Klasik TV: Mrtav ladan (2002.)

Piše: Marin Mihalj

Mrtav ‘ladan (2002., 90 min.)

Redatelj: Milorad Milinković

Scenarij: Milorad Milinković

Glume: Nikola Đuričko, Srđan Todorović, Nenad Jezdić, Sonja Kolačarić

Na Klasik TV-u: večeras (3.10.) u 20.05h

 

Već godinama se vodi rasprava koliko su i jesu li, zapravo, srpski filmovi – srpska kinematografija, uopće – bolji od hrvatskih. Nisam meritoran donositi bilo kakve zaključke, ali mogu navesti par primjera zašto mislim da dobar dio poklonika filma srpsku kinematografiju smatra superiornijom u odnosu na hrvatsku. Prvo, a rekao bih i ono osnovno: likovi u srpskim filmovima govore jezikom ceste, jezikom koji možemo čuti u svakodnevnom razgovoru te tako zvuče k’o neki ili većina ljudi koje poznajemo. S druge strane, hrvatski filmovi vrve likovima koji pričaju k’o da su upravo ispali iz šekspirijanske predstave. Karikiram, ali evo jednog razgovora u srpskom i u hrvatskom filmu na slično postavljenu situaciju: nakon što muž uhvati ženu da ga vara, Jovo će reći “Kurvo” dok će Štef vrisnuti “Nevjerna ženo moja, zašto si to učinila?”. Drugo, a nadovezuje se na ovo prvo, većina hrvatskih filmova u zadnje vrijeme (izuzmemo li Vitezov Šuma summarum) ostavlja dojam nedostatka osobnosti samog autora, dok Srbi, rekao bih, s tim nemaju problema.

Mrtav ‘ladan Milorada Milinkovića upravo je jedan od takvih filmova koji koriste jezik ceste. Neki će reći da su likovi u filmu karikature, da je njihovo prostačenje Milinkovićev jeftin trik ne bi li izazvao smijeh ili salve istog, ali ja prvi priznajem da se češće nasmijem nego ne nasmijem kad se netko sjeti kakve sočne psovke koju koristi u razgovoru. No, ni prostačenje ne bi spasilo Milinkovićev film da u njemu ne postoji relativno zanimljiva radnja koja u više situacija počiva na zbunjenosti glavnih likova koji svojom nespretnošću upadaju u niz neugodnih, ali za nas gledatelje izuzetno smiješnih situacija. Okvir radnje je sljedeći: braća Lemi i Kizo moraju prenijeti tijelo svoga preminulog djeda iz Beograda u Vršac vlakom, ali problem nastaje kad shvate da nemaju dovoljno novca pa djeda odijevaju k’o svodnika, u ljubičasto odijelo, praveći se da je i dalje živ. Nervozni krijumčar opojnih sredstava, Limeni, u strahu od policije paket s drogom skriva u djedovo odijelo. Nakon što Lemi i Kizo napuste kabinu gdje “djed spava”, vlak iznenadno zakoči, na djedovu glavu padne kovčeg, putnici u vlaku misle da je djed mrtav (tek sada!), pa u strahu od odmazde izbace djeda kroz prozor…

Utjecaji Milinkovića su sasvim jasni. Tko je gledao njegov uradak a da se nije sjetio Weekend at Bernie’s – nije gledao tu kultnu američku komediju o dva tipa koji rade sve ne bi li ostavili dojam da je njihov šef još u svijetu živih, a ne na stazama vječnih lovišta. Ako je ideja na tragu spomenutog američkog filma, izvedba je urađena u najboljoj europskoj maniri tako svojstvenoj jednom Benigniju iz Ilmostro faze. U glavnim ulogama pojavljuju se neka od jačih glumačkih imena u Srbiji, tako da tu gledamo simpatičnog Nikolu Đurička u ulozi dilera Limenog koji preispituje svoje životne izbore, dok Kizu uvjerljivo tumači ponajbolji balkanski glumac Srđan Todorović. Mrtav ‘ladan nije film bez mana, ali komičarski ritam često je sasvim na mjestu, prikaz prijelaznog srpskog društva s početka 21. stoljeća, također. Srpski film, pak, ne bi bio srpski film da se u njemu ne pojavi ubojica Švaba, najveći partizan [barem na filmu!] Velimir Bata Živojinović. I on je tu, ne brinite. Film je, k’o i većinu filmova sličnih namjera, najbolje pogledati u društvu uz par čaša ili boca vina.

Pogledajte na Klasik TV-u večeras u 20:05.

Leave a Reply

Your email address will not be published.