Iron Man 3 (2013.)

Piše: Sven Mikulec

Iron Man 3 (2013., 130 min.)

Režija: Shane Black

Scenarij: Shane Black

Glume: Robert Downey, Jr., Guy Pearce, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle

Ocjena: 8.5/10

 

Novi Iron Man bio je dugo očekivan. Nakon odličnog prvog i dobrog drugog dijela bilo je nemoguće potisnuti određena očekivanja, koja u ovom biznisu češće nego rjeđe znaju ispasti izdajničkom kučkom. Međutim, kad je novi dio priče o Tonyju Starku, uz pompozan prasak, podrhtavanje tla i zaglušujuću zvonjavu dobrog starog željeza, konačno sletio, ostao sam ošamućen sjediti i ulovio se kako potiho zahvaljujem Hollywoodu. Treći nastavak priče popravio je naš lovehate odnos, pokrpao stare rane, fotošopirao poneki ožiljak i podsjetio me na ono što sam, čestim kiksevima usprkos, ionako oduvijek znao. Kad su u pitanju filmovi ovakve veličine i vrste, nitko ne obavlja posao bolje od Holivuđana. Kad im se, dakako, hoće.

Bliskoistočni terorist po imenu Mandarin žari i pali kako TV ekranima, tako i civilnim metama diljem svijeta, podjednako se razbacujući eksplozijama i antiameričkim propagandnim porukama. Prijeteći samome predsjedniku SAD-a, Mandarin postaje sve opasniji i konkretniji, a kad u jednom napadu strada dugogodišnji prijatelj i suradnik Tonyja Starka, Iron Man će beskompromisnom agresoru poslati nedvosmislenu poruku – moja je adresa Malibu taj i taj broj, dođi da se igramo. Ovoga puta naš je dovitljivi, očekivano sarkastični Željezni čovjek možda ipak zagrizao malo veći zalogaj no što ga može progutati. Kad bismo za ovu priliku posebno prilagodili „kamen, škare, papir“, što mislite što bi odnijelo pobjedu? Željezo? Ili ipak vatra?

Odabrati Shanea Blacka za redatelja i scenarista neki bi možda nazvali rizičnim potezom. Dobro, čovjek u svome CV-ju stvarno ima potpisane scenarije takvih naslova kao što su Smrtonosno oružje, Prljavi igraju prljavo ili Kiss Kiss Bang Bang, ali režisersko iskustvo ipak mu se svelo samo na ovaj potonji film. Iron Man 3 prevelik je i previše važan projekt da bi se predao u tako neiskusne ruke, rekle bi polupijane stare dangube pokraj moje zgrade, da kojim slučajem pričaju o ičemu osim o kartanju i kladionici. I bili bi lokalni mudraci potpuno u krivu, jer Shane Black obavio je fenomenalan posao. Pustimo sad akcijske scene, koje su odrađene odlično, dinamično i ni jedan djelić sekunde neinspirirano. Ono što film izdiže iz prosjeka, i djelotvornije od Gastala gasi žgaravicu koju sama ideja trećega nastavka bilo kojeg filma izaziva u prosječnom skeptičnom gledatelju, prilično je duhovito pisanje, scenarij koji me pošteno razveselio bar 4-5 puta, i to često usred scena najveće napetosti. Black je svoj smisao za sarkastične doskočice i brze izmjene replika demonstrirao više puta, ali taj dodatak nigdje nije bio toliko dobrodošao kao na filmu s izrazitim naglaskom na vizualno. Pod perom nekog manje duhovitog, Iron Man 3 ispao bi bezličniji, mehanički dotjeran do velikih visina, ali bez duše. Ispao bi više Data, manje Picard, više Jarvis, a manje Tony Stark, i bila bi to tužna vijest za filmski svijet.

Ako film od preko dva sata proleti dok šapneš „ne diraj me, zvat ću osiguranje“, ako se nekoliko puta uloviš kako se kesiš u mraku poput proćelave Cerigradske mačke, ako nesvjesno u glavi počneš sastavljati liste najboljih trećih nastavaka ikad snimljenih, i to pod budnim okom pedantnog čovjeka iz osiguranja (štreber je ponio night goggles da vidi snima li tko film!), jasno je da u rukama imamo nesvakidašnje dobar blokbaster. Čak i ako smrt lika Gwyneth Paltrow sugerira da je ovaj unosni pijetao zakukurikao treći i posljednji put (mala oda Pavičiću), obožavatelji lika i djela najgenijalnijeg milijardera filmskog svijeta mogu odahnuti, jer majstor je u mirovinu otišao sa stilom. Uostalom, lijepo je vidjeti Starka koji doživi treću sezonu.

14 komentara za “Iron Man 3 (2013.)

 • Marin says:

  Hi hi hi hi. 😀

 • Sven Mikulec says:

  Siniša, ne bi ja nikad. :) Samo malo zezamo Pavičića, u nadi da će naići na naše retke i opametiti se.

 • tonymelo says:

  Iskreno se nadam da će se i meni film svidjeti koliko i tebi, ali nekako iskreno sumnjam. Već na ovome bliskoistočni terorist sam dobio tikove. Glupi Ameri. Ako je netko terorist, mora bit s bliskog istoka. Da je kasnije sniman najvjerojatnije bi frajer bio Čečen. Mandarin je Kinez i nema tu cile mile, došo Kitić Mile.

 • Sven Mikulec says:

  Uhmm… sad si me malo zbunio. Mandarin je meni izgledao bliskoistočno, nisam siguran jesu li spomenuli otkud je ustvari. Ali, kao što ćeš i sam vidjeti, sve je vuklo na to da je iz Americi najdražeg bazena nafte.

 • Gjuro says:

  Film je za holivudske prilike prilično subverzivan – ima nešto otvoreno kritičkih momenata, ostalo je slatko sprdanje s američkim predrasudama i domoljubnim svetinjama. Prvih pola sata bilo mi je bezveznjikavo, ali kad se zahuktalo, ispala je urnebesna zabava najviše razine. Najjači su dijalozi i one-lineri – klasični Shane Black. Ona buddy-buddy scena kao da je iz “Kiss Kiss Bang Bang”, samo što je Don Cheadle umjesto Vala Kilmera. 😀

 • Krsto says:

  Tonymelo, totalno se slažem. Samo bih dodala: Da je kasnije sniman najvjerojatnije bi frajer bio Čeh, prema Sarah Palin 😀

 • Gjuro says:

  Tonymelo i Krsto, ajde prvo pogledajte film. Mandarina neću komentirati da ne spoilam, ali vjerujte na riječ da ovo nije tipični američki glupi blockbuster.

 • Anonymous says:

  Film je bez veze – jedino kaj valja je Ben Kingsley!

 • FILMOMAN says:

  Nisam nešto posebno iznenađen,ali bilo je dosta odličnih akcijskih scena dok mi je scena s zrakoplovom jedna od najboljih.Ocijena:8/10

 • tonymelo says:

  Napokon ga pogledah. Kao ljubitelj stripa ja bi sad morao komentirat kako je film smeće, kako je to bezobrazluk i nedopustiva promjena likova iz stripa. Pa gdje su AIM-u žute kabanice i kante na glavama? :)

  Ali s obzirom na to koliko je film kvalitetno napravljen ne mogu reći ništa takvog. Definitivno najbolji Iron man do sada. Čak mi je i drago zbog tog “iznenadnog obrata” neovisno o tome koliko je blasfemičan.

 • Vanja says:

  Odlična recenzija, Sven, konačno i ja pogledah propisan snimak, moram reći da sam se zabavila više no u prijašnjim dijelovima.
  Ima ta kemija između Shanea i RDJ-a, a Kingsley je jednostavno predobar, Pierce sasvim uvjerljiv negativac.

  Sad … efekti su izvrsni, meni to nije presudno ali u ovakvom filmu jeste. Konotacije ove one, ma to je meni bzvz tražiti u ovakvom nečemu.

  Hoću se smijati, gledati kako se Iron Man redovito obija o sve i svašta, a toga nije nedostajalo. Nekako je … svježiji.

  Super zabavno

 • Jelena says:

  a baš sam tražila po novim filmovima da prokomentarišem i kad mi nije izašao u prve dve strane splasnuo mi entuzijazam, ali evo, nisam jedina koja ga tek sad gleda

  stvarno lagano padnem na holivudske fore koje čelični čovek ima – i priču o šarmantnom, samoironičnom, duhovitom genijalnom altruisti bogatašu/super heroju, volim odelo kao ličnost, volim lagan zabavan akcijski film…pa čak i ljubavnu priču cenim kao dodatak, no IM3 nije uspeo da me zainteresuje ni malkice, ni trunkicu. sve mi je isforsirano, od glume, koja je možda i najbolji segment, do priče koja se ne razvija. film je tako dosadan i nebitan da me to opet šokiralo, dakle gora sam od čarli brauna

Leave a Reply

Your email address will not be published.