Galaxy Quest

[D. Parisot, 102 min, 1999.]

9

REŽIJA

Dean Parisot

SCENARIJ

David Howard, Robert Gordon

GLUME

Tim Allen, Alan Rickman, Sigourney Weaver, Sam Rockwell, Tony Shalhoub, Daryl Mitchell, Enrico Colantoni

SAŽETAK

Vrlo zabavan film koji savršeno funkcionira kao duhovito ljubavno pismo fanovima 'Star Treka' i sličnih projekata.

8,9

PROSJEČNA
OCJENA
ČITATELJA

8,2

PROSJEČNA
OCJENA
FAK-OVACA

VAŠA OCJENA

Piše: Sven Mikulec

„U početku nisam želio pogledati Galaxy Quest jer sam čuo da se sprda sa Zvjezdanim stazama, ali onda me nazvao Jonathan Frakes i rekao da ovaj film ne smijem propustiti te da ga pogledam u subotu navečer u punoj kinodvorani. I pogledao sam ga, i naravno da mi je bio briljantan. Briljantan. Nitko se nije smijao glasnije ni duže u toj dvorani od mene.“

Ovako je Galaxy Quest opisao Patrick Stewart, legenda Zvjezdanih staza, besmrtni kapetan Jean-Luc Picard. Vrckava komedija snimljena ’99. u godinama koje su uslijedile stekla je ne samo nevjerojatnu popularnost među fanovima Star Treka (koji su ovaj film proglasili sedmim najboljim Star Trek filmom svih vremena!), već i hvalospjeve kritike i kultni status među publikom sklonom SF avanturama. Danas je ovaj „mali“ film redatelja Deana Parisota natrpan izvrsnim glumcima na glasu kao jedan od najzabavnijih projekata kraja prošloga tisućljeća, a u mojoj knjizi zapisan je sigurnom rukom kao jedan od najdražih filmova uopće, feel-good svemirska sprdačina kojoj se rado vraćam svakih nekoliko godina. Za slučaj da među čitateljima ima pojedinaca kojima su čari Galaxy Questa ostale neistražene, povest ću vas na kratko razgledavanje interijera NSEA Protectora, svemirskog broda koji je u popularnoj kulturi i kolektivnom pamćenju gotovo dosegao status jednog Enterprisea ili Voyagera.

apt1

Jason Nesmith (Tim Allen) bio je glavna zvijezda TV-serije Galaxy Quest, koja je žarira i palila ekranima pune četiri sezone tamo negdje sredinom osamdesetih. Petnaestak godina kasnije, Nesmith i njegova posada žive isključivo od stare slave, obilazeći GQ konvencije, naplaćujući autograme tisućama zaluđenih fanova, prihvaćajući pozive na raznorazne svečanosti poput otvaranja dućana i nadajući se da će gaže nastaviti dolaziti, iako ih preziru iz dna duše. Nesmithovu posadu čine Alexander (Alan Rickman), duboko razočaran u smjer kojim je krenula njegova nekoć obećavajuća glumačka karijera („Nekoć sam glumio Richarda III“), Gwen (Sigourney Weaver), čiji je jedini posao na brodu bio da ima sise i ponavlja sve što je računalo izgovorilo, Fred (Tony Shalhoub), glavni brodski inženjer, te Tommy (Daryl Mitchell), mali pilot-wunderkind Galaxy Questa koji je izrastao u cinika u kasnim dvadesetima koji vokalizira negativno mišljenje čitave glumačke ekipe o sebičnom, umišljenom i za naslikavanje i samopromociju uvijek spremnom kapetanu broda, u čijoj sjeni na svakoj gaži ostaju svi ostali članovi kolektiva. Tu je i Guy (Sam Rockwell), koji je glumio u svega jednoj epizodi u kojoj njegov lik vrlo brzo pogine da dokaže da je situacija u epizodi vrlo ozbiljna.

Zaplet je vrlo jednostavan i više nego pomalo apsurdan. Na konvenciji fanova Galaxy Questa, na kojoj naši junaci nevoljko potpisuju autograme i puni prijezira ponavljaju izlizane fraze iz serije (Grabtharovog mi čekića…), ekipi pristupa skupina izvanzemaljaca predvođenih simpatičnim Mathesarom koji traže pomoć u obrani od agresivnog i zlog svemirskog vojskovođe Sarrisa, odlučnog uništiti sve što je ostalo od njihove miroljubive i vojno potpuno nesposobne rase. Mathesar i njegovi Termijci, naime, uhvatili su signal sa Zemlje i krivo zaključili da su epizode Galaxy Questa ustvari povijesni dokumenti koji svjedoče izvrsnoj sposobnosti neustrašive posade NSEA Protectora. Očajna prihvatiti bilo kakvu gažu koja se nudi, posada Galaxy Questa pristaje odraditi i ovo, uvjerena da ekscentrični alieni nisu ništa drugo nego skupina zagriženih fanova serije koji u uniformama i s tonom šminke hodaju konvencijom. Kad ih Mathesar i njegova klapa prebace na svemirski brod izgrađen točno po uzoru na onaj u seriji („Ovo izgleda odlično, obično se radi o izrezanom kartonu u nečijoj garaži“), našim galaktičkim herojima polako počinje svitati istina. Kad Sarris otvori paljbu na Protector i gotovo ih raznese u svemirski bezdan, Nesmithu i ekipi postane jasno da su možda prihvatili jednu gažu previše.

2008_01_02_gwh_upfront

Jedan od filmova koji su mi obilježili djetinjstvo je Tri amigosa (1986.), priča o tri propala glumca nijemih vesterna koje ugroženo meksičko selo unajmi da ga obrane od zlog i beskompromisnog bandita. Priprosti Meksikanci, naime, uspjeli su pogledati nekoliko filmova ove trojice holivudskih kauboja, i baš kao Termijci u Galaxy Questu, pogrešno su zaključili da se radi o “povijesnim dokumentima”, a ne o komadićima zabave za šire mase. S obzirom da je zaplet u desetak godina mlađem Galaxy Questu praktički identičan, ne mogu reći da se radi o najoriginalnijem komadu celuloidne zabave kojem sam svjedočio, ali način na koji je priča obrađena ostavlja me impresioniranim i čak bih rekao raznježenim. Galaxy Quest strastveno je ljubavno pismo napisano fanovima tih serija, na čijoj predanosti, opsesiji i ljubavi počivaju karijere mnogih Jonathana Frakesa filmsko-televizijskog svijeta. U nekoliko navrata tijekom filma autori jasno naznačuju čemu je Galaxy Quest ustvari posveta, ponajviše u trenutku kad se Nesmith, stjeran u kut, mora obratiti zaluđenom fanu serije za pomoć. Domišljata je to scenaristička ideja, divan detalj, gotovo kao trenutak u kojem ranjeni Termijac sarkastičnom i rezigniranom liku Alana Rickmana govori da ga je uvijek smatrao očinskom figurom, iako se nikad nisu uživo upoznali. Lijepo priznanje moći i pozitivnom utjecaju serija poput Star Treka čija se vrijednost često osporava, a čiji se fanovi stereotipno otpisuju kao asocijalni štreberi s protetičkim ušima i maskarom.

Možda je najveća vrijednost Galaxy Questa to što je toliko dobro napisan i odglumljen da je sposoban duhovito se sprdati sa Star Trekom i svim ostalim projektima toga tipa, pa i televizijskim medijem općenito, a istovremeno na najbolji način iskorištavati sve ono kvalitetno i zabavno što ovaj žanr i platforma nude gledateljima. Osobno me veseli kad sam pročitam da “registarska oznaka” svemirskog broda u filmu NTE-3120 zapravo znači “not the Enterprise”, kad vidim da su gažu na filmu dobile SF legende, majstor šminke Stan Winston (Terminator, Aliens, Predator, Jurassic Park) i Weaver, glavna zvijezda Alien franšize, kad primijećujem u načinu na koji prijatelji i poznanici pričaju o Galaxy Questu da nisam jedini ili čak dio manjine koja cijeni sve što ovaj film predstavlja.

2 komentara za “Galaxy Quest

  • Barbarosa says:

    Dobra ideja u filmu je i teza da mozda tamo negdje postoji vrsta koja ne shvata izmisljotinu, laz, zabavnu pricu, nego sve prihvata kao istinu i zna samo za istinu.

  • magarac si ti says:

    iz nekog razloga uopće nisam znao za ovaj film, hvala na preporuci. scene na onom planetu s malim rudarima su urnebes 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.