Hobit: Smaugova pustoš (2013.)

Piše: Decadent Sympozium

Gandalf je zasjeo na čelo stola okružen desetoricom, svi redom patuljci nekoć glasni, sada tihi i zamišljeni. Drvenim je štapom jednom kucnuo o drvom obložen pod. Zvuk pronađe Bilba. Sjedio je u kutku uz kamin natrpan gorućim ogrjevom, nahitro i bez pozornosti koju bi inače posvetio tako važnom činu u prisutnosti gostiju. Držao je u rukama komad kruha, ali prisjelo mu je, pa je više stiskao, nego držao, i pokušavao izgledati kao da pred njim nije stara družina, iako su trenutak prije ponovno proživjeli sjećanja zaboravljena glasa.

“Pretpostavljam da ostajete na večeri?” upitao je Bilbo.

Kroz oblak mirišljavog dima, Gandalf je odgovorio. “Bilbo, prijatelju, morali smo s tobom provjeriti prije nego nastavimo.”

“Hm, da? Izlika da se najedete na moj račun”, odgovorio je Bilbo, smeten. “Pa nastavite, dakako, zašto ne? Nisi me ništa pitao ni prvi puta, ni ti ni taj Del Toro ni ovaj Jackson, a bome nemoj misliti da sam zaboravio kako si me na sve ovo navukao prije sedamdeset godina. Nisam, ne.”

Na Gandalfovom licu otkrije se vižljast osmjeh. “Da budem iskren… poslužio sam se pokojim trikom da bismo dobili tvoj pristanak.”

“Eto. Eto, znao sam.”

5

“Nemoj se ljutiti, Bilbo, ta žele čuti tvoju priču. Imaš mnogo, mnogo zaigranih duša iza sebe željnih tvojih pustolovina. Mislio sam da bismo ih mogli zabaviti, usput se malo poigrati s novčanicima. U praznom dobu žive, a naše su herojske priče satkane kao ni jedna što je mogu vidjeti.”

“Hm, možda. Možda”, odgovorio je Biblo sumnjičavo, no Gandalf je već znao da ga je pridobio. Ozarenih očiju, pogledao je u patuljke. Oni su uto skočili i njihove su se prelijevajuće krigle sudarile.

“HOJ – prijatelju – HOJ!” viknuo je Dwalin, potom dograbio Bilba i posjeo ga uza se. “Reci nam onda, kako ti se sviđa? Kako ti se sviđa Freeman?”

“Freeman? Oh, pa sjajan, sjajan. Najsjajniji. Gledao sam kako ga obuzima prsten… kako mu se ličnost mijenja, kako čvrsne i izrasta. Sjajno! A tek susret sa Smaugom? Vratio me i ondje bacio namjesto sebe. Ponovno sam osjećao kako ta briljantna zvijer diže svoje tijelo iza mojih leđa, a ja manji od najsitnije kovanice zlata. Vjerujem da su se tako i gledatelji osjećali.”

“Sumnjao sam u Smauga, ali otklonili su svaki nabor moga čela”, nadovezao se Gandalf i potvrdio Bilbove slutnje.

“Hah! Sumnjao! Mogli su im uvaliti malog Spyra i Cumberbatchov glas bi svejedno rascijepao dvoranu, kao što je ondjekad Smaug Erebor”, prokomentira Balin. “Ali ne želim toj paklenoj stihiji dati previše hvale. Mislim da su pretjerali s razgovorom i skakutanjem. Što bi Smaug takvo što radio?”

“Nikako”, složi se Bilbo. “Na kraju dana, mislim da su ga napravili blesavcem. Zamalo nas je sve pobio tamo – ne – i prije toga je uništio jedan cijeli narod, otjerao ga, natjerao nas da se patimo da bismo vratili nekoć slavno kraljevstvo – a ovdje izgleda da smo ga navlačili kao priglupog orka. Ah, ne, velika je to greška.”

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

“Jesi li očekivao kraj?”, upitao je Gandalf iznenada.

“Ma kakvi. Ostao sam sjediti i mislio da se radi o dugoj pauzi. Prijevara.”

“Prijevara, nego što!”, progunđao je Dwalin. “Del Toro je to htio u 2 filma. Tako smo dogovorili. Onda se ovaj ovdje…”, pokaže Dwalin na Gandalfa, “dosjetio s Jacksonom kako ušećeriti, kada je već zapeo s nama.”

“Meni su dodatne promjene – !”, dobacio je Bombur između dva pečena batka. “Ukusno, slasno. Azog i Bard. Mmmm…”

Gandalf je kimnuo odobravajuće. “Azog, a naročito Bard, zaslužili su dobiti više vremena, no što je naš dugogodišnji prijatelj zabilježio. Bard je odigrao veliku ulogu u toj borbi predskazanja. A Azog… Azog me odveo pred lice zla. Iako su svi gledatelji znali što se dogodi kasnije, siguran sam da su ponovno osjetili prijetnju. Tako valja biti.”

“Ali, što su od vas napravili. Što od nas, zajedno?”, upita Bilbo zamišljeno i zbunjeno, tek pokušavajući shvatiti što ih je upitao. Patuljci su udruženo umuknuli i stali pomno promatrati Bilbove riječi. Dwalin je u prsima osjetio dašak srdžbe.

“Gospodare Bilbo, kako to mislite, što su od nas napravili?”, upitao je Balin.

“Osim Thorina, Balina i Dwalina, ostale su već u prvom filmu ismijali. Ali, shvaćam. Del Toro je zamislio film kao onaj Panov labirint… krasan film, usput, pogledajte ga… pa kada su Jackson i Serkis odlučili zahvatiti čitavu publiku, ispremiješali su se stilovi… Zato je malo ozbiljan, malo mračan, a malo djetinjast i smiješan. Mogu to shvatiti”, završio je Bilbo naglo, pa podigao tenziju među patuljcima koji su kipjeli od nestrpljenja. “Ali u drugom su vas na skroz karikirali, da znate. I gotovo se ništa nismo družili, kažu oni. Nikakve komunikacije, nikakvog druženja, samo povremena prepucavanja! Ta mene u filmu gotovo ništa nema, a glavni sam lik!” uzbuđeno se osokolio Bilbo.

Gandalf se pogladio po bradi, pa uz kašalj namjestio šešir. “Mudro zboriš, možebit. Thorin te prihvatio kao vrijednog člana družine, a cijeli su te drugi film osporavali. Thorin se također više puta uopće nije ponio kao vođa, uopće ne kao u prvom dijelu… sada kada spominješ, kao da je isti problem i s drugim patuljcima. Jeste li vi to primijetili?” obrati se Gandalf desetorici.

2

“Reći ću ti što sam primijetio, o da”, podmuklo će Gloin. “Onu dražesnu Tau –”

“Ah, Tauriel!” zagrmio je Gandalf odmahujući glavom, pa se nagnuo prema Bilbu. “Nikako da o njoj prestane govoriti, vjeruješ li mi to?” upita i osmjehne se.

“V… vjerujem, vjerujem”, nesigurno odgovori Bilbo. “Šteta što nikada nije postojala.”

Gandalf odmahne rukama. “Mah… priča je to razočaravajuća, ma kako zabavna bila. Niti su bili dosljedni izvornim vilenjacima, niti je Legolas tu bio poradi filma, niti im u prilog ide činjenica da su četiri puta u filmu spasili dan u zadnji čas, a nisu nas mogli zadržati u ćuzi.”

“Vraga su nas spašavali!” zaori se Dwalinov bijes prostorijom plamtećih sjena. “Naš je trud bio zakopan u Mirkwoodu, a redatelji su nam to oduzeli da bi natrpali film šugavim vilenjacima”, na što Dwalin pljune u dlan i udari o stol. “Kojem bi se ljubitelju naših avantura to svidjelo? Samo zato jer vole vilenjake. Bleh!”

“No, Dwaline, pretjeruješ,” progovori Oin. “Eto ti tamo već jednog koji je obožava, iako ne postoji. A i nije im pravica napravljena, niti bi se tko od vilenjaka tamo sramotno kretao i ponašao kao Thranduil, niti bi kad tako nemilosrdni bili, što god da bilo.”

“Ne služi na čast Kiliju”, došapnuo je Bilbo. “Kakva bezvezna ljubav je to… tako nasilno ugurana, tako suvišna i publici podilazeća…”

“Samo si ljubomoran. Gloin također”, prokomentira Gandalf i nasmije se grohotom.

Bilbo osjeti kruljenje u želucu.

“Oh, vrijeme je za večeru, onda? Vjerujem, slažeš se i s trećim dijelom?”

3

“Ma kakav bio ovaj i koliko god nekima bio dosadan, nepovezan i suvišan, vjerujem da će nam očekivanja biti ispunjena, pa, mislim, pa to smo mi! Malo zabave, malo drame, malo kokica! Ali, Gandalfe… ja sam samo hobit. Što ti misliš, Gandalfe? Mogu li oni to? Može li i treći biti barem u redu. Eto, kažem ti, sjajnih stvari ima u oba, ali je i sve to nekako razvučeno, baš kao da svako malo tko drugi snima, a ne uvijek isti čovjek. A i čuo sam, njima drugi uzbudljiviji od prvog? Uzbudljiviji, a djetinjastiji? Pa kako?”

“Oh, prijatelju…”, zamislio se Gandalf nad pitanjem, dugo, dugo i predugo, jer već i Bombur nije znao gdje bi trpao, a malom hobitu ne ostade ništa osim juhe. “Istina je da Jackson na potpuno identičan način snima sve što može, nemaštovito i potrošeno… imaju užasan tempo snimanja, dvoje ih nadzire svaku scenu, pogubili su se u scenariju, sam kraj više nema nikakvog smisla, a i bojim se da će ga napraviti baš onakvim kakav je bio zabilježen izvorno… to nas ne veseli naročito, baš nimalo. Danas više to nema nikakvog smisla. Ali, moj dragi Bilbo, tko se uistinu ne veseli i završetku? Kojeg to ljubitelja ima, a da ne smatra ovu ocjenu ruglom? Moj dragi hobite, pa ova priča liježe u srcu.“

15 komentara za “Hobit: Smaugova pustoš (2013.)

 • veliki_bimbo says:

  nije nešto….al za prvi dio, remek djelo

 • Gjuro says:

  Meni je dobra prva polovica, ali nakon raftinga postane dosadnjikavo. Nije to tako kvalitetna priča da je možeš razvlačiti po želji. A scenarij je mjestimice užasan: od krajnjih nelogičnosti (Gandalfovog solo juriša na Necromancera, tvrdoglavih patuljaka koji nakon 5 minuta neuspjeha odustaju od putovanja u koje su uložili sve) do neprobavljivo patetičnih rečenica, najčešće iz vilenjačkih usta.

  Isti zaključak kao nakon prvog dijela: umjesto dobrog filma (najviše dva), dobivamo tri osrednja. Doduše, drago mi je da su izmislili Tauriel da bar bude neki eye candy pored svih tih brada i dlakavih nogu.

 • Mario says:

  I to je recenzija filma? Katastrofa – kao i film.

 • Buba says:

  DOsada od recenzije kao i film.

 • Vedrana says:

  Meni je i dalje totalno besmisleno što od te slikovnce od dvjestotinjak stranica rade tri filma… Ali jebiga, kapitalizam.

  Uglavnom, bolji mi je ovaj film od prvoga, ali baš kao što je Gjuro rekao – umjesto jednog dobrog filma, dobivamo tri osrednja. Iskreno, mene ništa u filmu nije impresioniralo. Glumci su super i vizuali su divni, ali priča uopće nema neki balans, ili je prerazvučena ili totalno navrat-nanos zbrzana. Patuljci su previše karikirani (iako manje nego u prvom filmu, što je bilo olakšanje), a Thorin je totalno blijed i doslovno ima dvije emocije – ili je sjetan ili raspižđen. Nisu tu uopće znali iskoristiti Armitagea koji je sjajan glumac. Scene borbe su uglavnom predugačke i više-manje sve na isti kalup. I onaj neki super fensi način snimanja koji koriste je meni ful iritantan – osjećam se ko da igram igricu, a ne da gledam film.

  I ja sam sentimentalno vezana za Tolkiena, ali samo zbog te sentimentalne vezanosti sam u biti i gledala oba nastavka (i gledat ću i treći, ako zbog ničeg drugog, onda zbog Freemana i Cumberbatchevog glasa).

  Svatko ima svoj ukus i drugima se možda ne sviđa, ali meni je recenzija baš super! Originalna i duhovita, u stilu fan fictiona ili rpg-a, baš mi je bilo zanimljivo čitati. Nešto malo drukčije uvijek dobro dođe za osvježenje :)

 • Anonymous says:

  Nisam gledala film, al recenzija je bas simpa :-)

 • goodye says:

  Kao ljubitelj Tolikena zasmetalo mi je to sto je scenarij izmjenejn, ali isto tako mi je ok i prvi i drugi film. Ne kazem da su remek dijelo, ali ok su filmovi.

  A za recezenda. Nazvati PJ nemaštovitim i potrošenim…
  I sto se tice recenzije, sta si nam rekao o filmu?

  Ljepsa recenzija bi mi bila:

  “Katastrofa!”

 • Gjuro says:

  Ovo uopće nije bila recenzija, nego eksperimentalni pseudoliterarni osvrt na film. Meni nije baš sjelo, ali cijenim originalnost.

 • Marin says:

  Sa osvrtom nemam nikakvih problema, ali skoro da ga i nisam pročitao zbog “ocjene”. Upitnik, zbilja? Ako je tekst djelomično uspješna zajebancija, a kroz isti se i nazire što DS misli o filmu i Jackson, onda je upitnik umjesto ocjene ništa doli preseravanje.

 • Grunf says:

  Recenzija, osvrt kao i film prerazvučen, predosadan i nimalo originalan. Ocjena relevantna kao i ovaj osvrt na ekranizaciju!

 • jelena says:

  film me ne intrigira pa samim tim moram da priznam ni kritika.
  ali mi se ideja “?” namesto ocene jako dopala, jer mi je on nekako najprikladnije odmah izgledao i poklapa se s promišljanjem o Hobitu kao filmu opsednutog čoveka, koji je izgurao svoje, koji ima publiku i šta sve, ali zapravo to negde prestaje da bude film, bar u onom smislu gde ga možeš ispljuvati jer ga istovremeno nekako ceniš iako ti se savršeno ne dopada i sve tako u krug. i onda baš tako, znak pitanja

 • Domagoj says:

  Orginalna i maštovita recenzija, bilo je gušt čitati.

 • DS says:

  @ Jelena: Bravo!

 • Marin says:

  Ovaj film piša po svemu što volim.

 • FILMOMAN says:

  Odlican film,uzivao sam gledajuci ga iako se dosta razlikuje od knjige.Bolji od prvog dijela kojeg isto volim ali ovaj dio mi je imao vise
  radnje,vise akcije’vise drame..Martin Freeman je odličan pa čak bolji od iana holma,Legolas mi nije nimalo smetao,to sto nije u knjizi ne mora značiti da zapravo nije tu bio za vrijeme hobita (gdje bi drugdje mogao biti ), zmaj je odlican.Moja ocijena 9.Recenziju sam prestao čitati zato sto mi nije licilo na recenziju ali bez uvrede svak ima svoj stil pisanja kao sta je već receno 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.