Djevojka u vlaku

[The Girl on the Train, T. Taylor, SAD, 112 min.]

4

REŽIJA

Tate Taylor

SCENARIJ

Erin Cressida Wilson prema romanu Paule Hawkins

GLUME

Emily Blunt, Haley Bennett, Rebecca Ferguson, Justin Theroux, Luke Evans, Edgar Ramirez

SAŽETAK

Još jedan podsjetnik da ono što se u Hollywoodu čini kao sigurna staza prečesto zna završiti kao stranputica.

5,8

PROSJEČNA
OCJENA
ČITATELJA

---

PROSJEČNA
OCJENA
FAK-OVACA

VAŠA OCJENA

Piše: Dragan Antulov

Nedostatak originalnosti u suvremenom se Hollywoodu odražava na mnoge načine. Jedan od njih je praksa direktora velikih studija da potaknuti uspjehom jednog filma koji je napravio suparnički studio odluče napraviti vlastitu verziju. Motiv iza svega toga obično je pogrešna procjena da je prethodni film bio predvodnik nekakvog trenda u popularnoj kulturi koji valja na brzinu financijski iskoristiti. Nekada takva praksa nije bila problem, ali u doba Twittera od davanja zelenog svjetla za neki projekt do dolaska u kinodvorane zna proći dovoljno vremena da hirovita publika u potpunosti promijeni svoje shvaćanje onoga što je “cool” i “hip”. Još je gore kada se nečija uspješna formula pokušava koristiti s drugim, ali manje kvalitetnim sastojcima. Jedan od najnovijih primjera za takav fenomen jest triler Djevojka u vlaku, holivudska ekranizacija kriminalističkog romana britanske spisateljice Paule Hawkins.

2

Naslovni lik filma je Rebecca Watson (Blunt), žena koja prilikom rutinskih putovanja vlakom u grad i natrag ima običaj promatrati kuću u predgrađu gdje živi mladi bračni par – Scott (Evans) i Megan Hipwell (Bennet) – čiji život smatra savršenim. Ta se idilična slika rasprsne u paramparčad kada ugleda Megan kako se ljubi s drugim muškarcem, a još više kada dozna da je Megan nestala, postajući predmetom policijske istrage. Rebeccin pokušaj da o svemu, kao dobar građanin, obavijesti policiju izaziva probleme, i to zbog nekih detalja koje u pitanje dovode njezinu vjerodostojnost i motive. Hipwellovi, naime, žive u neposrednom susjedstvu Rebeccinog bivšeg muža Toma (Theroux) i njegove nove supruge Anne Boyd (Ferguson), a sama Rebecca ima ozbiljan problem s alkoholom koji se odražava kroz nepredvidljivo i ponekad nasilno ponašanje, ali i sumračna stanja nakon kojih se ničega ne sjeća. Rebecca odlučuje istragu započeti sama, nastojeći otkriti što se to zapravo dogodilo s Megan i nije li možda upravo ona za to odgovorna.

Djevojka u vlaku je glavešinama izgledala kao sjajna stvar ne samo zahvaljujući tome što je riječ o književnom bestseleru, nego i o književnom bestseleru po mnogim elementima sličnom Nestaloj, kriminalističkom romanu autorice Gillian Flynn zaslužne za prilično uspješan film Davida Finchera. Sličnosti se prije svega odnose na to da zaplet govori o istrazi žene koja je nestala, kao i da se prilikom rasvjetljavanja tog misterija mogu očekivati različite perspektive i razni dramatični obrati. Prilikom ekranizacije se, međutim, zaboravilo na ono što je u svemu ključno – scenarij Gillian Flynn Nestalu je čvrsto ukotvio uz radnju i mjesto predloška, te osnovni kriminalistički zaplet temeljito začinio inteligentnim opservacijama o današnjoj ekonomiji i kulturi. Nasuprot tome, scenarij Erin Cresside Wilson radnju bez neke naročite potrebe premješta iz Londona u New York i svodi na prilično jednostavnu i razočaravajuće predvidljivu detektivsku priču koju bi neki manje pretenciozni autor mogao komotno utrpati u 30-minutnu epizodu K.T. 2. A i sam misterij gledatelji će davno prije završetka moći riješiti čak i bez nekih naročith detektivskih sposobnosti; dovoljno je prisjetiti se „politički korektnih“ normi današnjeg Hollywooda, odnosno nepisanih pravila prema kojima negativci smiju pripadati točno određenim etničkim, rasnim i rodnim skupinama. Taj će nedostatak teško ukloniti čak i pokušaji da se publici pažnja skrene nekim nepotrebnim detaljima, poput psihijatra kojeg tumači Edgar Ramirez, venecuelanski glumac čija bi slika mogla stajati pored izraza „latinski ljubavnik“ u suvremenom holivudskom rječniku.

3

Ono što bi Djevojku u vlaku moglo učiniti zanimljivom jest prije svega pomalo nekonvencionalna struktura, odnosno to što se zbivanja prikazuju u flashbackovima, ali i iz perspektive tri glavna ženska lika. To je prilika da tri dosta različite, ali u posljednje vrijeme prilično eksponirane glumice pokažu svoj talent, i ona je uglavnom iskorištena. Rebecca Ferguson je zanimljiva kao nekadašnja preljubnica koja se transfomirala u požrtvovnu suprugu i majku, a mlada Haley Bennett impresivna je kao promiskuitetna žena koja krije mračnu tajnu iz prošlosti. Najimpresivnija je, međutim, Emily Blunt kojoj je uloga alkoholom natopljene ruševine Rebecce vjerojatno najneugodniji lik koji je ikada tumačila u karijeri, ali koja svoj posao radi tako dobro da s nje ne možemo skinuti pogled. Na žalost, čak ni to nije dovoljno da nadoknadi ozbiljne probleme u melodramatskom i neuvjerljivom scenariju, uključujući završnu scenu koja će, usprkos eksplicitnom krvoproliću, kod velikog dijela publike izazvati smijeh. Djevojka u vlaku je za razliku od svog uzora neslavno propala kod kritičara te može poslužiti kao još jedan argument da ono što u Hollywoodu izgleda kao sigurna staza prečesto zna završiti kao stranputica.

3 komentara za “Djevojka u vlaku

 • Sven Mikulec says:

  Dodao bih i da je roman predvidljiv i bezveze napisan. Očekivanja niska.

 • goran says:

  Prvo želim naglasiti da nisam čitao knjigu pa sam kupio kartu za kino filmu čisto zbog žanra kojega volim
  a i zbog glumice koju obožavam.
  A i trailer i Abbin klasik “The Day Before You Came“ su me kupili.
  Sa strane glumice sam dobio sve što sam i očekivao.Emily Blunt gospodari ekranom.
  Što se tiče filma tu sam dosta razočaran.
  Film….ha,prva pomisao mi je film Dark places sa C.Theron.Druga pomisao mi je Triple 9.
  Mlako…baš kao i ti filmovi.
  Sva tri filma su imala velike potencijale a ispala su mi mlaka i nedorečena.
  U Djevojci u vlaku se nisam uspio povezati sa likovima,nisu mi izazvali empatiju (tu se uvijek sjetim
  Mistične rijeke kao sjajnog primjera),a neke nelogičnosti zaista su mi smetale.
  Sve skupa mi je nekako tanko,površno…kao jelo bez soli..nešto mi tu fali,možda bolji redatelj,glumačka
  ekipa je impresivna,Therouxov sam obožavatelj nakon Leftoversa i mislim da glumci nisu problem.
  Sve u svemu,meni je to za 2,5 zvijezdice što je još uvijek za pola ocijene bolje od filmova sa kojima sam ih
  usporedio ali i točno toliko manje od Gone girl.
  Željan sam pravog,punokrvnog trilera kakvi su se nekada snimali.

 • moro says:

  Slažem se s nekim drugi kritičarima da je ovo drama, a ne triler. Blunt je puno previše prisutna da ne bi bilo tako. I isto tako mislim da je atmosferski film super ujednačen zahvaljujući odličnom vođenju redatelja i odličnoj reakciji glumaca, no prijelomna je točka izvedena jako loše. I nakon toga jako je loše izvedeno sve što prijelomna točka povlači za sobom. Naime, teško je pretpostaviti i u najluđim snovima, da je sam dolazak na mjesto nesreće dovoljan za poticanje sjećanja kod zaboravljajućih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.