Crni labud

Piše: Matea Rebrović

Crni labud (Black Swan, 2010)

Redatelj: Darren Aronofsky

Glume: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey

Balet je zapanjujuća umjetnost, zar ne? Sigurno ste svi pogledali bar jedan film, dokumentarac ili nešto slično o krvavim nožnim prstima, mukotrpnim treninzima i disciplini profesionalnih plesača. Vjerojatno se još uvijek smijete dječacima u tajicama. No, kad pozornica prikaže prekrasnu koreografsku priču, sve je opravdano.

Tijelo profesionalnih plesača baleta pati na brojne načine, no kad ta prekrasna umjetnost počne silovati psihu čovjeka, balet više nećete okarakterizirati zapanjujućim nego bolesno zastrašujućim. To je samo jedan od dojmova koji ostavi Black Swan.

Radnja je možda predvidljiva i poznata no to je ne čini ništa manje vrijednom. Nina Sayers (Natalie Portman) je profesionalna plesačica baleta. U hrpetini svojih kolegica, ona je plesačica koja se ničim ne ističe. Svi imaju samo jedan san i samo jedan cilj – dobiti glavnu ulogu u vrhunskoj produkciji. Prilika im se pruži kada redatelj, producent, učitelj i glavna faca Thomas Leroy (Vincent Cassel) za otvaranje nove sezone odluči zamijeniti primabalerinu Beth MacIntyre (Winona Ryder) jer je poznata, stara i dosadno savršena(što jadna nije dobro podnijela pa je prolupala i pokušala počiniti samoubojstvo). Beth se provlači kroz film u par scena jer Nina u njoj vidi uzor i savršenstvo kakvo i sama želi postići.

Leroy odluči otvoriti sezonu sa najpoznatijom produkcijom Labuđe jezero no na malo maštovitiji način. Glavni zadatak mu je pronaći plesačicu koja će moći utjeloviti nježnog i nevinog Bijelog labuda, ali i kontrastnog senzualnog Crnog labuda. Leroy na probi odabire određen broj plesačica koje će moći pristupiti audiciji.

Kako se audicija približava, slabašna Nina dobiva podršku svoje majke, bivše plesačice. Kažem “slabašna” Nina jer je lik nadasve jadan. Nina je djevojka koja živi sa svojom majkom koja je posve kontrolira. Socijalni život je nepostojeći, njena osobnost je ravna nuli. I naravno, na audiciji joj genijalni Leroy kaže kako je savršena za ulogu Bijelog labuda, ali da mu treba plesačica koja može utjeloviti i Crnog labuda, a od takve snage kod Nine nema ni S. Potištena Nina sljedeći dan dolazi Leroyu u ured, doslovno u suzama moliti za ulogu. Leroy joj objašnjava kako je savršena za Bijelog labuda, nabaci joj par komplimenata i poljubi je na silu. Nina na poljubac odgovara ugrizom na što joj Leroy obznani da je odabrao novu plesačicu Veroniku za glavnu ulogu. Dan poslije, plesačice željno iščekuju Leroya da objesi listu uloga. Nina je također tamo jer se nada da je dobila jednu od sporednih uloga. Kako Veronica prolazi pokraj nje, Nina joj čestita na što ova otrči do liste. No Veronica se vraća bijesna do Nine ne bi li joj sasula par uvreda u facu. Nina ne razumije što se događa i tek nakon nekoliko čestitki shvati da je Leroy odabrao nju za glavnu ulogu. Poslije joj objašnjava da mu je ugrizom pokazala da može biti i Crni labud.

Da ne prepričavam cijelu radnju, poslije se sve vrti oko skupnih i individualnih proba, oko razvijanja Nine kao lika. Ono što je zanimljivo, kako bi uspjela utjeloviti Crnog labuda i sama Nina mora istražiti novu sebe. Film se počne poigravati s nama. Nina počne halucinirati, nesvjesno se samoozljeđivati čak i samozadovoljavati što nikad prije nije radila. Moram pohvaliti Portmanicu u par eksplicitnih scena jer su me dovele u stanje neugode. Naravno, kroz film Nina dobije osobine i Crnog labuda. Priča se dalje vrti oko njezinih strahova neuspjeha, pritisaka, ljubomore. Niz čudnih i neshvatljivih događaja te navede na razmišljanje što se zapravo uopće događa, što je stvarno a što ne? Kraj filma je AHA trenutak pa si onda sve lijepo posložiš.

Ne mogu reći da je Natalie Portman opravdala razvikanost i velike pohvale ove uloge. Standardno je dobra, no kroz cijeli film ima jedan te isti izraz lica. Svake pohvale za ples, nijednom nisam posumnjala da se ne bavi profesionalno baletom. Lik u kojem sam uživala je definitivno direktor Thomas Leroy. Genijalni Vincent Cassel je odradio odličan posao.

Ono što je najbolje i ono što obožavam, kad film zbilja dokaže da je umjetnost. Ovaj film ima odličnu tehničku stranu i to je bilo ono u čemu sam uživala u svakom pogledu. Mislim da je to zasjenilo samu priču filma. Zbilja se nadam da će osvojiti Oscara za Best Cinematography (ili ti po naški, fotografiju) jer su na veličanstven način manipulirali kontrastima, pokretima kamere, kadrovima, bojama i svime ostalim. Naravno, odličan soundtrack, kostimografija i šminka. Scenarij je dosta zanimljiv, ima nekoliko odličnih udarnih rečenica, ali i sami dijalozi su na visokoj razini.

Zanimljivo je što film nema točno određenu temu. Po svom osobnom dojmu, ali i po komentarima ljudi koji su gledali film, uopće se ne može točno odrediti na što se ciljalo – na seksualno i psihičko sazrijevanje lika ili na psihičke igre kroz koje prolaze profesionalni plesači. Vjerojatno kombinacija svega toga, ali ipak ostane mali upitnik nad glavom.

Ukupni dojam? Nešto jednostavno nedostaje. Kad se mjesecima pripremaš i iščekuješ jedan od “najboljih” filmova godine i onda ne dobiješ sve što si očekivao, malo ostaneš razočaran. Ne znam jesu li trebali staviti veći naglasak na potpunu transformaciju lika iz Bijelog u Crnog labuda ili napraviti više emotivan film. Možda bi dojam bio veći i bolji. Ovo definitivno nije film za plakanje (iz nekog razloga sam to očekivala), nije film koji udara u emocije, ali je zato film koji se poigrava mozgom. Sigurno je jedan od najboljih filmova ove godine usprkos svojoj nedorečenosti. Film je definitivno za više nego za jedno gledanje i ima moju apsolutnu preporuku. Dajte priliku baletu da vas psihički izmuči.

Ocjena: 8/10

39 komentara za “Crni labud

 • Mario K says:

  Moram prokomentirati par stvari koje su mi zasmetale u ovoj recenziji:

  1) Film kod nas još nije izašao u kino distribuciju. Ne krivim autoricu, i ja sam ga pogledao ilegalnim putem, ali mislim da se s recenzijom moglo pričekati.

  2) “Da ne prepričavam cijelu radnju…” Mislim da se prepričalo i previše. Umjesto da se sažeto, u par rečenica, objasni tematika i tako zaintrigira čitatelja, autorica je u tri odlomka uspjela zbuniti i čitatelja, a čini mi se i sebe.

  3) Greške u opisu radnje. Nije Lily ta koja je zamalo odabrana za glavnu ulogu, već Veronica. U cijelom zadnjem dijelu petog odlomka treba zamjeniti “Lily” u “Veronica” da bi opis bio točan.

  4) “Standardno je dobra, no kroz cijeli film ima jedan te isti izraz lica.” Ne smatram da bi svi trebali dijeliti moje oduševljenje Portmanicom, ali smatram da bi zamjerke glumi trebale biti itekako bolje objašnjene. To da Nina/Natalie kroz cijeli film ima jedan te isti izraz lica nije točno. Složit ću se da je riječ o tek nekoliko ekspresija lica, ali ne vidim zašto je to problematično. Uostalom, dominantne emocije kod Nine su strah i nesigurnost, i one se očituju u svemu što ona radi.
  Nije mjerilo glume što veći broj što različitijih izraza lica.

  Eto, toliko od mene. Ovaj me portal razmazio sjajnim recenzijama nekih autora, npr. Mateja Lovrića i Vedrane Vlainić, pa je samim time i razočaranje ovom recenzijom veće. Jednostavno rečeno, za mene je ovaj tekst ispod nivoa ovog portala. Ali, to je samo moje mišljenje i nadam se da autorica moj komentar neće shvatiti osobno.

 • Matej Lovrić says:

  Ljudi, ovo je jedini cool FER-ovac ikad, listen to his wisdom!

 • Matea Rebrović says:

  Mario, naravno da se nisam uvrijedila, prihvaćam svaku kritiku i savjet. Ali kao prvo, ovo je portal “filmski amateri komentiraju”, mislim da nitko nije stručnjak. Istina da ima recenzija da ti pamet stane,isto tako shvaćam da nisam među njima jer se ne bavim pisanjem toliko koliko se oni bave. Ali kad imam nešto za reći,rado ću to napisati svojim stilom i onako kako mislim da je dobro.
  za 1) i 3) se u potpunosti slažem. Molim Svena da promjeni ime “Lily” u “Veronica” u 5.odlomku.
  Za 2) se ne slažem. razmišljala sam dosta dugo što ću reći o radnji i mislim da je ovoliko bilo potrebno. Uvod u radnju i samo dobivanje uloge. pa to je ubiti samo dijelić radnje,zar nije? možda sam 5.odlomak trebala “srezati”, no tek onda ništa ne bi bilo jasno. ja sebe nisam zbunila,ako nekog jesam,isprike :)
  4) to je osobni dojam. također ne mislim da je mjerilo glume veći broj izraza lica ali kad je većinom filma -___- onda mislim da to treba spomenuti. meni je Natalie odlična ali uloga je možda trebala biti malo ekstremnija.
  slobodno napišite još koju recenziju za ovaj film,ja ću je rado pročitati.

 • Matea Rebrović says:

  i još nešto, u vezi da je ova recenzija “ispod nivoa ovog portala”. da je ispod nivoa,mislim da ne bi ni bila objavljena. uvijek jasno naglasim vodećima,ako nije “na nivou” nemojte je objaviti.

 • Mario K says:

  Matea, hvala ti na odgovoru.

  Što se 1. i 3. stavke tiče, upravo su me one najviše zasmetale i drago mi je da se oko toga slažemo.

  Što se 4. stavke tiče, nemam što za nadodati. Očito se naša mišljenja u potpunosti razlikuju i nema smisla o njima unedogled raspravljati.

  A što se 2. stavke tiče, čvrsto stojim pri tome da je prevelik dio recenzije posvećen prepričavanju radnje. “Ušla je u ured, poljubili su se, ugrizla ga je, obješena je lista uloga, sasula joj je uvrede u lice…” (parafraziram). Riječ je o scenama u kojima se već dublje ulazi u zaplet filma i razradu likova pa smatram da čitatelj (koji film nije pogledao) niti treba, a možda niti ne želi, saznati toliko detalja.

  I za kraj, svjestan sam da je komentar o “recenziji ispod nivoa ovog portala” možda pregrub. Napominjem, to je samo moje mišljenje, doneseno na temelju usporedbi s ostalim recenzijama.

  Veselim se daljnjim raspravama i svim budućim (pa tako i tvojim) recenzijama :)

 • Marin Mihalj says:

  Ovo spominjanje facijalnih ekspresija (kako ih nema dovoljno, jelte) mi nije jasno… jesmo mi gledali isti film?

  Pa odmah na početku filma Nina je, vrlo jasno, označena kao “mala frigidna djevojčica”, kroz cijeli film se provlači ideja Nine kao uštogljene balerine koja će zbog svoje zabrinutosti upropastiti svoj talent. Elem, tehnički dotjerana, ali hladna kao led. I onda, na kraju filma, Portman/Nina, dok se na sceni preobražava u crnog labuda, rješava se svog pritiska u sebi i u potpunosti se prepušta… nečemu!

  Apsolutno sam iznenađen ovim ostvarenjem Aronofskog, jerbo, osim “The Wrestler”, vrlo rijetko sam uživao u njegovim filmovima…

 • maxima says:

  Čini se da sam ja drugačije shvatila Ninu… pa već u prvih dvadesetak minuta, kad “guli” nepostojeću zanokticu, iz nje se pokušava izvući ona druga Nina… i to ide kroz cijeli film. Mislim da je izvrsna. Imala sam predrasude prema ovom filmu, bezrazložne, dakako, a da je među top filmovima ove godine, i to pri samom vrhu, – definitivno. 😀

 • Jelena Djurdjic says:

  Ne msm da se požurilo sa ovo recenzijom, jer recimo ne verujem da će skoro u kino (bar u Bgd-u) i svi će gledati sad, tako da čemu bi vredela recenzija kasnije?

  Moj dojam o filmu je dosta drugačiji od Mateinog, film je sve samo ne nedorečen! Prelaz, tj transformacija beli/crni labud je sveprisutna, opsesivna i ne znam kako se mogla više naglasiti, a sama scena iz baleta gde dolazi do konačne predaje je izuzetna. Nije bilo suza dok gledamo? Pa to je možda i najveći plus ovog ostvarenja, nema šminke.
  Jedan apsolutno izvrstan film, uostalom ko je gledao Requiem for a dream znao je šta ga očekuje

 • maxima says:

  Oh. Ne da je bilo suza. Iz mene je izvukao ovaj film toliko puna i tako sam pod jakim dojmom ostala da nisam mogla normalno ni pričati :D. Od starta do kraja, ja mu ne vidim neke velike zamjerke (ma ne vidim nikakve, vrlo je artsy, pa još povrh toga, slojevit, slojevit, slojevit, dok se ona guli od samog početka prema kraju), dugo me film nije “zabolio” 😀 i sve više mi je “najbolji” odgledani film ove godine (najčudniji? najemotivniji? naj?)
  Ja se isto slažem da recenzija nije “požurila”, negdje se nikad neće ni prikazati (u mom selu, npr?), a … sama se već uvjerih u više navrata da su mi ove ovdje “pričice” uvelike pomogle pri gledanju, odabiru, koječemu.

  Film je vrlo… cjelovit?
  Ima vrlo… kraj? 😀

  Nema spoilera, dosta.

 • Lepa Jelena says:

  Htela bih da kažem da sam film gledala legalnim putem, u bioskopu, na Festu (pun naziv: Festival umetničkog i drugog filma) u Beogradu. Ovo me stavlja u bolju poziciju od vas jer sam ja gledal pravu verziju a ko zna šta ste vi gledali, koliko je to isečeno ili koja je to verzija scenarija, režije, produkcije ili montaže.
  Gospođica ili gospođa recenzent je očigledno gledala neku takvu ubogaljenu, da se tako izrazim, kopiju, i nije shvatila poentu filma iako joj je bila na tragu. ”Ukupni dojam? Nešto jednostavno nedostaje.” kaže rebra Matović ali ne pogađa šta nedostaje. NEDOSTAJE NOVI LABUD! Reditelj Daronofski je zapravo hteo da poruči nama, mladim devojkama poput mene, da smo mi ta karika koja nedostaje, da smo mi taj crnobeli labud koji će doći i predstavu učiniti pravom i uspelom!

 • Maxima says:

  Lepa Jelena, kao prvo – recenzentica je Matea Rebrović a ne “rebra Matović”;)

  Dalje, poanta nije tko je što gledao, nego tko je “kako” gledao. Razlike u shvaćanjima viđenog su uvijek više nego poželjne, često natjeraju i do drugog gledanja filma ili slično.

  Ono što si ti našla kao pouku, drugi nije, jer je gledao drugim očima – snimak ili štogod drugi nema neke velike veze s tim, mislim. Dakle – pošto ja uopće nemam kino tu gdje živim, onda ću prestati pisati i recenzije jer očito ne gledam prave verzije filma 😀

  Dalje – veća je šansa da će verzija u kinu biti iscjepkana i iskasapljena za mase (ne vjerujem da je u “Crnom Labudu” bilo nekih jačih (ako ikako) izrezanih scena.

  A npr. pogledaj “Leona” u kinu i pogledaj extended version, koji možeš samo skinuti s neta ili eventualno naručiti DVD iz vana – e to se zove razlika. (I ne samo to…filmovi u kojima nakon određenih godina “vrate” scene pa konačno gledaš film koji je potpuno drugačiji od prve odgledane verzije).

  Malo off topic, to je sve.

 • Lepa Jelena says:

  Mahima,
  ti govoriš o sitnicama, tipa o imenu autorke,
  kao da je to nešto bitno, a to su nebitni detalji!
  bitno je da sam ja inteligentno pronikla u film koji očigledno drugi kritičari ne uspevaju da shvate, tj. izmiče im glavna poruka. Ja sam shvatila poruku Daronofskog i kapiram da mu sad pišem, odao bi mi priznanje.
  NEMA POTREBE ZA LjUBOMOROM, Mahima!
  Što se tiče izbacivanja delova iz filmova
  ili naknadnog ubacivanja, svi znamo da se radi o cenzuri,
  u prvom redu od strane krupnog kapitala, o čemu je još pisao jedan filozof, pa ja nemam šta tu da dodam.
  Što se tiče pravih i kasapljenih verzija, dalje bih htela da istaknem da si samo potvrdila moju teoriju. Npr. ”The Lion King” ti nazivaš ”Leon”, očigledno je da si gledala neku francusku verziju – ma kako ona bila nadopunjena ona nije original!

 • Deni Zgonjanin says:

  LOL, dobra… :)

 • Marin says:

  Dobro je, znaš da si čitan i praćen kad ti se pažnjožderi počnu vrzmati po siteu. 😀

 • Koraljka Suton says:

  Ajme, koje trollanje!

 • Lepa Jelena says:

  Danijela, Marijane i Korice,
  ne razumem te vaše izraze,
  ali pretpostavljam da mi pružate podršku.
  Ne bih rekla da je Mahima pažnjožder,
  ona se samo ne udubljuje dovoljno u film koji gleda…
  Radujem se vašoj podršci i nadam se da ću uskoro postati recenzent na ovom i drugim sajtovima. Kiss!

 • Maxima says:

  Ja se iskreno zahvaljujem na iscrpno iščitanim tekstovima. Uživala sam. Kolege, pružite slijepoj, ups, lijepoj jeli potporu, jer joj očito treba.

 • Sven Mikulec says:

  LoL, Danijela. XD

 • Matea Rebrović says:

  FAK,gledala sam krivi film…

 • Huco says:

  Dapače, Jelena možeš poslati probnu recenziju na mail, ali ako uspiješ pogoditi točno ime filma koji češ recenzirati…

  mail: fak.tvojfilm@gmail.com

 • Deni Zgonjanin says:

  Ajde ljudi uozbiljite se… Frajer vas prca i to dobro… LoL

 • Željko says:

  Javljam se da podržim svoju sestru, Jelenu.
  Njoj nije lako jer je morala da razbija predrasude kako su lepe devojke glupe, ona je i lepa i pametna, ha, to niko ne može da ospori, vidi se to i po ovom intelektualnom času filmskog recenzentiranja koji vam je održala.
  Ja bih samo dodao da je Majla Kunis trebalo da dobije Oskara jer na svojim leđima drži čitav film, dok Natalija Portmanova uglavnom glumi zvezdu, što je mana svih holivuđanskih glumica i glumaca, a što je krivica krupnog kapitala, o čemu je Jelena već govorila, pa ne bih ponavljao. Srdačan pozdrav svim ljubiteljima filma, takozvane devete umetnosti!

 • II says:

  Da li je neko gledao japanski anime koji je inspirisao Aronofskog da napravi ”Crnog labuda”? Kažu da se poprilično poklapa…

 • Dijana Erakovic says:

  I ja pogledala film. Necu ulaziti u dubinu i objasnjenja. Glumcima petica, ali od citavog filma ocekivala sam puno vise. Pretenciozan, stereotipan film o umjetnosti, carevo novo ruho.

 • Maxima says:

  Meni je izvrstan jer sam ga očito shvatila potpuno drugačije od ostalih. I da – ni ja ne bih u dubinu i objašnjavanja… no sjeo mi je izvanredno ali kako sam mislila da ću ga gledati valjda deset puta, iznenadila sam se da uopće nemam želju ponovoti ga.

 • Filmofil says:

  Zeljko-nije Majla-nego Mila…
  Lepa Jelena-Maxima je mislila na Leon: The Professional (1994) a ne na crtic The Lion King (1994),toliko o tome koliko poznajes filmove a ne znas prvi film Natalie Portman,najbolji film Jean Reno-a :)) sve mi je jasno…
  Inace da se vratim na temu,Black Swan mi i nije nesto,kad shvatim koliko sam ga dugo cekala,mislila sam da je odlican psiholoski triler il nesto slicno ali sam se razocarala :(

 • Dante says:

  Citiram ” Javljam se da podržim svoju sestru, Jelenu.
  Njoj nije lako jer je morala da razbija predrasude kako su lepe devojke glupe, ona je i lepa i pametna, ha, to niko ne može da ospori, vidi se to i po ovom intelektualnom času filmskog recenzentiranja koji vam je održala.”
  Ko je kome sta odrzao,ajde Jelena ne pravi se da si neki Zeljko il neko deseti i da pricas sama za sebe kako si lijepa i pametna i da si morala da razbijas predrasude o tome,ne blamiraj se zeno ! ! !

 • Masha says:

  Ko ima muda 2 puta pogledati zanokticu? 😀

 • Masha says:

  salu u stranu… Film sam gledala u bioskopu ne davno… priznajem, svaka cast posto nije ono sto sm ocekivala… ali u ovom filmi nesto nedostaje, bar po mom misljenju :/ nije sve sto sam ocekivala… mislila sam da ce biti neki dramatican (ljubavni) film u pitanju… i naravno koliko je balet tezak i tako to, ali nekako mi se cinio napadan film… Svaka cast svim glumicama, bile su fenomenalne. Pitam se, ko i kako je dobio inspiraciju da smisli ovakav film? 😀 Ko god da ide na balet prilicno se razocarao ovom filu 😛

 • Lepa jelena says:

  Onima koji me napadaju samo mogu da poručim da treba da pročitaju ponovo svoje postove, prekrste se i pokaju!
  Kriminogena struktura vaših rečenica sve govori, uopšte ne moramo ulaziti u (ne)smisao tih postova.
  Što se tiče redakcije sajta, koja je dopustila pa zabranila moju kolmnu, poručujem im da bi me džaba molili da se vratim, odlučila sam da budem nezavisna, potpuno slobodna, te sam zakupila sopstveni blog!
  Ovo se sve jako zakuvalo, ispala sam ja zvezda ove recenzije, umesto da to bude talentovana Majla Kunis, ali sam ja sve o tome rekla na SVOM blogu ( http://lepajelena.blogspot.com ) i više se neću vraćati na ovu temu i skandal!

 • Lepa Jelena says:

  Logovala sam se samo da potvrdim da sam ovaj prethodni post ja napisala, da ne bi došlo do zakonskih neprilika i izbegavanja odgovornosti, dužnosti i prava. Pozdrav!

 • Maxima says:

  dotakle sve dvije moždane ćelije… i odmah kratki spoj.
  isprika, nisam htjela, izletjelo mi.

 • FILMOMAN says:

  bolestan film,scena s lizanjem p***e prešla je svaku mjeru.

 • FILMOMAN says:

  odvratan film

 • Gjuro says:

  Meni je scena lizanja highlight filma. :) To što Filmoman preferira kurčeve, to je njegova stvar.

 • FILMOMAN says:

  ne nisam rekao da bih volio viditi KURAC u filmu(to bi bilo ogavno) nego cijeli film je odvratan a ta scena nije uopće bila highlight niti je trebala biti u filmu.to što se tebi sviđa lizanje pičkice onda radije pogledaj pokoji pornić na red tubeu.nisam htio vrijeđati;)

 • Gjuro says:

  @Filmoman
  Kao prvo, seks je sastavni dio ljudskosti i samim time legitimna filmska tema. Kao drugo, spomenuta scena je važna za karakterizaciju i radnju. Kao treće, prvi komentar ti je bio puritanski i homofoban i vapio je za replikom. Ako ništa, sad si se opustio i prestao cenzurirati psovke. 😀

 • FILMOMAN says:

  Gjuro ne pišem ovo kako bih se svađao s tobom nego želim da ljudi koji ovo žele pogledati da znaju o kakvom se filmu radi.U vezi one scene,mogli su to prikazati na manje prostiji način ili po mom mišljenju nisu uopće trebali snimati tu scenu.Scena uopće nije važna za karakterizaciju likova ionako smo se nagledali bolesnih scena pa zaključujemo da je glavni lik psihički bolesnik.

 • Nomad says:

  Vrlo snažno i intrigantno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.