John Wick [C. Stahelski, 2014.]

Piše: Jerko Vičić

Jedna od najljepših čari predane filmofilije (kao i revnog obožavanja svake grane umjetnosti) iznenadna je i tiha pojava onog ostvarenja koje vas u potpunosti oduševi onda kada to najmanje očekujete. John Wick je upravo to. Radi se o simplističnom filmu osvete čija ljepota leži u stripovskom šarenilu koje ga ispunjava, kao i pedantno pogođenom castingu.

Keanu Reeeves (pre)dugo je u istom košu s propalim zvijezdama poput Cube Goodinga Jr.-a i Nicolasa Cagea, glumcima koji su zasjali u 90-ima i početku novog tisućljeća, da bi ih ono kasnije odbacilo na sam rub filmske produkcije. Uzrok takvom krahu može se naći u kombinaciji privatnih problema, financijskih poteškoća i zakonu „ponude i potražnje“, ili jednostavnoj činjenici kako je „život nažalost takav“. Keanu je izuzetno zanimljiva slavna ličnost, ali zbog sasvim krivih razloga – užasnih obiteljskih tragedija koje ga prate. Prati ga stoga i glas mirnog, skromnog i povučenog čovjeka koji „ne mora biti sretan da bi živio“, a unatoč očitim prosječnim glumačkim sposobnostima, odrađuje svoje uloge rutinski solidno. Lišen kameleonskih sposobnosti stapanja u šarolike karaktere kada to scenarij zahtijeva, tip je to glumca koji može glumiti samo jedan tip uloge – ali tada sjeda kao budali pleska. Njegovo mrklo, statično lice koje se grči u trenucima izražavanja jačih emocija bilo je savršeno za Nea u Matrixu, a identično sjeda i u ulozi nemilosrdnog i hladnokrvnog plaćenog ubojice Johna Wicka.

2 - Copy - Copy

Chad Stahelski redatelj je filma, i uz to debitant u toj ulozi. Međutim, ono što doista inspirira činjenica je kako je Chad jedan od najboljih holivudskih kaskadera koji je radio s Keanuom na trilogiji Matrix. Uz to što John Wick stoga rastura majstorski koreografiranim akcijskim scenama, u širem značenju je i testament jednom prijateljstvu. John Wick je filmčina, jer je rađen sa strašću, i štogod vam netko rekao, trud i entuzijazam uvijek urode plodom. David Leitch, još jedan suradnik na trilogiji Wachowskih, je producent u suradnji s, gle ti to, Evom Longoriom.

U podnaslovu sam ovaj filmski dragulj nazvao najstripovskijim filmom godine, i pri tome čvrsto stojim. U moru stripovskih adaptacija, koje dominiraju blockbusterskom listom već neko vrijeme (i koje tu namjeravaju ostati neodređeno dugo), John Wick stoji čvrsto poput ledenjaka. Da ne znam drukčije, kladio bih se da se radi o ekranizaciji jednog od noir ostvarenja Vertiga (imprinta DC-ja), jer film naprosto vrišti sirovim, estetski hiperrealističnim jezikom modernog stripa. Od upečatljivog i nadmoćnog protagonista obavijenog slojevima misterije i mita, preko šarolikih lokacija i settinga (poput hotela za plaćenike i gangstere u kojem je zabranjeno „obavljanje poslova“) do palete sporednih likova i antagonista jebačke karizme, u Johnu Wicku svaki od tih elemenata ravnomjerno je doziran. Već spomenut perfektan casting zaslužan je za tako dobar koktel karaktera – Alfie Allen kao ljigavi sin mafijaškog bossa, kojeg igra Michael Nyqvist, Willem Dafoe kao plaćeni ubojica starog kova i čvrstog prijateljskog kodeksa, Adrianne Palicki kao ubojita i privlačna „dame who kills for money“, Ian McShane kao rukovoditelj hotela i pravila istog, te Daniel Bernhardt kao žilavi henchman i Dean Winters kao mlohava desna ruka onog istog bossa – likovi čiji sam navod već priča stoput ispričanu priču. No, nije bitno koliko puta je jedna te ista priča ispričana, već način na koji je nanovo prikazana, u čemu John Wick, zahvaljujući majstorskim sposobnostima svoje glumačke ekipe, itekako uspijeva.

2 - Copy

Što se tiče scenarističke strukture, uvod u samu radnju i objašnjenje motivacije antijunaka odrađeni su ispravno – minimalistički. Brzi pregled kratkog sinopsisa odaje dojam prisilne patetike, jer je glavni okidač ubjostvo malog psića kojeg Johnu poklanja njegova nedavno preminula žena (zbog koje je i napustio život plaćenika), no sve je to izvedeno bez dodatne paćeničke glazbe i razduženog jadikovanja i cmizdrenja – još jedan dokaz zašto je Keanu kao stvoren za takvu ulogu. John Wick se vraća među vukove, gonjen čistim nagonom osvete, ali taj nagon nije sam sebi svrha, kao u većini osvetničkih filmova, već sila koja ga tjera da se pomiri sa samim sobom. Uz to što se radi o kvalitetnom ostvarenju, John Wick je i financijska uspješnica, zaradivši zasad triput više od uloženog, te nije nimalo iznenađujuće što se planira i nastavak, a osobno, priželjkujem početak nove akcijske franšize.

Nek John Wick ostvari svoj puni potencijal ondje gdje Plaćenici nisu – u posvetama kultnim klasicima poput Point Blank (1967), The Red Circle (1970), The Killer (1989), spaghetti westernima i neo-noir žanru, kao i maestralnom spoju sedme i devete umjetnosti.

Dobro došao natrag, Keanu!

36 komentara za “John Wick [C. Stahelski, 2014.]

 • Mario says:

  10????? Film je čista glupost. Zaspao sam barem dva puta i nema šanse da ga gledam još jednom.
  Ocjena 4/10

 • Entuzijazam na mjestu, ali ajmo malo stat na loptu. :)

 • Jerko Vičić says:

  Gle, ne pretvaram se da sam kritičar majstorske objektivnosti, ako imam izuzetno pozitivan dojam o nekom filmu, tako ću se i izrazit.

 • swvi says:

  Kakav je to glupi argument za film “zaspao sam barem dva puta”?

 • Johanna says:

  Podržavam autora, kao što je rečeno u uvodu – simplističan – u svoj svojoj ljepoti naravno, za nekoga tko je očekivao upravo to, odličan i kvalitetan film.
  Također, casting idealan, baš sve “štima”, filmski dragulj svoje vrste, indeed.

 • Slama says:

  Film je stvarno sjeo, nisam od nikoga čuo nešto loše, kritika na mjestu, nejde se preduboko i ne sere kao DS koji se mora posrat po svemu. Film 5/5

 • Damir says:

  Film je smeće. Da išta vrijedi argumentirao bih tu činjenicu. Vidio sam visoku ocjenu na imdb i otišao ga gledati i ništa mi nije bilo jasno. Kad sam pogledao komentare na imdbu skužio sam da postoje djeca do 25 kojima se sviđa pucačina i većina odraslijih koji traže smisao i logiku u radnji i malo više od kamene glume.

 • swvi says:

  @Damir

  ” Vidio sam visoku ocjenu na imdb i otišao ga gledati i ništa mi nije bilo jasno. Kad sam pogledao komentare na imdbu skužio sam da postoje djeca do 25 kojima se sviđa pucačina i većina odraslijih koji traže smisao i logiku u radnji i malo više od kamene glume.”

  A? Kakav je ovo idiotski komentar tek

 • sven says:

  Bez vrijedjanja.

 • AM says:

  Maksimum 6/10. Ni blizu jednog Takena, a kamoli da ima 2.5 veću ocjenu od Interstellara.

 • DS says:

  @ AM:

  Misliš li na ocjenu s rottena/metacritica ili na moju recenziju?

 • AM says:

  @DS: Mislim na ocjenu s ovog sajta.

  Nisu isti recenzenti, ali kako kao kod skijaških skokova, suci manje više daju iste ocjene, možda slično vrijedi i ovdje. :)

 • Jelena Djurdjic says:

  tekst je hit

 • Mario says:

  @swvi Zaspao sam barem dva puta – znači da je film užasno dosadan kao i tvoji komentari.

 • PTICA says:

  Taken je smece

 • Martin7.1 says:

  @PTICA

  Odličan komentar, bravo! Vrlo objektivno. Vidim u tebi leži pravi kritičar 😀

 • swvi says:

  @Mario

  Dakle, po tebi je film glup i dosadan ako ti zaspiš tijekom gledanja? Pitanje je dali si uopće odgledao film do kraja. I na koju fora onda ide ocjena 4/10? Kako si došao do toga? Sigurno nisi do te ocjene došao ovako napamet. Kaj, ako zaspiš dva puta na film to je 4/10, tri puta 3/10, četiri puta 2/10 itd.? Bravo

 • Mario says:

  @swvi Bravo, skužio si…kad zaspem jednom onda je ocjena 5, mora da si matematičar po struci.

 • swvi says:

  Pa pošto je 6 relativno dobra ocjena, onda sam bolji i u matematici i u logici od tebe. Ili ti preskačeš tu ocjene pa daš samo 10 ili…4? Strašno

 • Mario says:

  @swvi Ma ti si car!

 • swvi says:

  Možda sam car, to ne mijenja činjenicu da je tvoje “ocjenjivanje” i “komentiranje” filmova na razini osmogodišnjeg djeteta.

 • Kesa says:

  Ovakve autore si FAK-ovci ne bi trebali dopustiti. Pogledate li samo njegove ostale recenzije, očito je da se radi o najsubjektivnijom članu ove zajednice. Pa kakve to filmove (prije ovog) recenzira. Neke koje voli samo japanski teenegeri.

  10/10, dajte molim vas. Ovo ide vama na dušu. Odlična ste stranica i prava je šteta da zbog ovakvog autora ispaštate.

 • Mario says:

  @swvi A baš si mi sladak danas, kissy kissy!

 • Deyan says:

  Ne, film nije savršen i fali mu “ono nešto” kako bi bio pamtljiv i kad odjavna špica završi. Ali dok traje’ odličan je gust neonira. Prava mala nasilna art poslastica, kako scenama tako i kick ass protagonistima u njihovom malom ,kriminalnom paralelnom svemiru. Znalci i fanovi neonoira kojima je i namijenjen – uživati će. Ja jesam!

 • Sven Mikulec says:

  Film je svjesno ograničen, koncentrirao se na jednu stvar, ali meni je to izvedeno odlično. Krvava videoigrica fenomenalne grafike, tako bi to nazvao. Zabavio me iznenađujuće.

 • Dora Eva says:

  Na stranu klišeji…i zgodna kreatura od K. Reevsa (koja ima svojstvo da zamanta očesa)

  Jedino što bih istakla kao značajku ovog filma koja ga razlikuje od drugih sličnih jest da se u ovom filmu na najhladnokrvniji ikad viđen način ubija s minimalne udaljenosti od ubijenog.

  Na tome se definitivno što se koreografije tiče poradilo. (ima i scena gdje glavni lik upija u sebe izraze ubijenog dok ovaj ne umre).

  I po meni, a s obzirom na klišeje, samo na toj premisi ovaj film gradi svoj uspjeh.

 • Neon says:

  Film koji treba biti upravo za ono što je namjenjen – akcija godine. U puno elemenata borbe podsjećaju na borbe iz Equilibriuma.

 • Gjuro says:

  Ima akcije, da, ali inteligencija i karizma nula bodova. Već nakon prvog navrata u kojem junak sam ubije desetak protivnika postane naporno. Što je najgore, ovaj treš sam sebe doživljava totalno ozbiljno.

 • Deckard says:

  Da se doživljava ozbiljno, Wicku bi zasigurno bolja motivacija za rokanje bila, recimo, mrtva žena nego pas. Film je ozbiljna zajebancija, jedna od najboljih zadnjih godina.

 • Gjuro says:

  “Komandos” je ozbiljna zajebancija. “John Wick” nema niti jedan jedini duhoviti moment.

 • Deckard says:

  Vidiš, istu stvar ja mogu reći za Komandosa. Mišljenja se, jel’, razlikuju.

 • Majstor says:

  Film nije ništa posebno. Več viđeno milju puta! Uzet je detalj iz filma Eqqulibrium di se glavni lik koristi posebnom borilačkom vještinom nazvanom u tom filmu GUN ART, tako i tu John Wick na sličan i jednako spektakularan način pištoljen skida protivnike. Malo osvetničkih fora ima iz Kartela, nekih Segalovih filmova i slično + kombinacija Taken serijala, kao on je neki bivši opasni i sad ste svi najebali…ponavljam ništa posebno ima hrpu takvih filmova u današnje vrijeme

 • swvi says:

  Koga briga kaj je film kombinacija prije viđenoga!? Segalovi filmovi nisu toliko zabavni kao ovaj, niti su Taken 2 i 3 u ikakvoj konkurenciji najboljih akcijskih filmova godine, dok ovaj je. Ovdje je to napravljeno zabavnije i bez toliko klišeja ( recimo, da je glavni lik neododirljivi bad ass… ovaj se niti tući kak spada nije znao ) kao ti drugi filmove koje je ovaj “iskopirao” ili koju god drugu riječ upotrijebili. Zabavan je, ne vrijeđa IQ gledatelju i svaki element mu je na svojem mjestu. Nije za 10, to sigurno, čak niti kada se uzimaju samo akcijski filmovi u obzir, ali opet. Koga briga?!

 • shiboleth says:

  Ma film je smijurija, ali dobro odrađen. Sve se može pogledati i birati: hoćeš tako ili ne? Meni je poslužio da ubijem umornu i dosadnu večer, a K. Reevesu da oživi karijeru. I svi sretni… Dakako, moglo je pametnije, ali …

 • anoti says:

  10/10 ??? !?!?!?!??! film je smece. Pisac ove recenzije bi se trebao upucat… ne znas ti o cemu pricas…

 • Sven Mikulec says:

  Neovisno o ocjeni filma i o tome koliko je (ako je) autor pretjerao, komentar ti je retardiran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.