Essential Killing

Piše: Marin Mihalj

Essential Killing (2010.)

Redatelj: Jerzy Skolimowski

Glume: Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner

Ocjena: 8

 

Jerzy Skolimowski je, uz neizbježan trolist Kieslowski/Wajda/Polanski, jedan od najprominentnijih poljskih filmskih autora dvadesetog stoljeća. Europsku, potom i svjetsku slavu je stekao kao koscenarist filma Nóz w wodzie, remek-djelnog dugometražnog prvijenca Romana Polanskog, njegovog velikog prijatelja. Nakon  samonametnute sedamnaestogodišnje mirovine tijekom koje se bavio slikanjem, glumom i pisanjem, Skolimowski se 2008. vratio u Poljsku, režirao solidni povratni film Cztery noce z Anna i počeo pripreme za Essential Killing – najrecentniji uradak.

Najjednostavniji i najkraći opis radnje filma bi bio kako je to surovo realna priča o progonjenom čovjeku. Mohammed je Afganistanac, možda Taliban, koji ubija trojicu američkih vojnika i biva uhvaćen, mučen… Nešto kasnije, tijekom transporta njega i ostalih zarobljenika dolazi do automobilske nesreće, Mohammed ispada iz auta i bježi u šumu samo da bi shvatio kako se nalazi u srcu snježne nedođije. Bos, slabo odijeven i s lisicama na rukama, shvaća kako neće daleko pobjeći prije neminovne smrti. Vraća se na mjesto nesreće, želi se predati, ali… ipak se odlučuje na bijeg. U glavnoj ulozi odlično se snašao markantni i nepredvidljivi Vincent Gallo, jedna od najosebujnijih pojava u svijetu filma, hrabar glumac i redatelj (sjetimo se samo njegovog redateljskog uratka Brown Bunny i nesimuliranog oralnog seksa). Kao veliki štovatelj Skolimowskijevog rada, Gallo je prihvatio ulogu znajući svu fizičku zahtjevnost iste i činjenicu da u filmu, osim agonijskog vrištanja, neće izgovoriti niti jednu, jedinu rečenicu. Kockanje se isplatilo, Gallo je na filmskom festivalu u Veneciji sasvim zasluženo odnio nagradu za najboljeg glumca.

Redateljski postupci Skolimowskog su, na trenutke, nadahnuti; uzbudljiva uvodna sekvenca potjere u pustinji i point-of-view način snimanja gdje gledamo kroz oči uspaničenog Muhammeda je dojmljiva, baš kao i subsekventna šteta koju čini nad tijelima trojice američkih vojnika ispaljivanjem rakete u njih; odmah po uhićenju, tijekom ispitivanja, Skolimowski miješa zvukove iznimno glasnog američkog časnika i zvonjavu u ušima zatvorenika koji zbog eksplozija ne čuje ništa pa se, i da zna engleski jezik, ne može braniti, odgovoriti na pitanje; u trenutcima najveće fizičke premorenosti, Muhammed sklapa oči, a mi gledamo u njegov retrospektivni san obojan jakom nijansom bijele boje, san koji daje naznake kako je i zašto Muhammed tu gdje jest; očaravajući kadrovi nepreglednih snježnih prostranstava; poludokumentaristički prikaz njegove borbe s prirodom; par čudnovatih detalja koji će vam, mada tragični, izvući osmijeh na lice zbog svoje bizarnosti i odličnog redateljevog upiranja prstom u sveopći besmisao…

Iako su povlačena pitanja o filmu kao kritici američkog ophođenja nad (političkim) zatvorenicima, o mučenju koje je prikazano u filmu, Skolimowski je odbio govoriti o bilo kakvim paralelama ostavivši nas same da zaključimo što je htio reći… No, ako je suditi po prvih pet minuta, ako su američki vojnici infiltrirani u Afganistan, ako su preobučeni u talibane – možda, doista, Skolimowski ima što god reći o Americi koja obrambene ratove vodi izvan svojih granica. Prošle godine smo imali priliku vidjeti dva punovrijedna filma o ljudima koji su zapeli u neugodnoj situaciji – Buried i 127 Hours. Essential Killing je, iako ne film s jednom lokacijom, jednim dijelom na tragu Buried zbog svoje prozaično struktuirane fabule, drugim dijelom na tragu 127 Hours i ideje “što je čovjek sve spreman napraviti da bi preživio?“. Dok Aron Ralston odlučuje nanijeti sebi bol, amputirati ruku, Muhammedu nije ostavljen izbor i on u svojoj potrazi za slobodom čini sve što smatra nužnim, pa čak i esencijalno ubijanje. Ljudi. No, u suštini, uradak Skolimowskog kvalitetom je miljama udaljen od oba gorenavedena filma. Ili, drugim riječima, puno intrigantniji i upečatljiviji uradak.

 

3 komentara za “Essential Killing

 • moony says:

  Stvarno me čudi ovaj highscore. Film je tako dosadan da sam ga u dva navrata izgledao jer sam zaspao. Čitavo vrijeme očekuješ neku radnju i na kraju se pitaš šta je bit ovoga filma.

 • Maxima says:

  Još da mrvu više mogu svariti Galla, ovo bi bilo vrhunski za podnijeti.

 • Maxima says:

  Uspješno preživljela! Zadovoljna sam filmom, Marine, potpisujem svaku riječ. Osobito “miljama udaljen kvalitetom” dio. 127 sati me fino držao, “Buried” isto tako ali ovo je …jednostavno upečatljivije. Srećom, nisam se povela za onim “ne volim glumca…” i sličnim osobnim smećem.

  Txs, Marine 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.