Karate Kid

Piše: Marin Mihalj

The Karate Kid ( 2010 )

Režija: Harald Zwart

Glume: Jackie Chan, Jaden Smith, Taraji P. Henson

Ocjena: 5/10 – objektivno

9/10 – subjektivno

Pretpostavljam da ovo nitko drugi neće gledati, a i ako je gledao – neće priznati. Ja sam gledao i po samoj ocjeni možete vidjeti što mislim o ovom filmu. Krenimo od ovoga objektivnog…

Dakle, priča k’o i svaka druga, mali Dre (Jaden Smith, ćaća i mater producenti filma) nema oca, mater dobiva posao u Kini (jbg, šta’š, život je takav, u vrijeme recesije tvrtka te šalju u Kinu) i oni se sele u Peking. Naravno, kao i svako američko retardirano dijete, on o Kini misli sve najgore, tamo su sve stare građevine i stari ljudi, nedostajat će mu ‘hood‘ i ‘homies‘ kao i vjerojatna smrt u petnaestoj godini života na ulicama Detroita. Redatelj i scenarist ne gube vrijeme, već prvi dan mali Dre izađe u park s nekim bijelim klinjom, mali rižožderi igraju košarku, zovu njega da igra (on je crnac, jelte), ali ne lezi, vraže, mali Dre ne zna igrati košarku iako je crnac. Možda bi bilo bolje da su se držali stereotipa, pa da je mali Dre, koji je zbilja mali, uzeo loptu, skočio, odradio Jordanov skok šut i pogodio za pobjedu te tako zadobio simpatije malešnih Kineza. No, ne, redatelj i scenarist neće upasti u tu zamku, taj klišej, mnogo je logičnije da mali Dre ne zna igrati košarku.

Istog dana na tom igralištu on sreće svoju simpatiju (uzbudljiv prvi dan, ha?), pokazuje joj svoj ‘robot dance’ (valjda je to to), i baš kad pomisliš kako je sve pet, kako će mali Dre biti sretan u Pekingu – paf, zaplet. Da, da, isti dan. Jedan lokalni dečko nije impresioniran njegovim plesom pred djevojkom (koja je, nagađam, simpatija i lokalnog dečka), izazove ga te ga u najboljoj Jet Li/Jackie Chan/Bruce Lee maniri pretuče pred ‘rajom’ i naškodi mu ‘street credu’. Dakle, crnac koji igra košarku ne prolazi, ali prvi Kinez s kojim se Dre ‘zakači’ je Bruce Leejeva reinkarnacija. Šalu na stranu, to se zbilja dogodi u prvih šesnaest minuta filma.

Dre je frustriran. Kinezi, taj zao narod sklon bullyingu, ga svaki dan maltretiraju, ne daju mu da se uklopi dok mu ostali stalno diraju kosu. Ne zajebavam se. Fascinirani su njegovim pletenicama. I, što se dogodi? Jednog dana nakon škole Dre prolije nekakvu prljavu vodu po nasilnicima, pokušava im pobjeći, ne uspijeva, i točno onda kad se spremaju ubiti ga – ulijeće mudri i stari Mr. Han (Jackie Chan) i spašava mu život. Naravno, Mr. Han je majstor kung fua i on uspijeva pretući klince iako ih sam nikada ne udari. Nije mi trebalo puno da shvatim da će Mr. Han, iako nevoljko na početku, postati Dreov učitelj kung fua. E da, trener malog i nasilnog Kineza je zao.

Prvi ‘karate kid’ (legendarni Ralph Macchio) i njegov učitelj (još legendarniji Pat Morita) imao je ono brisanje šoferšajbe k’o glavni fazon, a ovdje je to skidanje, dizanje i bacanje gornjeg dijela trenerke malog Drea. Naime, tako Dre dobije brzinu, tehniku i preciznost. Uglavnom, Dre se natječe na kung fu turniru, pobjedi sve svoje protivnike (i njemu nastrada noga u finalu), oduševljeni Kinezi svi navijaju za Drea (scena koja podsjeća na Rockya 4 kad zadrti Rusi, koji su na početku meča zviždali Rockyu, na kraju navijaju za Rockya zbog njegovog velikog američkog rokenrol srca)…

Subjektivno? Ja sam nostalgičan za ovakvim dječjim filmovima koji, iako bedasti i neinventivni, uvijek imaju neku moralnu pouku – dobro uvijek pobjeđuje zlo, glavni dječak je uvijek simpa luzer koji savlada svoje strahove i postaje kul i popularan. Ljudima to na filmu uspije, meni nikada nije uspjelo, još o tomu sanjam i zato sam ‘sucker’ na ovakve filmove. Još se nadam da ću naletjeti na nekog boksačkog trenera koji će od mene napraviti kombinaciju Tysona, Klička i Cassius Claya, a ja ću, uz cheesy glazbu u pozadini, izaći na ulice i ‘počistiti ovo smeće’.

Ae, ne kužim zašto film nisu mogli nazvati ‘Kung Fu Kid’.

5 komentara za “Karate Kid

  • Kocka says:

    wow.zvuči epic.lol.i ja sam sucker na neke filmove uz koje se osjećam kao da sam se vratila u djetinjstvo ali ne znam što bi me moglo natjerati da ovo pogledam. Jackieja ne podnosim. a i svi filmovi tipa ovoga, jadna djeca-super učitelj-super djeca koja sve pobjeđuju mi već idu na K.
    ali zanimljiva recenzija,nasmijala sam se 😀

  • Sven Mikulec says:

    Hehe, nešto takvo sam i očekivao. Ali svejedno želim pogledat što prije.

    Dobra recenzija!

  • maxima says:

    wow… recenzija kakva treba biti, ni da te odbije ni prodobije, osobito ako nisi fan upravo takvih filmova :) Ja se u toj priči smatram sretnom, jer mi je svaki film vrijedan gledanja, pa da ga svojim impresijama mogu popljuvati ili pohvaliti. Nisam jednom…

  • LaNa^^ says:

    Ovako,film sam gledala i odličan je..Inače ja ne volim takve filmove,ali ovaj sam pogledala radi Jadena Smitha (koji glumi glavnu ulogu u filmu (Dre Parker))

    P.S
    Smiri malo hormone,dečko.To ti ne valja da se tak iživljavaš -.-‘

  • Sumeja *__* says:

    Nisam gledala fil bas mi je zao :'( al sto sam ovo procitala supre je :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published.