Kapetan Amerika: Ratnik zime (2014.)

Piše: Decadent Sympozium

Prvi dio o Kapetanu (Chris Evans) držim nezrelim djelom nemaštovitih tropa i režijske sklonosti prema b-produkcijskim rješenjima zakrivenim tehnologijom. Umjetni dijalozi, ljubavna priča postavljena na varajućim temeljima, grozno iskorišten negativac, neadekvatna provedba akcijskih sekvenci. Nadalje, za razliku od ostalih heroja, Captain America: The First Avenger ima drukčiji štimung i drukčiju stilistiku kojom je proveden, ima konceptualno drukčijeg glavnog glumca koji utjelovljuje tip ličnosti koji ne odgovara Thoru, Iron Manu i Hulku – naime, nije egotriper. U Avengers (2012.) moguće je to primijetiti s obzirom na to kako se Kapetan uklopio u družinu i što tijekom filma radi u zajedničkima akcijama. Avengerse umnogome nose ostali likovi, a kada ih Kapetan tobože dovede u red, takvo što više je provedeno na silu, nego Kapetanovom vjerodostojnošću. To su dva velika problema zbog kojih se u nastavku nije trebalo očekivati ništa značajno.

Međutim, nova Kapetanova avantura najbolji je film cjelokupne Marvelove franšize. Najveća zasluga ide scenaristima, čiji se rad spram izvornika kvalitetom vinuo u višu sferu egzistencije. Izuzev ponekog propusta koji se, onako, s dlanom na oku, više-manje dopušta filmovima o superjunacima, u smislu zanemarivanja opsega tehnologija ili psihotjelesnih mogućnosti koje svi ti likovi mogu činiti i jesu činili, a zbog čega se neke ključne scene moraju uzimati uvjetno, govorimo o tehnički čvrstoj i  inteligentno satkanoj priči, školski postavljenoj i zanimljivo povezanoj s Marvelovim svijetom, koja za okosnicu ima jednog superheroja, ali se prema drugim parametrima posve stapa sa žanrom špijunskog trilera. koliko god elementi špijunskog trilera ovdje bili školski (tj. ne valja ih ni po čemu posebno isticati s obzirom na širu sliku špijunskog trilera, a na neki način i s obzirom na televizijske serije koje te trope nanovo probavljaju na godišnjoj razini), toliko su i zanimljivije integrirani u žanr superheroja. Zauzvrat, daju novu dimenziju superhero realizmu, a špijunski triler ispričan je na poseban način.

1

Dinamika događanja prigodna za hibridni žanr, odnosno dva su sata i petnaest minuta posve opravdani s obzirom na količinu događaja i njihov raspored. Recentna sklonost akcijskih filmova da film pretvore u površnu dramu do zadnjeg vremenskog kvartala ovdje je izbjegnuta. Klasične scene akcije (primjerice jurnjave vozilima, tabačina 1 na 1) i moderne scene akcije (zračna bitka SF-letjelica i jetpackova, primjerice) isprepletene su, češće nego rjeđe, te postavljene isključivo na ključne punktove između sekvenci koje marljivo tjeraju događaje naprijed, koje se u dobroj mjeri sastoje od otkrivanja pozadine događaja – ni mi ni likovi ne znamo što se točno događa. Nema praznog hoda u raspravama likova ili razbijanju šajbi, svaka je scena u funkciji razvoja događaja ili likova, osim ponekih komičnih doskočica, potpisa Marvelovih filmova, koje ovdje nisu naročito maštovite, ali u tom smislu nisu ni nametljive. Kao rezultat, osim što su u širem smislu uspješnije nadišli b-produkcijska rješenja kadrova, zbacili su sa sebe i teret jeftinih metoda zabave.

Sam sadržaj dramskih i akcijskih scena također je na razini – dramske su i funkcionalne, a dijalozi i gluma dovoljno uvjerljivi da ne vidimo glumice i vidimo smisla u tome što se događa, dok se akcijske kreću od dobrih (ili loših ako vam 1-po-1 neprijatelj na heroja previše smeta) do izvrsnih, s obzirom na to koliko su osobne. Veće su borbe oku ugodne zbog love utučene u kvalitetnu animaciju (i zvuk!), dok su osobnije, izravnije borbe zanimljive zbog izvrsnog spajanja trilerastih tropa upotreba kamere s mogućnostima superherojske koreografije. Posebno bih istaknuo sadržaj koreografije što film dalje otječe jer se, za razliku od svih drugih DC-Marvelovih filmova, gubi osjećaj “namještenosti”, a također postaje evidentno da likovi nisu vođeni redateljskom rukom, nego u svakoj situaciji dobro razmišljaju što će učiniti sljedeće.

la_ca_0102_Captain_America

Posljednjih nekoliko naslova u franšizi čvrsto je povezano sa širim projektm pa se tako i Winter Soldier djelomično odvaja od filmova, a djelomično im je blizak. Spram drugih filmova, puno je finije to napravljeno: lukavo, neizravno dopunjuje sliku o događajima u nadolazećem Avengers nastavku, dok istovremeno ne djeluje previše odvojeno od serijala, već baš kao suštinski element čitave priče. Priča Winter Soldiera suptilno je povezana s nekim globalno-američkim problemima naše stvarnosti, s događajima koji će tek slijediti u Avengersima i s događajima koji su se zbili u izvorniku. Time je otvorena mogućnost da se Kapetana isklesa. U tom smislu, posao je izvrsno odrađen. Za razliku od izvornika i Avengersa, sada se doista može reći da Kapetan ima ličnost, da se razvio, da je postavio kriterije drugima i da ga valja slušati, a to znači i da je Evans bio bolji nego inače. Drama koju je preživio upliće se nekim scenama refleksije u ličnost da nas podsjeti da vrijeme ide, drama koja ga dočeka pokaže razvoj i ličnosti i vještina: tko je Kapetana – s obzirom na film – doživljavao slabijim članom, sada je razuvjeren. Nadalje, Kapetan je konačno i izvrsno pozicioniran spram drugih članova i spram S.H.I.E.L.D.-a, tako da sveukupna tenzija tijekom filma ide u korist razvoju likova, njemu i drugima. Scarlett Johansson solidna je u ulozi Black Widow (doduše, pomalo objektivizirana i eksploatirana režijom), Samuel L. Jackson klasično dobar kao Nick Fury, s jedne strane očigledno Jackson, ali s druge strane već i Fury. U sporednim ulogama izvrsni su Toby Jones i Robert Redford, dok je nova prinova – Falcon – dobro, ali ni po čemu posebno utjelovljena u Anthonyju Mackyju. Možda je važnije da nije antipatičan. Sebastian Stan pojavljuje se kao Winter Soldier, fizički izvrstan, pomalo reduciran do kraja filma, ali svejedno zanimljiva prinova među likovima.

3

Zaključno: izvrstan režijski napredak za koji se nadam da će postaviti standard drugima (sumnjam, ali nada je tu), podla hibridizacija s neočekivanim žanrom zahvaljujući kojoj postaje očigledna potreba za integriranjem zrelijih aspekata u filmove o superjunacima Marvelova bloka, napredak u glumi i likovima te akciji i senzibilnosti događaja, vjerodostojniji Captain America, adekvatan zvuk i animacija, malo lošeg humora (jedna upucana, doduše, da bi imala cameo Stana Leeja), nešto treš trenutaka i sjajna scena usred radnje koju ćete zasigurno zapamtiti, a potom i solidna glazba, zabavna, ali ne karikirana akcija i konačno, sjajno ugođen Marvelov film za sve klase gledatelja.

8 komentara za “Kapetan Amerika: Ratnik zime (2014.)

 • Pohvalno je što su pokušali žanrovski nadgraditi film s elementima trilera, ali ipak mora se dovesti u pitanje logiku premise radnje.

  Da je moguće da se to sve baš tako razvije, to je istina, ali koliko je vjerojatno da nikad nitko neće posumnjati i dobro motriti bivše HYDRA znanstvenike, pogotovo ako ih ima u tolikom broju. Dobar pokušaj, ali moglo je to biti bolje napravljeno. O drugim stvarima, kao posebno izraženom Hollywood Bad Aimu, nemam komentara, ali narušavaju karakterizaciju, pogotovo za Winter Soldiera, koji je kao sniper, a kao što smo vidjeli u filmu, ciljanje mu je očajno, osim naravno kada treba biti dobro. Ne bih stoga previše hvalio scenarij, ideja nije loša, ali izvedba je uobičajena za akcijski žanr. Ne kažem da nije zabavno za gledati, ali 😉

  Akcija je odlična u filmu, posebno koreografija, efekti isto, ali tko ostane da pogleda špicu filma vidjet će malu vojsku ljudi koji su na njima radila.

  Meni osobno je prvi Iron Man i dalje najbolji film u ovom ciklusu, iza njega je prvi Thor, ali Captain America je jedina franšiza koja je zadržala kvalitetu iz prvog u drugi film, za razliku od prethodna dva koji su drastično pala.

  Ne bih tako visoku ocjenu dao, ali je film jako gledljiv, da nema tih nekoliko obilježja tipičnih akcijskih filmova, bio bi još bolji. :)

 • DS says:

  Htio sam uci u razmatranje, ali si na kraju napisao da je Amerika zadrzao kvalitetu iz prvog u drugi, sto me intuitivno potaknulo da bacim sumnju na ostatak argumenata. Prvi Amerika je najlosiji film kompletnog Marvel projekta, po svim kriterijima.

 • Mario says:

  Bolji nego jedinica, ali ocjena 8 – ha ha ha ha – ziher.

 • Meni je prvi CA: First Avenger bio sasvim pristojan, kao što je i CA: Winter Soldier. :)
  Ako ćemo o najgorim filmovima kompletnog Marvel Universe projekta, onda svakako Iron Man 3 i Thor: The Dark World moraju biti prvi vrhu najlošijih naslova. 😉

  Kako mi se čini, origin filmovi iz prvog ciklusa su puno bolji od svojih nastavaka, osim Captaina Americe. Utoliko mi se čini da je Captain America zapravo najjača zasebna franšiza, jer drži konstantu. Chris Evans je prirodan kao Rogers, drugi jedino iza Downeya u svojoj ulozi. Priče su takve kakve jesu, ali imaju jedinstven tematski okvir, imaju jedinstven identitet. Dapače, evidentno je u usponu. :)

 • tonymelo says:

  Film me iskreno iznenadio. Nakon prvog dijela koji spada u “sveto trojstvo lošine” uz prvog Hulka i drugog Thora, nisam očekivao ništa ovakvo. Lik je napokon postao sličan svojoj stripovskoj verziji. S obzirom kako je prikazan u prvom filmu i Avengersima, nikad ne bi zaključio da je upravo on vođa Avengersa.

  Drago mi je što s pričom nisu izvodili kerefeke nego su je samo malo prilagodili. Srce mi je zaigralo kad sam vidio da je Crossbones u filmu i kad sam saznao da se Sebastian Stan obvezao na snimanje sedam filmova (a u Avengersima neće bit, barem ne u ovim slijedećim :) ). Znam da nema šanse da snime Civil War priču, ali uvijek se lijepo nadat da će prokleti Iron Men skrivit Kapetanovu smrt i da će ga onda netko razbit.

  U svakom slučaju definitivno jedan od boljih Marvelovih filmova.

 • Sebastian Stan je potpisao na 9 filmova, s tim da je 2 već ispunio. Iskreno, frajer nije baš neki glumac, ali možda kada bude imao više prostora pokaže više.

  Možda pripremaju Civil War varijantu, samo bez ovih ostalih likova na koje nemaju prava. Taj storyline se može napraviti i s manje ljudi nego što je to u stripovima.

  Trenutno, Cap je franšiza u usponu, ja se nadam da će Guardians i Ant Man biti jaki, za Age of Ultron nemam prevelika očekivanja :)

 • FILMOMAN says:

  Po mojem mišljenju ovo je najbolji marvelov film pa možda čak najbolji superhero film ikad,sigurno je da jedan od najboljih akcijskih filmova.9.5/10 :)

 • Mario says:

  Pogledao ga ponovno. Svidio mi se više nego prvi put. Jako dobar, akcija non stop, nema glupih razgovora (kao npr. kod spidermana), Evans i Scarlett odlični – jedva čekam trojku.
  8/10

Leave a Reply

Your email address will not be published.