovo dobiješ tri loša filma zaredom pa po logici velikih brojeva sad sledi nešto dobro

 • vanja says:

  ” Michael Caine i Morgan Freeman svoju lovu za burek odrađuju”

  Ubit ću se. :)

 • AM says:

  Majstori iluzije su film kojeg je prodao trailer i kojeg sam pogledao zbog trailera. U filmu je malo toga dobro, nije dosadan, ali nije ni dobar…

  Dobar film ove vrste je svakako Prestiž.

  Supermanov novi film je daleko bolji od ovoga, kao i npr. Pain and Gain, Grijesi očeva, pa čak i Gatsby i Avengeri. :)

 • Matea Rebrović says:

  Sad čitam opet ovo i shvatim da imam više kritika nego pohvala za film. A sviđa mi se. Sigurno ću ga pogledat još jednom, da sredim dojmove.

 • neox29 says:

  AM je dobro rekao. Trailer je prodao film, tj., u tom kratkom filmiću sam vidio Eisenbergove retoričke sposobnosti, korektne vizualne sekvence, brzinu, misteriju itd. A ono, srednja žalost, možda i još koju stepenicu manje. Večeras idem gledam Lone Ranger, valjda će biti više komike. Do sada, najbolji je bio Superman, daleko. Keep it up… 😉

 • Majstori Iluzije - kakav film? says:

  Ja jako želim na taj film, ljudi kažu da je jako dobar, pa mi recite, kakav je? Da li vrijedi pogledati?

 • Matea Rebrović says:

  Ne razumijem smisao tvog pitanja. Imaš gore odličnu recenziju, imaš 10+ komentara. Ako ti to nije dosta? I sam/sama kažeš da želiš jako na taj film – pa onda odi i formiraj svoje mišljenje o filmu.

 • franjo arapovic says:

  autoru ovogo teksta,za tebe su filmovi titanik i sve sto zena moze pozeljeti,mani se komentiranja vrhunskih filmova

 • Vanja says:

  Majstori iluzije su mi napunili baterije.
  Ne ulazim uopće u raspravu o vrijednosti, duljinu, ovo, ono, jer kod nekih je stvari Jelena vjerojatno u pravu (wink) ali for F sake: I Feel The Magic In Me, a to je ono što mi je trebalo.

  I sad, kad sam se provalila i tražila da pišem recku, sjetila sam se da sam tvoju pročitala, Jelena, ali je bila takva da je uopće nisam povezala s filmom koji sam poslije toga gledala 😀 (To je katastrofa, znam).

  Uh. Od mene, topla preporuka. Tih dva sata prođu dok pucneš prstom. Divni efekti, šarmatna gluma, sve na dlanu, ono o čemu se godinu dana koljem s obitelji (Dynamo), kako, što, zašto, ne, pusti, logika – film mi je opalio šamarčinu. Ne treba uvijek biti logičan.
  Osobito kad ti prije trika objasne trik, a ti ga opet popušiš.

 • Aleksandra says:

  Film je super, i nije okej ovde ga, kao ljubomorna deca pljuvati, ko god ga nije pogledao neka ga pogleda, dajem mu veoma toplu preporuku!

 • Sven Mikulec says:

  Film je mogao biti osjetno bolji. Meni i dalje spada među bolje filmove koje sam pogledao ovo ljeto, ali što više vremena prolazi, to su mi s odmakom vidljivije rupe u filmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.