Kraljevska afera (En kongelig affære)

Piše: Sven Mikulec

Kraljevska afera (En kongelig affære, Danska, 2012., 137 min.)

Redatelj: Nikolaj Arcel

Scenarij: Rasmus Heisterberg, Nikolaj Arcel

Glume: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard

Ocjena: 7.5/10

 

Dok se činilo da Zagrepčani na Glavnom kolodvoru kao u kakvom stripu komuniciraju oblacima koji im izviru iz raspričanih usta i dok mi je zbog niske temperature bilo previše mrsko čak i ruku izvaditi iz džepa da si obrišem balavi nos, te sam se ledene večeri odvažio izaći iz topline stana i zaputiti se prema Branimircu da konačno pogledam hvaljeni politički triler kojim se Ben Affleck uspješno nastavio svijetu iskupljivati zbog filma zvanog Gigli. Zbog bahatosti i lijenosti s moje strane, kao i zbog očito potpuno pogrešne procjene razine interesa publike za film toga tipa, ostao sam bez mjesta u kino dvorani, i umjesto talačke krize u Teheranu postao sam taoc zbivanja na danskom kraljevskom dvoru krajem 18. stoljeća.

Engleska princeza Karolina, kako je i obećano, stiže svom mužu Kristijanu, nestašnom i na trenutke prividno poremećenom danskom kralju. Već se prve bračne noći uvjerivši da joj je novopečeni suprug krelac kakvog ni rođena majka ne bi voljela te da joj ostatak života neće biti ništa više od ispraznog ispunjavanja kraljevskih dužnosti, Karolina će stisnuti zube i posvetiti se svojoj novoj ulozi. Kad, međutim, na dvor stigne mladi (ne baš), naočiti (što ja pišem?) liječnik Struensee, revolucionarni, žestoki zagovornik ideja Rousseaua, Lockea i ostalih, u našoj vrloj danskoj kraljici istovremeno će se probuditi i tihi prosvjetitelj i seksualno nabijena žena, dva aspekta ličnosti za koje je vjerovala da su umrli još kad je prvi put legla pod Kristijana i „mislila na Englesku“. Struensee će postati kraljev čovjek od povjerenja i time doći u poziciju da svojim velikim utjecajem na labilnog čelnika trule Danske izbavi zemlju iz Srednjega vijeka, a ovaj će neobični trijumvirat na dvoru uspješno funkcionirati sve dok potezi ugroženog plemstva te intrige ambicioznih članova kraljevske obitelji ne naruše idilu ovog nastranog ali svrsishodnog menage-a-troisa.

Teško mi je zapravo bilo što pametno reći o ovome filmu i nekakva logika nalagala bi mi da ‘odložim pero’ i posvetim se drugim filmovima, ali, što da vam kažem, zbog profesionalne deformacije želja mi je da svi oni koji ciljano odluče pogledati film, ili poput mene posve slučajno nabasaju na njega, uvodnoj sceni posvjedoče pripremljeni. Ako ste već rezervirali ulaznice ili dragoj/dragom obećali da ćete ih počastiti ovom dva i pol sata dugačkom kostimiranom dramom, ne čupajte kosu, ne grizite nokte, ne stavljajte skidati cam verziju ArgaKraljevska afera sasvim je pristojan film.

Lijep za vidjeti, solidno odglumljen, bez previše posve nepotrebnih trenutaka i – koliko sam uspio vidjeti tijekom dvadesetak minuta istraživačkoga rada inspiriranog filmom – vjeran stvarnim povijesnim događajima s danskog dvora (ako ignoriramo činjenicu da je filmska Carolina neusporedivo više seksi od prave!), Kraljevska afera ne podbacuje ni na jednom bitnom polju. Onaj tko vam kaže da je film sranje i da ta dva sata bolje potrošite na ‘država, grad, selo’ (zašto se zove selo ako nitko nikad ne igra s tom kategorijom?), toga jednostavno nimalo ne zanima ni povijesni kontekst, ni ovaj tip melodramatskih, sapuničasto-kičastih kraljevskih priča i tu kritiku slobodno možete ignorirati prilikom donošenja odluke trebate li pogledati film ili ne. Meni, s druge strane, do neke mjere ipak možete vjerovati: nemam ništa protiv neanglofonih filmova, nemam predrasuda prema kostimiranim dramama, intrige, spletke i za rani novi vijek karakteristično kraljevsko utapanje u parfemu i tjelesnim izlučevinama sasvim mi je simpatično i za dobar film itekako iskoristivo. Kao vaš čovjek od povjerenja poručujem vam iskreno – iako film nije loš, u ova bešćutna vremena prenatrpanih rasporeda, manjka slobodnog vremena i kroničnog izostanka novčanica u džepu, Kraljevsku aferu pogledajte, a) ako ste Danac, b) ako vas je Mads Mikkelsen oduševio u Casino Royaleu, c) ako pišete diplomski o poremećenom Kristijanu VII, i d) ako ste dovoljno neoprezni da, navikli na pozitivne reakcije na raznorazne Sumrake i Resident Evile, podcijenite filmski ukus svojih sugrađana i popušite mjesta za Argo.

Što ne valja, dakle, s filmom kojem je preslatka 24-godišnjakinja Alicia Vikander možda i najjači adut? Bit ćemo pošteni i nećemo mu zamjerati sve one karakteristike koje ga i čine predstavnikom ovoga podžanra, isto kao što ni gotovo nevjerojatno očajnom Resident Evilu ne zamjeramo inzistiranje na akciji. Problem Kraljevske afere nisu ni kvaliteta glume, ni priča ni vizualni identitet – njegove su boljke razvučenost, nasumični trenuci očite naivnosti i, najviše od svega, lik Mada Mikkelsena. Slavni danski glumac možda i nije bio najsretnije rješenje za ulogu koja nam mora prirasti srcu, za utjelovljenje osobe za koju bismo se trebali vezati, za koju se očekuje da navijamo. Na stranu s činjenicom da (inače solidnom) Mikkelsenu posred čela velikim slovima piše ‘negativac’, njegov lik manipulacijama, lažima, nedefiniranim odnosom s kraljem i prašenjem njegove žene nije stekao previše prijatelja u publici, koliko god njegove namjere bile dobre, savjest čista, a uloga u unaprijeđenju danske države i borbi za ljudska prava svih staleža hvalevrijedna. Kad je tako, onda čitavi film možemo promatrati samo kao jednu lijepu prezentaciju važnog dijela europske povijesti, kao vizualno impresivno predavanje o tematici koja nas ne uznemirava previše jer su nam likovi, baš kao i mjesto radnje, ipak nekako predaleko.

Osjećam se dužnim, međutim, još jednom naglasiti kako se, usprkos navedenim manama ili teško objašnjivom malom crnčiću koji se prešetava dvorom, radi o zaista pristojnom filmu. Štoviše, sada nakon prospavane noći, kad su mi se dojmovi sabrali, a perspektiva postala nekako jasnija, usudit ću se otići toliko daleko i reći – ovo je najbolja danska kostimirana povijesna drama o kralju Kristijanu VII koju sam ikad pogledao.

6 komentara za “Kraljevska afera (En kongelig affære)

 • Ana Zupcic says:

  Film zvuči neloše, a tvoji tekstovi su mi uvijek super.
  Ali ono što me bode u oči je ta okrnjena verzija ‘država-grad-bez sela’ koju si igrao :)

 • Luka says:

  Koliko si još drama o kralju Kristijanu (bilo kojem :)) pogledo da možeš uspoređivat? 😉 😛
  Dobra recenzija, ali nisi me uvjerio da moram pogledat ovaj film, nekak ću rade pogledat Arga! 😀

 • Crna ovca says:

  ne laži, dobar je Mada Mikkelsen!
  !!
  !!!
  a i recenzija 😉

 • Crna ovca says:

  “nije stekao previše prijatelja u publici”

  e baš je!

 • Sven Mikulec says:

  Ajd, drago mi je da se nekom taj lik dopao više nego meni. Ne znam, nisam se uspio povezati s tom pričom, zasmetala mi je ta manipulacija, puppet master iza nesposobnog kralja.

  S druge strane, možda je i to filmu plus, ako se drži povijesnih činjenica, ne?

 • Jelena says:

  drugorazredni film. mnogo sam se iznervirala što sam ga gledala danas

Leave a Reply

Your email address will not be published.