Tijelo od laži (2008.)

Piše: Franjo Maricic

Tijelo od laži (Body of Lies, 2008., 128 min.)

Redatelj: Ridley Scott

Glume: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Oscar Isaac, Ali Suliman, Golshifteh Farahani

 

Iako uglavnom nisam previše oduševljen filmovima sličnog sadržaja, kad se majstor poput Ridleyja Scotta prihvati iste tematike – uspjeh je zagarantiran. Temeljen na istoimenom romanu Davida Ignatiusa, film s lakoćom uvodi gledatelja u zamršen svijet špijunaže, prepun laži i obmana, bez tendencije da priču zakomplicira do te mjere da ona postane prenaporna za praćenje. Uz solidnu dozu akcije, napetosti, visoke tehnologije i sličnog, Tijelo od laži u svakom će slučaju zabaviti i one zahtjevnije gledatelje.

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) agent je CIA-e na području Bliskog Istoka, koji se uz konstantnu borbu i razna nadmudrivanja s lokalnim saveznicima i neprijateljima, mora nositi i sa svojim šefom Edom Hoffmanom (Russell Crowe), koji djeluje iz puno «udobnijeg» Langleyja (Virginia, SAD). Ferris pokušava surađivati sa šefom Jordanske službe sigurnosti, Hanijem Salaamom (Mark Strong), uz određenu dozu opreza i međusobnog nepovjerenja. Kad Hani odbije Hoffmanov zahtjev da Amerikanci iskoriste jordanskog dvostrukog agenta, Ferris i Hoffman skovat će komplicirani plan da stupe u kontakt s liderom grupacije koja izvršava bombaške napade diljem Europe. Naravno, stvari će se opasno zakomplicirati…

Vjerojatno neću nikome otkriti toplu vodu ukoliko spomenem da je fotografija u filmu Ridleyja Scotta gotovo besprijekorna. Osim što film vizualno izgleda odlično, akcijske scene su montirane i prezentirane na način koji će svakako zadržati gledatelje u stanju konstantne pripravnosti. Na taj način, vjerno je prenesena atmosfera turbulentnih i ponekad kaotičnih događaja koje proživljava (uglavnom) glavni lik. Tu se zaista nema što prigovoriti, i ocjena za vizualni dojam bila bi čista desetka.

Kad je riječ o glumi, DiCaprio se odlično snašao u svojoj ulozi, i reći ću da mi djeluje prilično uvjerljivo, iako sam možda bio pomalo skeptičan na samom početku. Crowe, u ulozi Ferrisovog šefa, možda je malo pretjerao sa svojom izvedbom jer na trenutke djeluje previše nonšalantno. Da se razumijemo, njegov lik i jest takav (što će bolje znati oni koji su pročitali roman), međutim u pojedinim trenucima djeluje kao da se pomalo ne uklapa u svijet kojem pripadaju Ferris i Hani. Čini mi se da to ipak malo kvari ukupni dojam, budući da su svi ostali glumci zaista vjerno odradili svoje likove, i uspješno prenijeli atmosferu neprestanog kaosa, napetosti i nepovjerenja. Istina, Crowe nije loš, ali ipak djeluje nešto slabije od ostatka ekipe.

Sama priča, koju, naravno, neću detaljnije otkrivati, izuzetno je zanimljiva, čak i prilično brza, što najčešće i nije slučaj u filmovima sličnog sadržaja. Uz zamršene intrige, u filmu ima upravo onoliko akcije koliko je potrebno da se zadrži ujednačen ritam koji neće dosaditi gledateljima. Rekao bih da je, uz izuzetnu fotografiju, priča možda i najbolji dio filma, upravo onako kako bi to i trebalo biti. Ne preporučujem gledanje filma uz prekide jer mislim da ostavlja najbolji dojam kad ga se doživi u komadu, bez pauza. Najbolje je ne remetiti ritam koji je postignut u filmu, stoga isključite mobitele i onemogućite sva ostala potencijalna smetala prije nego što se posvetite Tijelu od laži.

Iako možda pomalo predvidljiv, vrlo napet svršetak na jednako je visokoj razini kao i ostatak filma, tako da nema pada u kvaliteti do samog kraja. Zbog svega navedenoga, Tijelo od laži sigurno pripada u vrh samog žanra. Vrlo kompleksna tema obrađena je na način koji nikako neće umoriti gledatelje, već će im pružiti dva sata čistog užitka, te im istovremeno vrlo uvjerljivo približiti svijet nevjerojatnih političkih igara i nadmudrivanja. Posebno je zanimljiv i upečatljiv prikaz «stanja na terenu» iz kuta Rogera Ferrisa, koji (iako vrlo sposoban i lukav) nije nikakav superjunak koji će bez problema premlatiti pedesetak svojih protivnika jednom rukom, uz povremeno izbjegavanje metaka. Ferris je čovjek koji osjeća strah i koji ne može sve sam, te će tražiti pomoć gdje god misli da je može dobiti. Vjerojatno je i zbog toga njegov lik toliko uvjerljiv, i mislim da to daje samom filmu posebnu dozu kredibiliteta. U svakom slučaju, Tijelo od laži je bez ikakve dvojbe film za apsolutnu preporuku…

3 komentara za “Tijelo od laži (2008.)

 • Jelena Djurdjic says:

  sve je tu fino, i režija, i gluma i priča, nije dosadan…

  ali je nesjajan i nefantastičan i neitrigantan

 • Bruno Dodig says:

  Baš je to Jelena nekako lijepo sročila. 😀
  Iako, super recenzija… 😉

 • vanja says:

  bez ozbira što možda nije najbolji, slažem se s franjom, svakako je preporuka i debelo je, ipak, podcijenjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.